Ekonomi
Kıdem Tazminatı İçin Yeni Düzenleme: İstifa Edenler Dikkat!
İstifa eden çalışanlar genellikle kıdem tazminatı hakkı kazanamazlar.
İstifa eden çalışanlar genellikle kıdem tazminatı hakkı kazanamazlar. Ancak, yeni düzenlemeye göre bu durum değişiyor.
Sigortalı çalışanlar için kıdem tazminatı almak, genellikle işten ayrılma nedenine bağlıdır. Ancak, belirli şartları sağlayan çalışanlar istifa ederek de tazminat alabilirler. Kıdem tazminatı alabilmek için SGK’dan bir yazı almak gerekmektedir.
Emeklilik Şartları ve Tazminat
Kıdem tazminatına hak kazanmak için, son işyerinde en az 1 yıl çalışmış olmak ve işten kendi isteği dışında ayrılmış olmak gerekiyor. İstifa ederek kıdem tazminatı almak genelde mümkün değil, ancak bazı istisnalar bulunuyor.
İstisnalar ve Düzenlemeler
Yeni Asır’dan Faruk Erdem’in haberine göre, 1475 sayılı yasanın 14. maddesi gereğince, emeklilik için yaş dışındaki şartları tamamlamış olanlar bu durumdan faydalanabilir. Prim ve diğer gerekli şartları tamamlayanlar, istifa ederek kıdem tazminatı alabilirler. Bu noktada, emeklilik şartları işe giriş tarihine göre belirlenir ve üç farklı dönem öne çıkar:
- 8 Eylül 1999 Öncesi Sigortalılar: Bu dönemde sigortalı olanlar, en az 3600 gün prim ödemiş olmaları durumunda kıdem tazminatına hak kazanabilirler. 10 yıllık prim ödemesi olanlar, istifa ederek tazminat alabilirler.
- 8 Eylül 1999 – 30 Nisan 2008 Arası Sigortalılar: Bu dönemde, 7 bin prim günü tamamlayanlar kıdem tazminatına hak kazanabilirler. 4500 prim günü olan ve ilk sigortalı olduğu tarihten itibaren 25 yıl geçmiş olanlar da istifa ederek tazminat alabilirler.
- 1 Mayıs 2008 Sonrası Sigortalılar: Bu dönemde, kıdem tazminatı alabilmek için prim şartı 7200 güne yükseltilmiştir. Kadın ve erkek tüm sigortalılar, 7200 günü tamamladıklarında tazminat alabilirler.
Prim Gün Sayıları ve Kısmi Emeklilik
2008 ile 2016 yılları arasında prim gün sayısı her yıl 100 gün artış göstermiştir. 4600 gün ile 5400 gün arasında prim günü tamamlayanlar kıdem tazminatına hak kazanabilirler. Bu prim günleri, kısmi emeklilik için de geçerlidir.
SGK’dan Yazı Almanın Önemi
Kıdem tazminatı için gerekli prim şartlarını tamamlayan ve en az 1 yıl çalışma süresini dolduran çalışanlar, SGK’dan bu şartları sağladıklarına dair bir yazı almalıdır. Bu yazıyı almadan istifa edenler, kıdem tazminatına hak kazanamazlar. Yazı alındıktan sonra istifa dilekçesinde bu bilgiyi belirtmek gerekmektedir.