Dünya
KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’dan ‘Avrupa Birliği ile güven yaratıcı önlem’ vurgusu
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Avrupa Komisyonunun iç tasarrufuyla görevlendirilen Avrupa Birliği (AB) Kıdemli Başkan Yardımcısı Raffaele Fitto ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından yazılı bir açıklama yayımlayan Erhürman, Avrupa Parlamentosu başta olmak üzere AB kurumlarının son dönemdeki tek yanlı ve tarafgir tutumlarının, ABye olan güveni derinden sarstığını Fittoya ilettiğini belirtti.
Uzun süredir tüm AB ve üye devlet yetkililerine aktardıkları beklentileri yineleyen Erhürman, Kıbrıs Türk tarafının sadece Kıbrıs Rum liderliğiyle değil, Avrupa Birliği ile de güven yaratıcı önlemlere ihtiyaç duyduğunun altını çizdi. ABnin olası bir müzakere masasında taraf olmasının mümkün olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erhürman, adada adil ve kalıcı bir çözüme katkı sunulmak isteniyorsa, Birliğin güven artırıcı önlemler konusunda olumlu bir rol oynayabileceğini kaydetti.
Görüşmede; Doğrudan Ticaret Tüzüğünün daha fazla gecikmeden hayata geçirilmesi, Yeşil Hat Tüzüğünün uygulanmasındaki sıkıntılar, Kıbrıslı Türklerin AB vatandaşlığı ve mülkiyet sorunu gibi kritik başlıkların da ele alındığını aktaran Erhürman, çözüm iradesini net bir şekilde ortaya koyan Kıbrıslı Türklerin izolasyonuna son verilmesinin zamanının çoktan geldiğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Erhürman, halkın ve özellikle çocukların uluslararası toplumun bir parçası olmasının önündeki tüm engellerin ivedilikle kaldırılması gerektiği yönünde çağrısında bulundu.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
—————————–
– KKTC Cumhurbaşkanı Erhürmanın AB Kıdemli Başkan Yardımcısı Fittoyu kabulünden görüntüler.