Ekonomi
Kaz Dağları’nda kurulan apiterapi merkezi hizmet vermeye başlıyor
Apiterapi (arı terapisi) merkezi Balıkesir Tıbbi Aromatik Üreticiler Birliği Başkanı Muzaffer Koşan tarafından Koşan Kazdağları Sağlık Vadisi projesi hayata geçirildi. 50 dönüm üzerine kurulu tesiste 30 yataklı glamping çadır, bungalov, taş evler ve serender evler bulunurken, tesis, tamamlayıcı tıbbın en önemli alanlarından biri olarak görülen arıterapi merkezi olarak hizmet vermeye başlayacak. Koşan’ın ev sahipliğinde tesisin ön açılışı ve sektörün önde gelen isimlerine tanıtımı önceki gün yapıldı. Kazdağları’nın apiterapinin merkezi olarak vurgulandığı toplantıya Havran Kaymakamı Enver Özderin, Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy, Almanya Apiterapi Başkanı Arno Bruder, Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi, Apiterapi Derneği Başkanı ve Uluslararası Apiterapi Federasyonu Başkanı Doç. Dr. Ali Timuçin Atayoğlu ile beraberindekiler katıldı.
Çocukluğunda kalan eski köy hayatına dönmek için Kaz Dağları’na geldiğini belirten Koşan, “Marmara Bölgesi’nde çeşitli iş derneklerinde başkanlıklar yaptım. Baktım ki çok yoruluyorum. Havası en güzel yeri bulmak için keşif yaptım. Dokuz Eylül Üniversitesi ile çalıştım. Hava ölgünlerini toprak analizlerini yaptırdım. Oksijeni bol olan yeri tespit ettirdim. En güzel her burası olduğu ortaya çıktı. Sonra burada nasıl organik yaşayabilirim ve eski köy hayatıma dönerimi düşündüm. Zeytinlikler aldım. Bir marka yarattık. Yurt dışına zeytinyağı ihraç ediyoruz. Sağlıklı yaşamı doğada buldum. O kadar şifalı bitkiler varmış ki. Kendim için toprak ve bitkilerle iç içe yaşamaya başladım. Ardından da bunları, arıları tanımaya başladım. Şimdi 46 çiçek bitkim var” dedi.
‘APİTERAPİ AÇILIMI YAPMAMIZ LAZIM’
Tesis ve apiterapi hakkında bilgiler veren Koşan, “Burada aromatik ballar üretilmeye başlandı. Artvin’de kara kovan petekleri yaptırdım. Sağlık iki şeyden geçer. Bunlardan biri psikoloji diğeri de boğazdır. Bugüne kadar ne yediğimi fark etmemişim. Kaz Dağları’na gelince fark ettim. Kan değerlerimi önceden ölçtürdüğümde, kolesterolüm yüksekti. Buraya geldim hastanede tekrar ölçtürdüm. Yirmi beş yaşındaki gencin kan değerleri çıktı. Onun için bugün buralardayım. Sonrasında arılarla ilgili bir şeyler yapmak istiyordum. Türkiye Apiterapi Derneği’ne danıştım ve araştırdım. Onlarla devam ediyoruz. Arı havası ve arı çalışmaları yapacağız. Bu da bir sağlıkmış. Arılar canlı canlı çalışıyorlar. Arıların olduğu yerde 10 dakika oturduğunuzda sizi dinlendirecek. Hastalıklara da iyi geliyor. Bu tabii ki yardımcı tıp. Ancak ben bunu bizzat deneyimliyorum. Halen çalışıyorum. Hocalarımdan eğitim, ders alıyorum. Ülkemizde apiterapiyle ilgili olarak açılım yapmak gerekiyor. Apiterapi Türkiye’de yeni yeni tanınıyor ama Rusya bunu 70 yıl önce, Almanya 60 yıl önce tanıtmış. Maalesef ülkemizde çok bilinmiyor. İnsanlara arılarla tedavi dediğimde ‘Arılarla tedavi mi olur?’ diyorlar. Bunun adı tamamlayıcı tıptır. Kaz Dağları’nda sağlıklı bir yaşam için adımı inşallah bugünden sonra atıyoruz. Burada yurt dışından, yurt içinden doktorlar eğitim alacaklar. Tabi bu süreç Apiterapi Derneğimiz ile eşgüdümlü içinde ilerleyecek” ifadelerini kullandı.
‘BURADA HER ŞEY DOĞAL’
Tesisin apiterapi merkezi olmasının yanı sıra tamamen doğal yiyecek ve içeceklerle hizmet vereceğinin altını çizen Koşan, “Yiyecekleri ve içecekleri de burada gücümüz yettiğinde burada yetiştiriyoruz. Örneğin buradan topladığımız lavantalarla lavanta balı yaptık. Dağ çayımız var. Onu da takviye gıda olarak ürettik. Resmi kurumlardan da gerekli izinlerini aldık. Kendi nanelerimizden nane çayı yaptık. Bunun dışında yağını yaptık. Bunların dışında çok fazla doğal ürünümüz var. 30 çeşit bitkimiz var. Herkesi sağlığa davet ediyorum. İnsanların stresten kurtulması ve kendini sevmesi gerekiyor. Hayatımızda sağlığın çok önemli olduğunu burada anladım. Yoğun tempodan uzak duralım ve gıda tüketiminde de doğal şeyleri yemeye çalışalım. Bunu evlerimizde de yapabiliriz. İnsanlar balkonlarda yetiştirilen süs bitkilerinin yanına tıbbi aromatik bitkileri de yetiştirip taze taze yesinler” diye konuştu.