Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

Kısa Çalışma Ödeneğinde Yeni Dönem! Kurallar Değişti, İşte Tüm Detaylar

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Kısa Çalışma Ödeneğinde Yeni Dönem! Kurallar Değişti, İşte Tüm Detaylar
Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

İş dünyasının zor zamanlardaki kurtarıcısı olan kısa çalışma ödeneğinde yeni bir dönem başlıyor. 2003 yılından bu yana milyonlarca çalışanın yararlandığı kısa çalışma ödeneği, yeni düzenlemelerle yeniden gündemde. İşte, kısa çalışmada bilmeniz gereken tüm detaylar…

Kısa Çalışma Ödeneğinde Yeni Yönetmelik Neler Getiriyor?

Kısa çalışma ödeneği, özellikle ekonomik krizler, pandemi dönemi ve doğal afetler gibi zor zamanlarda çalışanların imdadına yetişen bir uygulama. 2003 yılından bu yana yürürlükte olan bu ödenekten bugüne kadar 4.5 milyona yakın kişi faydalandı ve toplamda yaklaşık 38.1 milyar TL ödeme gerçekleştirildi. Bu ödemenin 36 milyar TL’si sadece pandemi döneminde 3.7 milyon kişiye yapıldı.

11 Haziran 2024’te yapılan değişiklikle birlikte kısa çalışma ödeneğinde bazı yenilikler devreye girdi. İşte yeni yönetmelik kapsamında dikkat çeken değişiklikler:

Yeni Ödenek Tutarları ve Süreç

Kısa çalışma ödeneği tutarı, sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanıyor. 2024 yılı itibarıyla günlük brüt 400 TL olarak belirlenen ödenek, asgari ücretle çalışan bir kişi için günlük 340 TL olarak hesaplanacak. Asgari ücretin brüt tutarının aylık 20.002 TL olduğu dikkate alındığında, bir çalışanın aylık alacağı ödenek tutarı 30.000 TL olacak.

Kimler Başvurabilir?

Genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz, genel salgın veya zorlayıcı sebeplerle iş yerlerindeki çalışma sürelerini geçici olarak azaltan veya tamamen durduran işverenler kısa çalışma başvurusunda bulunabilir. Başvurular, e-Devlet üzerinden de yapılabiliyor.

Kısa Çalışmanın Amacı ve Süresi

Kısa çalışma uygulamasının temel amacı, istihdamın korunması ve çalışanlara gelir desteği sağlanması. Bu sayede deneyimli personellerin işten çıkarılmasının önüne geçilerek iş gücü kaybı önlenmiş oluyor. Yararlanma süresi azami üç ay olarak belirlenmiş durumda.

Kimler Yararlanabilir?

Kısa çalışmaya tabi tutulan işçilerin, son 120 gün hizmet akdine tabi olması ve son 3 yılda en az 450 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olması gerekiyor. Yabancı işçiler de aynı şartları sağladığında bu uygulamadan yararlanabilir.

Vergi ve Haciz Durumu

Kısa çalışma ödeneği, damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaz. Nafaka borçları dışında ödeneğin onda birinden fazlası haczedilemez veya devredilemez.

Usulsüzlük Halinde Ne Olacak?

İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi durumunda yapılan ödemeler, yasal faizi ile birlikte işverenden tahsil edilecek. Sigortalının kusurundan kaynaklanan fazla ödemeler ise sigortalıdan tahsil edilir. Ölen sigortalılara ait fazla ödemeler geri tahsil edilmez.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığı yeni kararlar, öğrenciler ve veliler için önemli bir dönemeç olacak. Eğitimde kaliteyi artırmak ve öğrencilerin başarılarını desteklemek için atılan bu adımlar, gelecek yıllarda eğitim sistemine olumlu katkılar sağlayacaktır.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam