Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

Kiracılar Zor Durumda: Yüzde 200 Zamla Kira Bedelleri Katlandı

Türkiye’de kiracı ve ev sahibi arasındaki gerilim, kira artışlarıyla giderek büyüyor.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Türkiye’de kiracı ve ev sahibi arasındaki gerilim, kira artışlarıyla giderek büyüyor.

Son yıllarda yürürlüğe giren yüzde 25 zam sınırı nedeniyle zarar ettiklerini düşünen birçok ev sahibi, kira bedellerini artırmanın yeni yollarını bulmaya başladı.

Kira Artışında Yeni Yöntemler

Ev sahipleri, mevcut kira bedelinden memnun olmadıkları durumlarda daha fazla zam yapmanın yollarını arıyor ve buluyor. Bu yöntemlerin başında, “kira tespit davası” geliyor. Ev sahipleri, mahkeme kararıyla kira bedelinde yüzde 200’e varan artışlar talep edebiliyor. Üstelik, kiracının bu yasal karara itiraz etme şansı neredeyse hiç yok.

Süreç Nasıl İşliyor?

İlk olarak, ev sahibi, kiracının ödediği kira tutarının düşük kaldığını öne sürerek arabulucuya başvuruyor. Arabulucu, ev sahibi ve kiracı arasında uzlaşma sağlamaya çalışıyor, ancak kiracılar genellikle bu ekstra zammın yasal olmadığını düşünerek anlaşmayı reddediyor. Bunun üzerine, ev sahibi mahkemeye başvurarak “kira tespit davası” açıyor.

Eğer kiracı 5 yıldan fazla süredir aynı evde oturuyorsa, mahkeme bu davayı kabul ediyor. 5 yılını doldurmamış kiracılar için ise ev sahibi dava açsa da mahkemeden eli boş dönüyor. Dava kabul edilirse, bilirkişi evin güncel kira bedelini belirleyerek bunu mahkemeye sunuyor. Mahkeme, yeni kira bedelinde yüzde 10-20 oranında takdir indirimi uygulayarak, nihai kira tutarını belirliyor.

Toplu Ödeme Zorunluluğu

Kira tespit davaları, istinaf süreci de dahil edildiğinde 2-3 yıl sürebiliyor. Ancak belirlenen yeni kira, davanın açıldığı tarihten itibaren geçerli oluyor. Bu durumda kiracılar, ödememiş oldukları kira farklarını toplu olarak ev sahibine ödemek zorunda kalıyor. Bu duruma düşmek istemeyen kiracıların, mahkemeye gitmeden önce ev sahipleriyle anlaşma yoluna gitmeleri kendi çıkarlarına oluyor.

Lise Diploması Olanlar DİKKAT! KPSS Şartsız Bekçi Alımı Başvuruları Başladı!

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam