Türkiye
Kamu İşçilerine Tayin Hakkı Verilecek Mi? Son Dakika Açıklaması Yüzleri Güldürdü
Türkiye’de çalışan anneler arasında emeklilik süreçlerinde büyük bir adaletsizlik yaşanıyor. Özellikle Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamına alınmayan anneler, emekli olamama ve yaşadıkları zorluklarla mücadele ediyor. İşçi Haber’e konuşan bir takipçi, 2000 sonrası bağkurlu bir anne olarak, yaşadığı mağduriyetleri ve çözüm taleplerini paylaşıyor.
Doğum ve Askerlik Borçlanması Emeklilik Sürecini Nasıl Etkiliyor?
İşçi Haber’e açıklamalarda bulunan takipçimiz, 9000 gün prim, 25 yıl hizmet süresi ve 58 yaş şartlarına sahip olduğunu belirtiyor. Ancak SGK öncesi doğum borçlanması gibi avantajlardan yararlanamaması ve EYT kapsamında değerlendirilmemesi nedeniyle emeklilik hedefine ulaşmada zorluklar yaşadığını ifade ediyor. Ayrıca, çalışan annelere yönelik yaş indirimi, prim ve hizmet süresinde indirim gibi düzenlemelerin talep edilmesi gerektiğini vurguluyor.
Yaşlı Annelerin Emeklilik Mücadelesi ve Adaletsizlik
Takipçimiz, yaşlı annelerin çalışma gücünü yitirdiğini ve iş arama süreçlerinde zorlandığını dile getiriyor. Özellikle 58-68 yaş aralığındaki annelerin SGK öncesi doğum borçlanması imkanından yararlanamadıklarını ve emeklilik yolunda sağlık sorunlarıyla da başa çıkmak zorunda kaldıklarını anlatıyor. Bununla birlikte, küçük prim eksiklikleri nedeniyle emekli olamayan annelerin yasal haklarına ulaşamamasının hayal kırıklığı yarattığını paylaşıyor.
Adaletsizliğe Karşı Emekli Olma Mücadelesi
Takipçi, emekli olmayı bekleyen annelerin genellikle yaşlılıkla mücadele ettiğine ve bu zorlu süreçte hak ettikleri emeklilik hakkını alamamanın büyük bir haksızlık olduğuna dikkat çekiyor. EYT mağduriyeti yaşayan annelerin taleplerine dikkat edilmesi gerektiğini ve adaletin sağlanması için çözüm yollarının aranması gerektiğini vurguluyor.