Emeklilik

Kısmi Emeklilikte 4500 Prim Günü ile Emekli Olma Şartları: 2016 Detayı Herkesi Şaşırttı!

Emeklilikte yeni şartlar belli oldu.

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Türkiye’de kısmi emeklilik, prim günü yeterli olmayan çalışanlara emekliliğe erken bir adım atma imkanı sunuyor. Ancak bu fırsattan yararlanabilmek için belirli şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Özellikle doğum ve askerlik borçlanması ile emeklilik süresi öne çekilebilir. Peki, kısmi emeklilik için kimler başvurabilir? 4500 prim günü ile nasıl emekli olunur? İşte 2025 kısmi emeklilik şartları ve detayları!

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Kısmi Emeklilik Nedir?

Kısmi emeklilik, prim günü yeterli olmayan çalışanlara, daha düşük prim günüyle emekli olma fırsatı tanır. Ancak, bu süreçte belirli yaş sınırları ve prim günleri dikkate alınır. Özellikle 2016 sonrası sigortalı çalışmaya başlayanlar için önemli bir detay bulunuyor: her yıl, prim günü 100 gün artıyor!

Kısmi Emeklilik Şartları Nelerdir?

Kadınlar için: 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olarak çalışan kadınlar, 58 yaşında 3600 prim günü ile emekli olabiliyor. Ancak 30 Nisan 2008 sonrası sigortalı olanlar, 5400 prim günü ile emekli olabiliyor.

Erkekler için: 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olan erkekler, 60 yaşında 3600 prim günü ile emekli olabilirken, 30 Nisan 2008 sonrası 5400 prim günü ile emekli olabiliyor.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

2016 Detayı: Her Yıl 100 Gün Artış!

2016’dan sonra sigortalı olarak çalışmaya başlayanlar için prim günü, her yıl 100 gün artarak ilerliyor. 2016’dan itibaren kısmi emeklilik için 5400 prim günü uygulanırken, bu artış her yıl devam ediyor. Yani, 2025’te bu sayı daha da yükselebilir!

Doğum ve Askerlik Borçlanması İle Erken Emeklilik

Kadınlar doğum borçlanması yaparak emeklilik sürelerini öne çekebilirken, erkekler askerlik borçlanması ile bu süreci hızlandırabiliyor. Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta, son 7 yıl kuralıdır. 2008 yılı öncesi sigortalı olarak çalışan ve birden fazla statüde görev yapan kişiler, son 7 yıldaki fiili hizmet süresine göre hangi statüye tabi olacaklarını belirlerler.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Son 7 Yıl Kuralı ve Statü Seçimi

Emeklilik statüsünü belirleyen en önemli faktör, son 7 yıllık fiili hizmet süresidir. Bu süre içinde hangi statüde daha fazla gün ödenmişse, o statüye göre emeklilik işlemi yapılır. SSK’dan emekli olmak isteyenler için, son 2.520 prim gününün en az 1.260’ının 4A kapsamında olması gerekiyor.

Kısmi Emeklilik için Gereken Prim Günleri

Kısmi emeklilik için en düşük prim günü 4500 olup, her yıl 100 gün artan prim günleriyle bu süre kademeli olarak yükselmektedir. Emekli olabilmek için sigortalılık süresini dolduranlar, belirlenen yaşı beklemeden de emekli olabiliyorlar.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Bizi Takip Edin, Gelişmelerden Haberdar Olun!…

KAYNAK: HABER MERKEZİ

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version