Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

Karadeniz’de son 2 ayda yağışlar, geçen yıla göre yüzde 58 azaldı

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

KÃœRESEL ısınmanın etkileriyle yağış rejiminin deÄŸiÅŸtiÄŸi DoÄŸu Karadeniz’de, haziranda 109,4 kilogram yağış ile son 90 yılın yağış rekoru kırılırken, takip eden aylar ise kurak geçti. Meteorolojik verilere göre, geçen yıl temmuz ve aÄŸustos ayları ile bu senenin aynı dönemlerinde ortalama yüzde 58 daha az yağış nedeniyle bölgede su kaynakları da azaldı. Prof. Dr. Mikdat KadıoÄŸlu, “Bu yıl Karadeniz’de çok fazla sel olmaması, çok ÅŸiddetli konvektif gök gürültülü saÄŸanak yağışların uzun süre ve peÅŸ peÅŸe olmamasından kaynaklanıyor” dedi.

Küresel ısınmanın etkileriyle DoÄŸu Karadeniz Bölgesi’nde son aylarda azalan yağışlar, kuraklık tehlikesini de beraberinde getirdi. DoÄŸu Karadeniz’de, haziranda 109,4 kilogram yağış ile son 90 yılın yağış rekoru kırılırken, takip eden aylar ise kurak geçti. Meteorolojik verilere göre, geçen yıl temmuz ve aÄŸustos ayları ile bu senenin aynı dönemlerinde ortalama yüzde 58 daha az yağışın düştüğü bölgede, kaynakları kurumaya baÅŸlayan içme suyunda sıkıntı yaÅŸanması riski ortaya çıktı. Bölgede yağışların en fazla etkilediÄŸi Ordu’da, temmuz ayında 11 ilçedeki 336 noktada heyelan ve toprak kayması yaÅŸandı. AÄŸustos ayında ise Rize’nin Pazar ilçesinde, Artvin’de merkeze baÄŸlı Maden köyünde, Giresun’un KeÅŸap ilçesinde küçük çaplı sel ve heyelanlar meydana geldi. 

‘KONVEKTÄ°F YAÄžIÅžLAR PEÅž PEÅžE OLMADI’

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı, Afet Yönetimi Enstitüsü ve İklim Değişikliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, sel ve kuraklığın gündelik değil ekstrem meteorolojik olaylar olduğunu söyledi. Kadıoğlu, bu olayların her gün olmasının beklenmediğini kaydederek, şunları söyledi: 

“Maalesef her yaÄŸmurda sel uyarısı verir olduk çünkü dere yataklarında çok fazla yanlış ve çarpık yerleÅŸim var. Bu yıl Karadeniz’de çok fazla sel olmaması, çok ÅŸiddetli konvektif gök gürültülü saÄŸanak yağışların uzun süre ve peÅŸ peÅŸe olmamasından kaynaklanıyor. Bazen birkaç gün yaÄŸmur yaÄŸar, toprak ve dereler suya doyar. Bunun peÅŸine gelen çok kuvvetli saÄŸanak yağışta artık suyu toprak ve dereler tutmaz, taÅŸmaya baÅŸlar. Böyle ÅŸartlar üst üste geldiÄŸi zaman dere yataklarında su genleÅŸip taÅŸar. Dere yatağında araç, bina yol varsa bunlar da zarar görür. Ekstrem hava ÅŸartlarını en az 500 yılda yaÄŸabilecek en ÅŸiddetli yağışı düşünerek evlerimiz yerleÅŸtirmemiz, köprülerimizi ve yollarımızı yapmamız lazım. Bunları ezbere yaptığımız zaman en küçük yağışlarda bile peÅŸ peÅŸe ve sürekli yaÄŸdığı zaman sel tehlikesi oluyor. Bu da normal deÄŸil. Artık yaÄŸmur tahmini uyarısından ziyade sel tahmini oluyor. Her yaÄŸmur sel, her fırtına bir afete dönüşüyor. Bu da doÄŸru bir ÅŸey deÄŸil. Bu da yerleÅŸimden kaynaklı bir durum.”

‘YAÄžIÅžSIZ PERÄ°YOT KURAKLIÄžA DÖNÜŞTÃœ’

DoÄŸu Karadeniz’de bu yıl çok fazla kar yağışı olduÄŸunu ve ilkbaharda derelerin coÅŸtuÄŸunu aktaran Prof. Dr. KadıoÄŸlu, “Bu sene Karadeniz’e çok kar yaÄŸdı. Yer altı suları olmayan toprak örtüsü kısa da olsa suyla beslendi. O yüzden ilkbaharda dereler gürül gürül akıyordu, bir ara sular çok kuvvetliydi ama küçük, kısa bir kurak periyot, yağışsız periyotta bir anda Karadeniz’de durumu kuraklığa dönüştürdü. Åžu anda fındığını kurutmak isteyenler bu iÅŸe seviniyor. Hiçbir zaman hava herkesi memnun etmez. Åžu anda kurak periyotta susuzluk, kıtlık var ama bir yandan insanlar fındığını kurutabiliyor. Öyle bir pozitif tarafı var” diye konuÅŸtu.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam