İş Dünyası

Koç Holding Ankara’da Elektrikli Araç Batarya Fabrikası Kuruyor

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Ford Otosan’ın bünyesinde olduğu Koç Holding, Güney Koreli SK On ve Ford Motor Company, Türkiye’de pil üretimi için bir ortak girişim oluşturmak için bir mutabakat zaptı imzaladı.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

14 Mart’ta SK On, Ford ve Koç Holding ile elektrikli araç (EV) pil üretimi için bir ortak girişim oluşturmak için bir anlaşma imzaladığını duyurdu.

Koç Holding’in Batarya Fabrikası 2025’te Üretime Başlayacak

Yeni elektrikli araç batarya tesisi Ankara yakınlarında kurulacak. Tesis, yüksek nikel NCM (nikel, kobalt, manganez) pil üretecek ve yıllık 30-45 GWh kapasite ile üretime 2025 gibi erken bir tarihte başlayacak.

Bu piller, çoğunlukla ticari araçlara güç sağlamak için sağlanacak. SK On, Kore’nin önde gelen üç akü tedarikçisi arasında bir otomobil üreticisiyle çalışan ve Avrupa’da büyük ölçekli üretim için bir ortak girişim oluşturan ilk şirket oldu.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

SK On, Ford’un önemli bir ortağı ve akü tedarikçisi olarak kendini kanıtlamış durumda. Özellikle Ford, geçtiğimiz günlerde elektrikli araç işini otomobil operasyonlarından ayıracağını ve elektrifikasyon planını hızlandıracağını açıklamış ve bu da SK On ile işbirliğine yönelik beklentileri arttırmıştı.

Ford’un Elektrikli Araç Yol Haritası

Ford, 2030 yılına kadar 240 GWh küresel akü kapasitesine sahip olmayı planlıyor ve bunun makul bir miktarı SK On’dan gelecek Ford, Kuzey Amerika’da ihtiyaç duyulan 140 GWh’yi SK On ile oluşturacağı ortak girişim olan “BlueOval SK” dan sağlayacak. Tennessee ve Kentucky, yıllık 129 GWh kapasiteye sahip ve SK On’un Gürcistan’daki ikinci fabrikasından da 11 GWh kadar batarya temin edilecek.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Kalan 100 GWh, SK On ve Koç arasındaki ortak girişimin yeni tesisinden gelen 30-45 GWh ile Avrupa ve Çin’den tedarik edilecek ve bu da Ford’un planlanan küresel kapasitesinin toplamda %70’inden (170-185 GWh) fazlasına tekabül ediyor. 240 GWh.

SK On, sadece dış ortaklarla ortak girişimler kurarak değil, aynı zamanda kendi fabrikalarını kurarak da küresel üretim üslerinin kurulmasını hızlandırıyor. Şirket, Kore (Seosan), ABD (Gürcistan), Çin (Changzhou ve daha fazlası) ve Macaristan’da (Komarom) fabrikalar işletiyor. Çin’in Yancheng kentindeki ikinci fabrikası ve Macaristan’ın Ivancsa kentindeki fabrikası 2025’ten önce faaliyete geçecek.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

SK On, 2025 ve 2030’a kadar ortak girişimlerden ve kendi üretim üslerinden gelen sırasıyla 220 GWh ve 500 GWh’lik toplam kapasiteye sahip gerçek bir küresel akü tedarikçisi haline gelmeyi hedefliyor. SK On’un CEO’su Dong Seob Jee, ulusal yayın yapan bir kanala verdiği yakın tarihli röportajında, şirketin iddialı planından bahsederken, “SK On, 2021’in sonunda 1.600 GWh’lik kümülatif siparişlere sahip ve müşterilerinden artan miktarda siparişler alıyor” dedi.

Türkiye ile ortak girişimin Ford’un ABD’deki varlığının yanı sıra Avrupa’daki varlığını da büyütmesi bekleniyor. Ford, 2021’de art arda 7. yıl Avrupa genelinde 1 numaralı ticari araç markası seçildi.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Koç Holding ve Ford Otosan Hakkında

Koç Holding, 1926’da kurulmuş lider bir Türk şirketidir ve Fortune Global 500’de Türkiye’deki tek şirkettir. 1959’da Ford ile Ford Otosan’ı kuran Türk şirketi, Kocaeli ve diğerlerinde ticari araçlar (iş minibüsleri dahil) üretmektedir. Yıllık kapasitesi 455.000 adettir.

Ayrıca bu haftaki bir başka habere göre Koç Holding, Ford’un Romanya’daki fabrikasını da satın almıştı.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version