Ekonomi
Katı yakıtlar istatistikleri açıklandı


TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayında katı yakıtlarda en fazla üretimin linyitte yapıldığını açıkladı.
TÜİK, eylül ayına ilişkin katı yakıtlar istatistiklerini açıkladı. Buna göre; katı yakıtların satılabilir üretim miktarları linyitte 6 milyon 653 bin 341 ton, taş kömüründe 129 bin 410 ton ve taş kömürü kokunda 409 bin 929 ton olarak gerçekleşti. Linyit üretimi bir önceki aya göre yüzde 3,7, geçen yılın eylül ayına göre yüzde 3,3 arttı. Taş kömürü üretimi, önceki aya göre yüzde 2,6 azalırken geçen yılın eylül ayına göre yüzde 5,6 arttı. Taş kömürü koku üretimi ise önceki aya göre yüzde 0,5 bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,8 arttı.
TaÅŸ kömürü ithalatı eylülde 3 milyon 225 bin 543 ton oldu. TaÅŸ kömürü ithalatı, önceki aya göre yüzde 10,1, 2021’in eylül ayına göre yüzde 3,8 azaldı. TaÅŸ kömürü koku ithalatı da önceki aya göre yüzde 57,4 önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22,4 azaldı.
Eylülde, üretimin teslimatları karşılama oranı yüzde 106,2 ile en yüksek linyitte gerçekleşti. Bu oran taş kömürü kokunda yüzde 91,9, taş kömüründe yüzde 3,9 olarak hesaplandı.
TAŞ KÖMÜRÜ VE LİNYİT TESLİMATI EN FAZLA TERMİK SANTRALLERE YAPILDI
Katı yakıtların teslimat yerlerine göre dağılımı incelendiÄŸinde; eylül ayında taÅŸ kömürü teslimatının yüzde 60,8’i termik santrallere, yüzde 15’i kok tesislerine, yüzde 10,5’i demir-çelik haricindeki sanayiye yapılırken; linyit teslimatının yüzde 81,9’u termik santrallere ve yüzde 10,4’ü demir-çelik haricindeki sanayiye yapıldı. TaÅŸ kömürü kokunda ise en fazla teslimat yüzde 96,2 ile demir-çelik sanayisine yapıldı.
