Connect with us

Emeklilik

Kademeli Emeklilik Fırsatı Meclis’e Geldi! 2000-2008 Arası Sigortalılara Erken Emekli Olacak

Yayınlanma tarihi:

Kademeli Emeklilik Fırsatı Meclis'e Geldi! 2000-2008 Arası Sigortalılara Erken Emekli Olacak

2000-2008 yılları arasında SGK’ya giriş yapmış olanlar, 2. bir Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası çıkıp çıkmayacağını merakla bekliyor. Binlerce emekli olmak isteyen vatandaş, kademeli emeklilik çıkması için büyük bir beklenti içerisinde. Peki, kademeli emeklilik ile ilgili son gelişmeler neler? Çıkacak mı? İşte, detaylar…

EYT Bekleyenlere Büyük Müjde!

2000-2008 yılları arasında SGK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’na kayıtlı olanlar için yeni bir düzenleme gündeme geldi. EYT kapsamında olamayan sigortalılar için belirlenen kademeli yaş şartları, işe giriş tarihlerine göre değişiklik gösteriyor. 2000-2008 yılları arasında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) girişleri olanlar, Türkiye’de sosyal güvenlik sisteminde belirli değişikliklerden etkilenmişlerdir. Bu dönem, Türkiye’nin sosyal güvenlik sisteminde reformların gerçekleştirildiği bir dönemi kapsar. 2000-2008 arası 44-51 yaş şartı önerisi geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Köklü Değişiklik Sinyali

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim öncesinde yaptığı açıklamalarda Türkiye’nin emeklilik sistemi için köklü değişiklikler olacağını duyurmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına göre kademeli emeklilik sistemi ile 2000-2008 arası SGK girişi olan vatandaşlara erken emeklilik imkanı tanınacak. Erken emeklilik ile ilgili yeni detaylar da belli oldu. Peki kademeli emeklilik kimleri kapsıyor, şartları neler? Kimler erken emekli olabilecek?

Prim ve Yaş Şartlarında Değişiklik

EYT sonrasında, 5 milyonu aşkın 8 Eylül 1999 ve öncesi sigortalı emekli oldu. Prim gününü dolduramayanlar ise borçlanma formülü ile emeklilik hakkı kazandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan çalışma kapsamında, sigorta başlangıç tarihleri 1999 sonrası olanlar için kademeli emeklilik sisteminin onaylanması halinde, 2000 ve 2008 arası sigorta girişi olanlar, istenen koşulları sağladıkları takdirde emekli olabilecekler.

Bakan Işıkhan’dan Kademeli Emeklilik Açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, milyonlarca çalışanın merakla beklediği staj sigortası ve kademeli emeklilik hakkında herhangi bir çalışmalarının olmadığını söylemişti. Ancak kademeli emeklilik bekleyenler yeni düzenlemenin Meclis’ten geçeceğine ilişkin umutlarını sürdürüyor. Kademeli emeklilik kimleri kapsıyor, şartları neler?

Yaşa Göre Kademeli Erken Emeklilik Şartları

Kademeli emeklilik düzenlemesine onay verilmesi durumunda işe giriş tarihine göre emeklilik yaşının öne çekilmesi söz konusu olacak. Şayet yeni torba yasa ile kademeli emeklilik teklifi kabul edilirse, 2000 yılında işe başlayan bir kişi 6 yıla kadar erken emeklilik hakkına sahip olacak. İşe giriş tarihi ilerledikçe emekli olma yaşı artıyor. Kademli emeklilikte SSK’lı çalışanlar belirli yaşa ve prim sayısına ulaştıktan sonra kademeli olarak emekli olmalarını sağlayan sistemdir. A Haber’de yer alan habere göre, sigortalılık süresi ve prim günü sayısına göre emeklilik şartları:

SSK’lı Kadınlar ve Erkekler İçin Erken Emeklilik Şartları

  • SSK’lı kadınlar: 20 yıl sigortalılık süresi ve 5000 – 5975 arası prim günü.
  • SSK’lı erkekler: 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 – 5975 arası prim günü.

BAĞ-KUR’lu Kadınlar ve Erkekler İçin Erken Emeklilik Şartları

  • BAĞ-KUR’lu kadınlar: 7200 prim günü.
  • BAĞ-KUR’lu erkekler: 9000 prim günü şartını yerine getirmesi gerekiyor. Prim eşitleme düzenlemesi ile 9000 prim gün sayısı 7200 güne düşecek.

Emekli Sandığı Kadınlar ve Erkekler İçin Erken Emeklilik Şartları

  • Emekli Sandığı’na tabi kadınlar: 7200 prim günde,
  • Emekli Sandığı’na tabi erkekler: 9000 prim gününde emeklilik hakkı kazanıyor.

Sağlık Sigortası ve Kademeli Emeklilik Açıklamaları

Bakan Işıkhan, staj sigortası ve kademeli emeklilik hakkında yaptığı açıklamada, mevcut çalışmalara dair bilgi verdi. Yeni düzenlemenin onaylanması halinde, milyonlarca çalışanın erken emeklilik hayali gerçek olacak.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement