Politika
KılıçdaroÄŸlu’ndan HDP’ye ziyaret; Kürt sorununun çözüm adresi TBMM’dir


CHP Genel BaÅŸkanı ve Millet Ä°ttifakı CumhurbaÅŸkanı adayı Kemal KılıçdaroÄŸlu, HDP EÅŸ Genel BaÅŸkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ı TBMM’de ziyaret etti. KılıçdaroÄŸlu, “Kürt sorunu dahil, bütün sorunların çözüm adresi TBMM’dir” dedi.
CHP Genel BaÅŸkanı ve Millet Ä°ttifakı CumhurbaÅŸkanı adayı Kemal KılıçdaroÄŸlu, HDP EÅŸ Genel BaÅŸkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ı TBMM’de ziyaret etti. Basına kapalı gerçekleÅŸen görüşmede KılıçdaroÄŸlu’na CHP’den Genel BaÅŸkan Yardımcısı OÄŸuz Kaan Salıcı, Genel Sekreter Selin Sayek Böke, Grup BaÅŸkanvekili Özgür Özel eÅŸlik etti. HDP’den Parti Sözcüsü Ebru Günday ve Grup BaÅŸkanvekili Hakkı Saruhan Oluç da görüşmede yer aldı. Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yapıldı.
KılıçdaroÄŸlu, HDP’ye hazırladıkları güçlendirilmiÅŸ parlamenter sistem ve anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi ve ortak mutabakat metnini verdiÄŸini belirterek, “Türkiye’nin pek çok sorununu gündeme taşıdık. Bağımsız ve tarafsız yargı mutlaka olmalı, hukuk devleti mutlaka olmalı, sosyal devletin mutlaka hayata geçirilmesi gerekiyor. Temel hak ve hürriyetlerin korunması konusu ortak talep olarak dillendirildi. Çevre ve iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi konusundaki duyarlılık karşılıklı olarak ifade edildi” dedi.
‘KAYYUM ATAMASINI ASLA DOÄžRU BULMUYORUZ’
Kılıçdaroğlu, ziyaret sırasında pek çok konuyu masaya yatırdıklarına vurgu yaparak şöyle devam etti:
“Yerel yönetimler üzerinde duruldu; ‘yerel yönetimlerin kayyum uygulamasını, kayyum atamasını asla doÄŸru bulmadığımızı’ ifade ettik Sayın BaÅŸkanlara. Seçimle gelen seçimle gider. Demokrasinin temel kuralı budur. Siz demokrasiyi yok ederseniz, halkın iradesini ipotek altına alırsanız bu doÄŸru bir uygulama deÄŸildir. Demokrasiyi savunmak insan haklarını savunmaktır, yargı bağımsızlığını savunmaktır. Siyaset artık bir kavga alanı olmamalı. Bu ülke artık kavga etmeden bıkmadı mı? ArkadaÅŸ siz kavgadan bıkmadınız mı? KucaklaÅŸmak varken, hangi gerekçeyle kavga ediyoruz? Toplumu niçin kamplaÅŸtırıyoruz? Biz birlikten, beraberlikten yanayız. Biz birlikte hareket etmekten yanayız. Siyaset sorun yaratmamalı, siyaset var olan sorunları çözmeli.”
‘PARTÄ° KAPATMAK DOÄžRU DEĞİLDÄ°R’
KılıçdaroÄŸlu, parti kapatılmasına karşı çıktıklarını belirterek, “21’nci yüzyıldayız, hala ‘parti nasıl kapatırız?’ Bu arayışlar doÄŸru deÄŸil. Parti kapatmak doÄŸru deÄŸildir. Bugüne kadar kapatılan partilerin farklı isimlerle siyaset sahnesinde yer aldığını ve halkın da buna destek verdiÄŸini biliyoruz” dedi.
Kadına yönelik ÅŸiddetin artık son bulması gerektiÄŸini ifade eden KılıçdaroÄŸlu, “Kadına yönelik ÅŸiddetin mutlaka son bulması lazım. Bu konuda toplumun bir duyarlılığı var. Ve bu duyarlığı siyaset kurumunun kendi ruhunda hissetmesi lazım. Çok açık, net bir ÅŸekilde siyaset kurumunun buna tavır alması lazım. Bu tavır alındığı zaman göreceksiniz ki, Türkiye’de kadınlar da özgürce siyaset yapabilecektir. Dolayısıyla kadın toplumun en önemli aktörlerinden ve erkeklerle eÅŸit haklara sahip olması lazım. Tüm dezavantajlı gruplarla ilgili siyaset kurumunun üzerine düşeni yapması gerekir. Dezavantajlı grupların haklarının teslim edilmesi ve özgürce yaÅŸam koÅŸullarının önünün açılması gerekir. Yargının siyasetin üzerinde bir sopa olarak kullanılması kabul edilemez. Biz yargıçlardan, siyasi iktidarın baskısına boyun eÄŸmemesini istiyoruz” diye konuÅŸtu.
