Sosyal medyada bizi takip edin

Güvenlik

KAYSERİ – Sözleşmeli erin öldüğü kavganın görüntüsü ortaya çıktı

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

KAYSERİde, Sözleşmeli Er Turgut Uzunun (27) öldüğü, pazar esnafı Adem Oralın (36) yaralandığı silahlı kavgaya ilişkin kamera görüntüleri ortaya çıktı. Olayla ilgili 3 sanığın hapis, 2 sanığın beraat aldığı dava ise istinaf mahkemesinin kararı bozmasının ardından yeniden görülecek.

Olay, 30 Aralık 2023te saat 10.00 sıralarında, Kocasinan ilçesindeki Yeni Hal Kompleksinde meydana geldi. Pazarcı Nimet Taşdemir (48), oğlu Sıddık Can Taşdemir (22) ve amcaları Kerem Taşdemir (51), meyve-sebze almak için geldikleri halde, bir araçta husumetli oldukları Adem Oral, Nuh Oral (37) ve sözleşmeli Er Turgut Uzun ile karşılaştı. İki grup arasında çıkan tartışma, kavgaya dönüştü. Tabanca ve tüfeğin kullanıldığı kavgada, Adem Oral ayaklarından, arkadaşı olan ve izninde Kayseriye gelen sözleşmeli er Turgut Uzun da başından yaralandı. Kayseri Şehir Hastanesine kaldırılan yaralılardan Turgut Uzun hayatını kaybetti, Adem Oral ise tedavisi sonrası taburcu edildi. Olayla ilgili yakalanıp, gözaltına alınan Sıddık Can, Kerem ve Nimet Taşdemir tutuklandı.

İDDİANAME HAZIRLANDI

Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı, olaya ilişkin soruşturmayı tamamlayıp, iddianame hazırladı. İddianamede; Nimet Taşdemir, oğlu Sıddık Can Taşdemir ve amcaları Kerem Taşdemir hakkında sözleşmeli er Turgut Uzuna karşı olan eylemlerinden dolayı Kasten öldürme suçundan 1er kez, Adem Oral ve ağabeyi Nuh Orala karşı eylemleri nedeniyle de Kasten öldürmeye teşebbüs etme suçundan 2şer kez olmak üzere toplam 3er kez müebbet hapis cezası istendi. Tutuksuz müşteki-sanıklar Adem Oral ve ağabeyi Nuh Oral hakkında ise Kerem, Sıddık Can ve Nimet Taşdemire karşı eylemlerinden dolayı Kasten öldürmeye teşebbüs etme suçundan 3er kez müebbet hapis cezası talep edildi. Dosyanın geldiği Kayseri 3üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazıp, davanın güvenlik gerekçesiyle başka bir şehre nakledilmesini istedi. Yargıtay 5inci Ceza Dairesine yapılan müzekkere yazısı sonrası, dosya güvenlik nedeniyle Çorum 3üncü Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. Çorum’da görülen davanın ilk duruşmasında Nimet Taşdemir adli kontrol tedbiriyle salıverilirken, tutuksuz yargılanan müşteki sanık Adem Oral da tutuklandı.

KARAR DURUŞMASI

Çorum 3üncü Ağır Ceza Mahkemesinde geçen yıl 18 Kasımda görülen davanın karar duruşmasında mahkeme heyeti, cinayeti işlediği iddiasıyla Sıddık Can Taşdemiri, Kasten öldürme suçundan 18 yıl, Nuh Orala karşı eyleminden dolayı 6 yıl 9 ay, Adem Orala karşı eyleminden ise aynı suçtan 7 yıl 10 ay 15 gün olmak üzere toplam 32 yıl 7 ay 15 gün, müşteki sanık Adem Orala ise Kerem, Nimet ve Sıddık Can Taşdemire yönelik eylemi nedeniyle Kasten öldürmeye teşebbüs etme suçundan toplam 20 yıl 7 ay, Ruhsatsız silah bulundurma suçundan da 1 yıl olmak üzere toplam 21 yıl 7 ay, Kerem Taşdemir ise Adem Orala yönelik Kasten öldürmeye teşebbüs etme ve Ruhsatsız silah bulundurma suçlarından toplam 8 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Heyet, müşteki sanıklar Nimet Taşdemir ile Nuh Oralın ise ayrı ayrı beraatlerine karar verdi.

