Türkiye

KADINLARA ÇİFTE MAAŞ GELİYOR: Detaylar Belli Oldu! Şartlar Neler?

Kadınlara çifte maaş geliyor. Detaylar açıklandı.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Türk sosyal güvenlik sistemi, vefat eden sigortalıların geride kalan eş ve çocuklarına maaş ödenmesi konusunda önemli düzenlemeler sunuyor. Eşini kaybeden kadınlar, bazı şartlar altında hem kendi emekli maaşını hem de eşinden kalan ölüm maaşını alabiliyor. Ancak bu süreçte dikkat edilmesi gereken bazı kurallar var.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Kadının Çalışması veya Emekliliği Maaş Hakkını Etkilemiyor

Kadının çalışıp çalışmadığı ya da emekli olup olmadığı ölüm maaşı almasına engel teşkil etmiyor. Eşi vefat eden bir kadın, hem kendi maaşını hem de eşinden kalan ölüm maaşını alabilmektedir. Ancak bu ödemelerde oranlar değişiyor. Geliri olmayan bir eş, ölüm maaşının %75’ini alırken, geliri olan bir eş bu oranı %50’ye kadar düşürebilir.

Eş ve Babadan Çifte Maaş Alınabilir Mi?

Kadınların en çok merak ettiği konu, hem ölen eşinden hem de babasından maaş alıp alabilecekleridir. 2008 yılı öncesinde, farklı sosyal güvenlik kurumlarına bağlı sigortalılardan ölüm maaşı alınabilmekteydi. Ancak 2008 sonrasında yapılan düzenlemeyle, bir kişi yalnızca bir kaynaktan maaş alabiliyor. Yine de, ölüm tarihine bağlı olarak bazı durumlarda çifte maaş ödemesi yapılabilmektedir.

Hangi Şartlar Geçerli?

Kadınların çifte maaş alabilmesi için bazı belirli şartlar bulunmaktadır. Örneğin, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve SSK’ya bağlı dul maaşı için 2008’den önce farklı kurallar geçerliydi. Bu tarihten sonra çift maaş hakkı sona ermiş olsa da, belirli durumlarda yine de bir kadının iki maaş alması mümkün olabiliyor.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Ayrıca, dul maaşı alabilmek için 900 ila 1800 gün arasında prim ödeme şartı aranmaktadır. Bu sürenin eksik olduğu durumlarda, doğum ya da askerlik borçlanması gibi seçenekler de mevcutken, bu düzenleme 2008 sonrasında geçerliliğini yitirmiştir.

Yetim Maaşı Hakkı

Yetim maaşı, ölen sigortalıların çocuklarına, evlenmedikleri ve çalışmadıkları sürece ödenir. Erkek çocuklar ise öğrenci oldukları sürece, 25 yaşına kadar bu maaşı almaya devam edebilirler. 2008 yılından önce, hem anne hem de babasından maaş almak mümkünken, 2008 sonrasında yapılan düzenlemeyle, yalnızca bir kaynaktan maaş alınması şartı getirilmiştir. Ancak geçtiğimiz günlerde Yargıtay’ın verdiği karara göre, hem anneden hem de babadan yetim maaşı alınması mümkün olabiliyor.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Bizi Takip Edin, Gelişmelerden Haberdar Olun!

KAYNAK: HABER MERKEZİ

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version