Kemal Kılıçdaroğlu, 11 ili etkileyen deprem konusunu da görüştüklerini, acil bir onarım programının devreye konulması gerektiğini kaydetti.
‘TÃœM SORUNLARIN ÇÖZÃœM ADRESÄ° TBMM’DÄ°R’
KılıçdaroÄŸlu, tüm sorunların çözüm yerinin Türkiye Büyük Millet Meclis’i (TBMM) olduÄŸunu dile getirerek, “Kürt sorunu dahil, bütün sorunların çözüm adresi TBMM’dir. Meclis’in varlığı zaten sorunları çözmesinden kaynaklanmaktadır. KuruluÅŸundan bu yana Türkiye’nin en temel sorunları TBMM’de çözülmüştür. Var olan sorunların tamamını çözeceÄŸiz. Hiçbir sorun çözümsüz deÄŸildir. ‘Efendim ÅŸu sorun çözülmez.’ Niye çözülmesin. TBMM’nin kapasitesi sorun çözmeye yeterli deÄŸil mi? Hayır efendim yeterli. Biz demokrasiyi savunuyoruz. Hiç kimsenin ötekileÅŸtirilmemesi gerektiÄŸine inanıyoruz. Çözülür. Biz milletin saÄŸ duyusuna güvenerek, buraya getirdiÄŸi seçtiÄŸi parlamenterlerle birlikte var olan sorunları çözmeye hazırız. Bu ülkeye demokrasi ya gelecek, ya gelecek. Geliriz; TBMM’de kürsüde konuÅŸuruz. Oturur bir daha konuÅŸuruz. Bu ülkede 13’üncü cumhurbaÅŸkanı adayı olarak sorunları bitireceÄŸim” diye konuÅŸtu.Â
‘DEVLETE ÇİFTE STANDART YAKIÅžMAZ’
KılıçdaroÄŸlu, TBMM Genel Kurulu’nda Kürtçe için ‘bilinmeyen bir dil’ ifadesi kullanıldığını belirterek, “TBMM Genel Kurulu’nda kürsüde konuÅŸulur. Ä°ngilizce konuÅŸulur, parantez içinde yazar ‘cümle Ä°ngilizce’ diye, Fransızca ‘bu söz Fransızca’, her ÅŸey yazılır. Kürtçe bir cümle geçtiÄŸi zaman ‘bilinmeyen bir dil’ yazılır. TBMM’de nasıl olur da buraya bilinmeyen bir dil yazıyorsunuz. Binlerce yıldır konuÅŸulan bir dili neden ‘bilinmeyen bir dil’ yazıyorsunuz? Devlete çifte standart yakışmaz arkadaÅŸlar. DoÄŸru deÄŸil. Herkesin diline saygı göstereceksiniz. Evet resmi dilimiz Türkçe. Kimsenin bir ÅŸey dediÄŸi yok zaten. Ama devlet olarak çifte standardı yapamazsınız. Çifte standart yaptığınız zaman vatandaÅŸlarınızı ayrıştırıyorsunuz demektir. Bir grup insanı, bir grup insana düşman ediyorsunuz demektir. Bu emperyal güçlerin Türkiye’ye oynadıkları oyundur. Bu oyundan da Türkiye’yi kurtaracağız. Herkes rahat olacak bu ülkede. Yeni bir baÅŸlangıç yapacağız. Ahlaklı, demokratik, herkesi kucaklayan bir baÅŸlangıç yapacağız. Kavgadan arınan bir toplum” dedi.
BULDAN: PARLAMENTODA AÄžIRLAMAK Ä°STEDÄ°K”
HDP EÅŸ Genel BaÅŸkanı Pervin Buldan da Türkiye’nin en temel sorunlarını konuÅŸtuklarını belirterek “Türkiye toplumunun, Türkiye halklarının bizden beklentisini konuÅŸtuk. Bugün Sayın BaÅŸkanı burada ağırlamamızın nedeni, Kürt sorununun demokratik çözümünün parlamento çatısı altında, TBMM altında çözümünden yana olduÄŸumuzu göstermek amaçlıydı. O yüzden Sayın BaÅŸkanı ve heyeti parlamentoda ağırlamak istedik. BaÅŸta Kürt sorunu olmak üzere, Türkiye’nin bütün sorunlarının çözümünde Türkiye toplumunun beklentilerini ve gelecek seçimler sonrası yapılacakları da istiÅŸare ettik. Geldikleri için teÅŸekkür ediyoruz” diye konuÅŸtu.
HDP EÅŸ Genel BaÅŸkanı Mithat Sancar ise yapıcı bir görüşme gerçekleÅŸtiÄŸini ifade ederek, “Yeni bir baÅŸlangıca ihtiyaç var. Yeni baÅŸlangıç; özgürlük ve adaletle mümkün olacaktır. Türkiye’nin bütün sorunları burada geniÅŸ bir mutabakatla çözülebilir. Burada yaptığımız konuÅŸmalarımızı kurullarımıza taşıyıp, ittifak güçlerimizle paylaÅŸacağız. Birkaç gün içinde kapsamlı bir açıklamada bulunacağız” dedi.
