Türkiye
Kıdem Tazminatı Kalktı! Yerine Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Geldi! TES Nedir? Tazminat Alamayacak Mısınız?
Gelecek yıl yürürlüğe girecek olan yeni Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES), otomatik katılım sisteminin (OKS) işverenlerin de katkısıyla ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği önemli bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor. Otomatik Katılım Sistemi (OKS), 2017 yılında başlamış ve çalışanların maaşlarından yüzde 3 kesilerek Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) aktarılıyor. İşte bu devrim niteliğindeki yeni sistem hakkında tüm detaylar…
Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) çalışanların işverenleri tarafından BES’e dahil edilmesini sağlayan otomatik katılım sistemi, 2017 yılında faaliyete geçti. Bu sistemle tüm çalışanların maaşlarından yüzde 3 kesilerek BES’e katkı sağlanıyor ve çalışanlar istedikleri takdirde bu sisteme katılmaya devam edebiliyorlar veya ayrılabiliyorlar.
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) Nedir?
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES), emeklilikte oluşabilecek gelir kaybını telafi etmeyi amaçlayan ve çalışma dönemindeki yaşam standartlarını korumayı hedefleyen bir sistemdir. Bu yeni sistem, kamuoyuna daha önce yansıyan bilgilere göre şu şekilde işleyecek:
- TES kapsamında, tüm çalışanlar karma TES’e dahil olacak, ardından dileyen kişi isteğe bağlı olarak TES’e geçiş yapabilecek.
- Kanunun yürürlüğe girmesiyle tüm çalışanların kıdem tazminatına tabi geçmiş döneme ilişkin hakları aynı şekilde korunacak.
- Çalışanın bu tarihten önceki çalışma sürelerine ilişkin kıdem tazminatı hakları güvence altına alınarak karma TES’e geçiş yapılacak.
- Kıdem tazminatı sisteminde brüt ücretin yüzde 8,33’ünü alan işçi, karma TES’te yüzde 5,33’ü kıdem tazminatı ve yüzde 3’ü işveren katkısı olmak üzere toplamda yüzde 8,33’lük hakka sahip olacak. Yüzde 3’lük işveren katkısı bireysel fon hesabında toplanacak.
- Mevcut durumda çalışan istifa ettiğinde yüzde 8,33’lük kıdem hakkının tamamı kaybolurken, karma TES’te bireysel fon hesabındaki yüzde 3’lük hak korunacak.
- İsteğe bağlı TES kapsamında biriken tutar, çalışanın aynı iş yerinde 1 yıldan fazla çalışması kaydıyla işten ayrılması koşullarında kazanılmış hak olarak kabul edilecek.
Tamamlayıcı Emeklilik Yaşı 60 Olarak Belirlendi
TES, ikinci basamak emeklilik sistemi olarak tasarlandı ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamındaki birinci sütun emeklilik sisteminden ayrışıyor. Çalışanlar emeklilik yaşına geldiğinde SGK’den emekli olacaklar ve ayrıca 60 yaşına geldiklerinde TES kapsamında ikinci bir emekli aylığı almaya hak kazanacaklar. Bu sayede kişiler her iki emekli aylığını da herhangi bir kesinti veya oransal azalma olmadan aynı anda alabilecekler.