Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

Kocaeli’de yapılacak haddehane ve çelikhane tesisine protesto

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

KOCAELÄ°’nin Kartepe ilçesine yapılmak istenen haddehane ve çelikhane tesisi projesine, Çevre, Åžehircilik ve Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanlığı tarafından Çevresel Etki DeÄŸerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı verilmesinin ardından CHP ve bazı sivil toplum kuruluÅŸları (STK), yürütmenin durdurulması talebiyle konuyu yargıya taşıdı. Mahkeme tarafından görevlendirilen bilirkiÅŸi heyeti, bugün bölgede inceleme yaparken, hem bölge halkı hem de STK’lar projenin yapılmamasını isteyip, protesto etti.

Kartepe ilçesi Uzunbey Mahallesi’nde, bir ÅŸirket tarafından yapılmak istenen haddehane ve çelikhane tesisi projesi için Çevre, Åžehircilik ve Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanlığı tarafından ÇED olumlu kararı verildi. Kararın ardından CHP ve STK’lar yürütmenin durdurulması talebiyle konuyu mahkemeye taşıdı. Mahkeme tarafından görevlendirilen bilirkiÅŸi heyeti, bugün bölgeye gidip inceleme yaptı. Ä°nceleme sürerken, hem bölge halkı hem de STK’lar proje sahası önünde tepki gösterip, açıklama yaptı.

‘BU TESÄ°SLERÄ°N BURADA KURULMAMASI GEREKÄ°YOR’

Kocaeli Çevre Platformu Dönem Koordinatörü Muammer Hakkı Ersöz, “Bugün burada Kocaeli’mizin ve Kartepe’mizin baÄŸrına saplanmak için bir hançer hazırlanıyor. Uzunca bir süreçten bu yana Kartepe’de yılda 4 milyon ton hurda demir iÅŸleyecek 1 haddehane planlanıyor. Bunun getireceÄŸi olumsuzluklar hepinizin malumu. Ayrıca iÅŸin su ve çevre kirliliÄŸinin dışında bir de getireceÄŸi imar baskıları, artı bölgenin depremsellik riskleri gibi çok yönlü bir olumsuzluk söz konusu. Bu tesislerin burada kurulmaması gerekiyor. Son zamanlarda Sayın UlaÅŸtırma Bakanımızın da bir açıklaması oldu. Sanayinin Marmara’dan uzaklaÅŸtırılması, Anadolu’da uygun yerlerde uygun teÅŸviklerle kurulması biçiminde. Son derece olumlu görüyoruz. Belli teÅŸviklerle bu sanayi kuruluÅŸları ülkemizin uygun yerlerine taşımak durumunda olması gerekiyor. Dolayısıyla bakanlığın bu politikasını doÄŸru biliyoruz ama önerimiz ÅŸu. BaÅŸlangıç olarak bu projeden baÅŸlansın” ifadelerini kullandı.

‘NÄ°YE BÄ°Z DÃœNYANIN ÇÖPLÜĞÜNÃœ TOPLUYORUZ?’

Tesisle birlikte çok sayıda hurdanın toplanacağını belirten Türk Mühendis ve Mimar Odaları BirliÄŸi (TMMOB) Kocaeli Ä°l Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mehmet Ali Elma, “Buraya kurulacak olan tesis, yaptığımız hesaplamalar neticesinde günde minimum 2 bin tane kamyonun girip çıkmasına sebep olacak. Bu kamyonlar sadece buraya girip-çıkıp hizmet vermeyecek. Bununla birlikte trafiÄŸi zorlayacak. TrafiÄŸin dışında zaten nefes alamıyoruz ve özellikle bölgemizde kanser oranları artmışken yaratacağı karbon emisyonuyla birlikte insanlarımızın, vatandaÅŸlarımızın, halkımızın gerçekten saÄŸlık açısından yaÅŸayacağı birçok zorluÄŸa da karşı karşıya kalacak. Yapılacak olan tesis herhangi bir üretim kısmının dışında bir de dünyanın hurdasını toplayacak ve hurdayı eritmekle ilgili bir proses kuruluyor” dedi.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam