Ekonomi
Kart, şifre ve kodlara KDV düzenlemesi: Hangi durumlarda KDV ödenecek?
Gelir İdaresi Başkanlığı, kart, şifre ve kodlara ilişkin KDV uygulamalarının esaslarını belirlemek için bir tebliğ taslağı hazırladı.
Gelir İdaresi Başkanlığı, kart, şifre ve kodlara ilişkin KDV uygulamalarının esaslarını belirlemek için bir tebliğ taslağı hazırladı.
Tebliğ taslağına göre, kart, şifre ve kodlar, belirli bir ürün veya hizmeti temsil edebildiği gibi, bunları çıkaranlar nezdinde ürün veya hizmet satın alınabilmesine yönelik sanal bir satın alma gücünü de temsil edebiliyor.
Hangi durumlarda KDV ödenecek?
Tebliğ taslağına göre, kart, şifre ve kodların KDV’ye tabi olup olmayacağı, bunların temsil ettiği ürün veya hizmete göre değişiyor.
- Belirli bir ürün veya hizmeti temsil eden kart, şifre ve kodlar: Bu tür kart, şifre ve kodlar, henüz aktive edilmemiş olsalar bile bunlarla bir başka ürün veya hizmetin temini mümkün olabiliyor. Bu nedenle, bu kart, şifre ve kodların yurt dışından ithali veya Türkiye’de satışı KDV’ye tabi.
- Ödeme aracı mahiyetinde olan kart, şifre ve kodlar: Bu tür kart, şifre ve kodlar, sanal veya fiziki ortamda belirli bir ürün veya hizmetin satın alınması için kullanılabiliyor. Ancak, bu kart, şifre ve kodlar belirli bir ürün veya hizmeti temsil etmiyor. Bu nedenle, bu kart, şifre ve kodların satışı KDV’nin konusuna girmiyor.
- Belirli bir ürün veya hizmeti temsil etmeyen kart, şifre ve kodların kullanılması: Bu tür kart, şifre ve kodların kullanılarak veya aktive edilerek bu kart, şifre ve kodlar karşılığında ürün veya hizmet temin edilmesi genel hükümler çerçevesinde KDV’ye tabi tutulacak.
- Aracılık hizmetleri: Karşılığı belirli bir ürün ve hizmet olsun veya olmasın, sanal veya fiziki mağazalarda kart, şifre ve kodlar ile diğer ürünlerin satışı için Türkiye’de verilen aracılık hizmetleri KDV’ye tabi olacak.
Tebliğ taslağı, 16 Kasım 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesi planlanıyor.