KARAR İSTİNAFA TAŞINDI

Ölen Turgut Uzun’un şikayetçi ailesi ve duruşma savcısı cezanın az olduğu gerekçesiyle karara itiraz etmesi sonucu dosya, Samsun Bölge Adliye Mahkemesine taşındı. Dosyanın geldiği 1inci Ceza Dairesi yaptığı inceleme sonrası, delillerin ve sanıkların hukuki durumlarının yeniden değerlendirilmesi sonucuna varıldığını belirterek, davanın yeniden görülmesine ve duruşma hazırlıklarına başlanılmasına karar verdi. Sanıklar, 14 Nisan’da Samsun Bölge Adliye Mahkemesinde yeniden hakim karşısına çıkacak.

GÖRÜNTÜLER ORTAYA ÇIKTI

Bu arada silahlı kavgaya ilişkin güvenlik kamera görüntüleri ortaya çıktı. DHA’nın ulaştığı görüntülerde, Oral ve Taşdemir ailesinin kamyonlarının yan yana geldiği, Oral ailesinin içinde olduğu kamyonun hafif şekilde Taşdemir ailesinin kamyonunun önüne kırdığı, bu sırada tarafların kamyondan indiği ve silahlı çatışmanın çıktığı, Adem ve Nuh Oral’ın dışarıda olduğu sırada kamyonda bekleyen Sözleşmeli Er Uzun’un ise tüfekle Sıddık Can Taşdemir tarafından vurulduğu görüldü. Ayrıca, Sıddık Can Taşdemir’in ilk ateşi ettikten 7 dakika sonra yeniden kamyona doğru hızla koştuğu ve tekrar ateş ettiği görüldü. Diğer yandan, hal kompleksi içinde yer alan diğer esnafların da çatışma sırasında panikle sağa sola kaçıştığı kameralara yansıdı.

‘7 DAKİKA SONRA YENİDEN ATEŞ EDİP, HUNHARCA BİR CİNAYET İŞLİYOR’

Samsun Bölge Adliye Mahkemesi’nde görülecek duruşma öncesi DHA’ya konuşan ölen Turgut Uzun’un babası Turgay Uzun, “Oğlum 27 yaşındaydı ve bir şekilde vatanına hizmet eden sözleşmeli erdi. İzine geldiği dönemlerde burada Adem ve Nuh arkadaşlarıyla birlikte pazara çıkar, vakit geçirirlerdi. Olay günü de hale geldiklerinde oğlum hunharca katledildi. Oğlum hiçbir şeyden habersiz bir şekilde arkadaşlarına yardım amaçlı bu hale geldi. Fakat, oğlum hiç bilmediği ancak arkadaşları tarafından sonradan husumetli olduğunu öğrendiğimiz kişiler tarafından katledildi. Arkadaşları araçtan atlıyor oğlumu yalnız bırakıyor. Sanki canlı hedef gibi gösteriyor. Diğer cani Sıddık Can denen kişi bir şekilde benim oğluma ateş ediyor. Oğlum araçtan hiç inmediği halde tekrar dönüyor 7 dakika sonra tekrar ateş ediyor. Yani hunharca bir cinayet işliyor” diye konuştu.

‘KENDİMİZİ İFADE ETMEMİZE MÜSAADE EDİLMİYOR’

Yargılama sürecinde kendilerini yeterince anlatamadıklarını söyleyen Turgay Uzun, “Kayseri’de dava sürecinin sıkıntılı olabileceklerini düşündükleri için güvenlik sebebiyle Çorum’daki mahkemeye gönderdiler. Çorum Ağır Ceza Mahkemesi’nde bir şekilde 2-3 mahkeme sürüyor. 2 mahkemede de bir şekilde kendimizi ifade edemiyoruz. Yani kendimizi ifade etmemize müsaade edilmiyor ve bir şekilde verilen kararlar 2’nci defa bizi yıkıyor. Çünkü olaya iştirakçi olan 2 kişi hala dışarıda ve bunlar bir şekilde içeri hiç alınmadılar. Benim oğlumu canice katleden kişiye verilen ceza bir şekilde ne vicdanlarımızı ne de insanlığımızı rahatlatmış değil. Öyle inanıyorum ki Samsun İstinaf Mahkemesi bizleri daha rahatlatacak, vicdanımızı rahat ettirecek karar vereceğine inanıyorum. Ben oğlumu, Turgutu kaybettim yani bir daha Turgut geri gelmeyecek ama başka Turgutlar olmasın, başka Turgutlar ölmesin düşüncesiyle verilen kararın etkili olmasını istiyorum” ifadelerini kullandı.

Haber-Kamera: Öykü GENÇ- Mehmet Tayyar BİLİM/KAYSERİ,

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam
Yorum yapmak için tıkla

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir