Politika
Kılıçdaroğlu: Milli Eğitim Bakanlığı, milli olmaktan çıkmıştır


CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu, “Milli EÄŸitim Bakanlığı aslında milli olmaktan çoktan çıkmış vaziyette. Milli EÄŸitim Bakanlığı eÄŸer milliyse bakandan bakana eÄŸitim politikası deÄŸiÅŸmez. Bakandan bakana eÄŸitim politikası deÄŸiÅŸiyorsa artık o milli olmaktan çıkmıştır” dedi.
CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu, Ankara’da EÄŸitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (EÄŸitim-Sen) Genel Merkezi’ni ziyaret etti. KılıçdaroÄŸlu, EÄŸitim-Sen Genel BaÅŸkanı Nejla Kurul ile basına kapalı bir görüşme gerçekleÅŸtirdi. KılıçdaroÄŸlu ve Kurul’un görüşmesi yaklaşık yarım saat sürdü. KılıçdaroÄŸlu’na CHP Genel BaÅŸkan Yardımcısı Lale Karabıyık ve parti üyeleri eÅŸlik etti. Görüşmenin ardından KılıçdaroÄŸlu ve Kurul, ortak basın toplantısı düzenledi. KılıçdaroÄŸlu, bir sorunu, en iyi yaÅŸayan kiÅŸinin anlatacağını belirterek, “Buraya gelmemizin temel nedeni de o; okullarda öğretmen açısından, öğrenci açısından, veli açısından karşılaşılan sorunları dinlemek. Ama bu sorunları yaÅŸayanların bu sorunları geniÅŸ kitlelere duyurması gerekiyor. YaÅŸanan sorunlar nedir? Birincisi Milli EÄŸitim Bakanlığı; Milli EÄŸitim Bakanlığı aslında milli olmaktan çoktan çıkmış vaziyette. Milli EÄŸitim Bakanlığı eÄŸer milliyse bakandan bakana eÄŸitim politikası deÄŸiÅŸmez. Bakandan bakana eÄŸitim politikası deÄŸiÅŸiyorsa artık o milli olmaktan çıkmıştır. Kendi siyasal ideolojilerine uygun olarak öğrenci yetiÅŸtirmek için eÄŸer Milli EÄŸitim Bakanlığı’nı kullanıyorsanız o bakanlık Türkiye’yi çaÄŸdaÅŸ hedeflere, çaÄŸdaÅŸ amaçlara ulaÅŸtırmak, daha doÄŸrusu çaÄŸdaÅŸlığı yakalama ve onu aÅŸmak hedefinden uzaklaşır demektir. LiyakatsizliÄŸin egemen olduÄŸu bir bakanlık milli olmaz” dedi.
‘7 MÄ°LYON 662 BÄ°N 807 ÇOCUK MADDÄ° YOKSULLUK ÇEKÄ°YOR’
Br öğretmenin öğrenciyle baÄŸlantı kurması için sınıfta yeter sayının olması gerektiÄŸini söyleyen KılıçdaroÄŸlu, “60, 70, 80 kiÅŸilik sınıflarda, öğretmenle öğrenci iliÅŸkisi kurulamaz. Öğrenci yetiÅŸtirilemez. Bakın 57 bin 340 dersliÄŸe ihtiyaç var. Bunu biz söylemiyoruz; onlar söylüyorlar. 21 yıldır siz hala 57 bin 340 dersliÄŸi yapmamışsanız; siz iktidar olamamışsınız ve halkın taleplerini, öğrencilerin taleplerini, velilerin taleplerine yanıt vermemiÅŸsiniz demektir. Öğretmenler de sorunlu. Tabii onların da dünya kadar sorunu var; sözleÅŸmeli öğretmen, kadrolu öğretmen, ücretli öğretmen. Allah aÅŸkına ya öğretmen, öğretmendir. Ne demek kadrolu öğretmen; 657 sayılı yasaya tabi. Ne demek ücretli öğretmen; daha düşük para veriyorsunuz ona. Ne demek sözleÅŸmeli öğretmen; ona da düşük ücret veriyorsunuz. Yani öğretmenin sırtından bütçeden tasarruf yapacaksınız. Bu ülkede insanlar, ‘en çok eÄŸitim için vergi istiyoruz’ denildiÄŸi zaman gönüllü olarak gönüllerinden koparak Milli EÄŸitim Bakanlığı’na, eÄŸitime mutlaka katkıda bulunurlar, hiçbir ÅŸey istemeden. Çünkü bilirler ki çocukları orada ve çocuklarının iyi bir eÄŸitim alması lazım” diye konuÅŸtu.
