Türkiye
Kademeli Emeklilik Sistemi: Şartlar, Zamanlama ve Detaylar Tüm Detayları Öğrenin
Emeklilik, bir çalışma hayatının sona ermesi ve yaşamın bir sonraki aşamasına geçiş demektir. Türkiye’de son dönemde Emekliye Ayrılma Yaşı Tanımlaması (EYT) ve ardından kademeli emeklilik sistemi gündemin en üst sıralarına yerleşti. Özellikle EYT düzenlemesinden yararlanamayanlar için umut ışığı olan kademeli emeklilik, çalışanlara yaş ve hizmet süresi gibi belirli şartları tamamladıktan sonra emeklilik sürecine adım adım geçme imkanı tanır. Bu sistem, bireylere emekliliklerini daha esnek bir şekilde planlama ve emeklilik sonrasında da çalışarak gelirlerini artırma şansı verir. Peki, kademeli emeklilik şartları nedir? Prim ve gün sayısı kaç olmalı? Kademeli emeklilik sistemi çıkar mı? Detaylar haberimizde…
Kademeli emeklilik sistemi, çalışanların belirli bir yaşa ve prim gün sayısına ulaştıktan sonra emekliliğe adım adım geçmelerine olanak tanır. Bu sistem, emekli olduktan sonra da belirli bir süre iş hayatında kalmalarına izin verir, böylece hem maaşlarını hem de emekli aylıklarını bir arada alabilirler. Özellikle emeklilik şartlarını tamamlamış ancak çalışmaya devam etmek isteyen kişiler için kademeli emeklilik cazip bir alternatif sunar. Kademeli emeklilik sistemi uygulanabilmesi için bireylerin yerine getirmesi gereken bazı temel şartlar bulunur. Yaş sınırı ve prim gün sayısı, bu şartların başında gelir ve emeklilik için gerekli koşulları belirler.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın açıklamalarına göre, Bağ-Kur’luların prim gün sayısı 9 bin günlerden 7 bin 200 güne düşürülebilir. Bu değişiklik, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğini sağlamak ve vatandaşları mümkün olduğunca çalışma hayatında tutmak amacıyla gündeme gelmiştir.
Kademeli emeklilikle ilgili net bir tarih verilmese de, vatandaşların beklentisi yüksektir. SSK ve Bağ-Kur ayrımı yapmaksızın, erken emekliliğin önünü açacak bu düzenlemenin, yakın zamanda gündeme gelmesi beklenir.
Kademeli emeklilik, belirli bir yaşa ve prim gün sayısına ulaşan çalışanların kısmi olarak emekli olabilmesini sağlar. Bu düzenleme yasalaştığında, 1999 ile 2008 arasında çalışmaya başlayanlar, belirlenen şartları sağladıklarında normal şartlara göre daha erken emekli olma fırsatına sahip olacaklar.
Ekonomik düzenlemeleri içeren torba yasada kademeli emeklilikle ilgili bir düzenleme beklenmektedir. Bu kapsamda, 3600 ek gösterge, taşeron işçilere kadro gibi önemli konuların yanı sıra kademeli emeklilik de gündeme gelebilir.
Kademeli emeklilikten yararlanacak olanlar, 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında çalışmaya başlayan sigortalılardır. Bu dönemde işe başlayan ve belirlenen prim gün sayısını tamamlayan kadın ve erkek çalışanlar, sistemden faydalanabilirler.