Ekonomi
KESK, Hükümetin Zam Teklifine Karşı İş Bıraktı: “İlk Uyarımız”
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), iktidarın memur ve memur emeklisine sunduğu zam teklifine karşı ülke genelinde iş bırakma eylemi başlattı. KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan, teklifi “bizleri yok sayan ilk teklif” olarak nitelendirerek tepki gösterdi. Kablan, “Bu teklif sefalet koşullarını dayatıyor. Hepimizle alay edilmiştir. Bu teklifte memnun edecek tek bir unsur bile bulunmamaktadır.” ifadelerini kullandı.
KESK, 2024-2025 Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon verilerinin esas alınması durumunda 16 Ağustos’ta iş bırakma eylemi başlatacağını açıklamıştı. KESK Ankara Şubeler Platformu adına konuşan Burak Ustaoğlu ise, TÜİK verilerinin esas alınarak sunulan sınırlı teklifi kabul etmeyeceklerini ve 16 Ağustos 2023 Çarşamba günü üretimden gelen güçleriyle iş bırakacaklarını ilan etti.
KESK, iktidarın 2024 ve 2025 yılları için memur ve emeklilere önerdiği yüzde 14 + yüzde 9 ve yüzde 6 + yüzde 5 maaş artışına tepki göstererek ülke genelinde bir günlük iş bırakma eylemi başlattı.
Grev alanında konuşan KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan, “Hükümetin bizleri yok sayan ilk teklifine, iş bırakarak ilk uyarımızı yapıyoruz. Bu teklif sefalet koşullarını dayatıyor. Hepimize alay edildi. Bu teklifte memnun edecek tek bir nokta dahi yok. Bu, mücadelemizin başlangıcıdır ve yoksulluk sınırının üzerinde insanca yaşamaya uygun ücret talebiyle tüm kamu emekçilerini desteklemeye çağırıyoruz.” şeklinde konuştu.
KESK, Merkez Bankası’nın 2024 için yüzde 33, 2025 için yüzde 15 olarak belirlediği enflasyon hedefine dikkat çekerek, teklif edilen zam oranının bu beklentinin altında kaldığını eleştirdi.
Toplu sözleşme süreci hakkında değerlendirmede bulunan KESK, kamu emekçileri ve emeklilerinin toplamda 6 milyonu aşan bir kitlenin, 1 Ağustos’ta başlayan toplantıdan bu yana, 13 gündür hükümetin teklifini beklediğini vurguladı.
Resmi Gazete’nin 4 Temmuz 2023 tarihli yayınına göre, Türkiye’de 2 milyon 858 bin 424 memurdan 2 milyon 130 bin 644’ünün sendika üyeliği olduğu belirtildi. En fazla üye sayısına sahip olan konfederasyon ise 1 milyon 35 bin 278 üyeyle Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) oldu. Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye Kamu-Sen) 552 bin 948 üyeyle ikinci sırada yer alırken, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) 163 bin 656 üyeyle üçüncü sırada yer aldı.