KılıçdaroÄŸlu, devletin resmi rakamlarına göre çocukların yüzde 33.7’si yani 7 milyon 662 bin 807 çocuÄŸun maddi yoksulluk çektiÄŸini belirterek, “Ve bu çocuklar okula aç gidiyorlar. Sarayın bundan haberi var mı? Milli EÄŸitim Bakanlığı’nın bundan haberi var mı? 21’inci yüzyıldan söz ediyorum ben. Okullarda hijyen koÅŸulları, eÄŸer velilerden para toplarlarsa mümkün. Yoksa mümkün deÄŸil. 60 bin yardımcı hizmet personeline ihtiyaç var. Dışarıda da milyonlarca iÅŸsizimiz var. Ä°nternete eriÅŸemeyen 3 milyonu aÅŸkın evladımız var. Bu da 21’inci yüzyılın Türkiye’sinden bir rakam” dedi.
‘SÄ°YASETÇİ VERDİĞİ SÖZÃœN ARKASINDA DURMALI’
Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan KılıçdaroÄŸlu, Milli EÄŸitim Bakanı Yusuf Tekin’in mülakatlarla ilgili açıklamasına iliÅŸkin, “Bir siyasetçi seçim meydanında verdiÄŸi sözün arkasında durmalı. Bir kiÅŸi verdiÄŸi sözün arkasında durmuyorsa ona bizim toplumda açıkça ‘yalancı’ denir. Bu kadar açık. ‘Mülakatı kaldıracağız’ dediler; güzel. E geldiniz, kaldırın. ‘Mülakatı mülakat gibi yapacağız’ dediler. Demek ki daha önceki mülakat, mülakat gibi deÄŸildi. Åžimdi, ‘mülakatın arkasında duruyorum’ diyor. Kime inanacağız? Devletin nasıl yönetildiÄŸini aslında bunlar gösteriyor bize. SaÄŸlıklı ve tutarlı bir devlet yönetiminin olmadığını bize gösteriyorlar” dedi.
‘BEDELÄ°NÄ° TOPLUM ÖDEDÄ°’
KılıçdaroÄŸlu, Merkez Bankası BaÅŸkanı Hafize Gaye Usluer’in Plan ve Bütçe Komisyonunda faiz artırımı ile ilgili açıklamaları sırasında söylediÄŸi “Sayın CumhurbaÅŸkanımız bilime olaÄŸanüstü deÄŸer ve önem veren bir liderdir” sözlerinin hatırlatılması üzerine, “Merkez Bankası BaÅŸkanı, demek ki bilime önemle deÄŸer verdiÄŸini, faizi yükselterek keÅŸfetmiÅŸ. Peki daha önceki uygulaması neydi? Onun bilim dışı olduÄŸunu söylüyor kendisi. Merkez Bankası’nın aldığı kararların, ekonomiyi düzeltme yönünde aldığı kararların doÄŸruluÄŸu tartışılabilir. Devlette olması gereken liyakattir ve iÅŸi ehline teslim etmektir. EÄŸer siz devleti, o iÅŸi yapacak olan kiÅŸiye deÄŸil de bütün kararları alma yönünde saraya ve bu konuda yeterli bir ilgisi olmadığını hepimizin bildiÄŸi bir kiÅŸiye teslim ederseniz Türkiye bugünkü tabloyla karşı karşıya kalacak. Bunun bedelini kim ödedi? Alınan yanlış kararların bedelini kim ödedi? Saray mı ödedi? Hayır. Bunun çevresi mi dedi? Hayır. Hepimiz ödedik. Ve toplum ödemeye de devam ediyor” ifadelerini kullandı.Â
