Connect with us

YAŞAM

Karayolları OGS’nin Kaldırıldığını Açıkladı

Yayınlanma tarihi:

Güncellenme tarihi:

Türkiye’de otoyol ve köprü geçişlerinde ücretlendirme aracı olarak kullanılan OGS kısaltması ile bilinen Otomatik Geçiş Sistemi’nin kaldırıldığı açıklandı.

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün 14 Şubat 2022 tarihli basın duyurusuna göre ücret toplama sistemlerinde OGS ve HGS adıyla iki aktif sistemi olmasının gişelerde karışıklığa sebep yarattığı dikkat çekildi ve karşılıklığın giderilmesi amacıya 31 Mart 2022 tarihinden itibaren OGS sisteminin kaldırılacağı açıklandı.

Araçlarında aktif olarak OGS kullanan araç sahipleri, bu süreçte ücretsiz olarak HGS etiketi ve hesabına geçiş yapabilecekler.

Otomobil.gen.tr’nin karayollarında ücret toplama sistemleri araştırmasına göre bugüne kadar köprü ve otoyollarda beş farklı ödeme yöntemi kullanıldı.

O zamanki adıyla Boğaziçi Köprüsü’nün 1973’te hayatımıza girmesiyle birlikte Türkiye köprülerde gişelerle tanıştı ve paralı yol kavramı hayata girdi. Sonraki yıllarda İstanbul – Ankara ve Edirne – İstanbul Otoyollarıyla birlikte Fatih Sultan Mehmet Köprüsü faaliyete girdikten sonra gişelerdeki nakit ödeme yoğunluğu trafikte problem oluşturmaya başladı.

1999’da bu sorunu ortadan kaldırmak üzere OGS devreye alındı. 1999’da OGS cihazı dağıtımı Ziraat Bankası’ndan başlatıldı ve cihaz başına 40 dolar ücret alındı. Yıllar içinde cihaz fiyatları 13 dolara kadar düştü. Ziraat Bankası’nın yanı sıra Vakıfbank, İş Bankası, Garanti ve Denizbank da OGS’ye dahil oldu.

2012 40$’lık OGS Depozitoları İade Edildi

2012’de HGS sistemi devreye girdiğinde bankalar OGS’den HGS’ye geçtiğinde müşterilerine 40 dolar depozito ücretini iade ettiler. Buna karşın 2013’de iptal edilen KGS sisteminde ise kart ücreti geri alınamazken bakiyeler HGS’ye aktarıldı.

OGS Dönüşümü Nasıl Olacak? OGS’den HGS’ye Dönüşüm Ne Zaman Başlayacak?

Açıklama ile beraber OGS sahipleri sahibi oldukları OGS cihazlarını HGS’ye dönüştürmek için çalıştıkları bankalara müracaat etmeye başladılar.

OGS dönüşümü için OGS hizmeti sunan bankalardan Ziraat Bankası ile görüştük. Banka yetkilileri OGS’den HGS’ye dönüşüm için bilginin kendilerine ulaştığını fakat dönüşümün nasıl yapılacağı konusunda herhangi bir bilginin kendilerine henüz ulaşmadığını aktardılar.

Bankaların OGS’den HGS’ye dönüşümü için sürecin Mart ayı başı itibariyle başlayacağı tahmin ediliyor. Bir aylık süre içinde tüm OGS’lerin değiştirilmemesi halinde sürenin uzatılabileceği de tahminler arasında.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla