Connect with us

EKONOMİ

Kadın balıkçılara yüzde 25 daha fazla destek ödemesi

Yayınlanma tarihi:

BALIKÇILIK ve Su Ürünleri Genel Müdürü Turgay Türkyılmaz, “2017 yılından bu zamana kadar küçük ölçekli balıkçılarımıza 82,9 milyon TL ödeme yapılmıştır. 2023 yılı desteklemesinde ise ilk defa balıkçı gemisi sahibi veya ortağı olan kadınlara yüzde 25 daha fazla destekleme ödemesi yapılacaktır” dedi.

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde balıkçılık yapan Kadın Balıkçılar Derneği üyesi 20 kadın balıkçı, ‘Denizler İçin Güçleniyoruz’ projesinin analiz çalışması kapsamında, Ankara’da Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nde bir araya geldi. Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Turgay Türkyılmaz, dünya su ürünleri üretiminde kadınların önemli bir yerinin bulunduğunu belirterek, “Küçük ölçekli balıkçılık, su ürünleri yetiştiriciliği, işleme, değerlendirme faaliyetlerde kadınlar güçlü bir yere sahiptir. Balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliğinde kadınların ve gençlerin varlığını ve rollerini artırmayı ve güçlendirmeyi tüm dünyada desteklemektedir. Her yerde kadınlar için fırsat eşitliğini teşvik etmeye ve geleceğin balıkçı topluluklarını desteklemek için kadınların ve gençlerin mesleki eğitimine vurgu yapılmaktadır. Ülkemiz de diğer üretim alanlarında olduğu gibi balıkçılık sektöründe de kadın varlığını güçlendirmeyi hedeflemekte, bu doğrultuda politikalar uygulamaktadır” ifadelerini kullandı.

‘KADIN VARLIĞI GÖRÜNENDEN FAZLA’

Küçük ölçekli balıkçılık faaliyetlerinin, 2017 yılında destekleme kapsamına alındığını anlatan Türkyılmaz, “Bu destekleme modelinde 2017 yılından bu zamana kadar küçük ölçekli balıkçılarımıza 82,9 milyon TL ödeme yapılmıştır. 2023 yılı desteklemesinde ise ilk defa balıkçı gemisi sahibi veya ortağı olan kadınlara yüzde 25 daha fazla destekleme ödemesi yapılacaktır. 55 ilden yapılan toplam 15 bin 239 başvurunun, 720 adedi kadın balıkçılarımız tarafından gerçekleştirilmiştir. Aslında balıkçılık sektöründeki kadın varlığı görünenden çok daha fazladır. Tekne bakımından ağ onarımına, balık kasalamaktan satışına kadar daha pek çok faaliyette kadın eli bunmaktadır. Küçük ölçekli balıkçılıkta ve iç su avcılığında tayfa olarak eşine yardım eden pek çok kadın balıkçının varlığı bilinmekledir. Bu katkı çok değerlidir” diye konuştu.

Toplantıda, kadın balıkçılar şikayet ve isteklerini dile getirdi. Yıpranma payı ve erken emeklilik, barınak ve limanlarda kadınların temel ihtiyaç alanlarının oluşturulması, yeşil ruhsat satın alımlarında kadın balıkçılara kolaylık sağlanması ve tarım sektöründe kadınlara verilen hibelerin balıkçı kadınlara verilmesini talep edildi.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla