Türkiye

İzmir’de tekneler, Sumud Filosu’na destek için denize açıldı

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

İzmirde Gazzeye insani yardım ulaştırmak amacıyla yola çıkan Küresel Sumud Filosunu desteklemek için Kararlıyız, Sumudun Yanındayız etkinliği düzenlendi. 7 noktadan denize açılan tekneler Cumhuriyet Meydanının önündeki Pasaport İskelesinde bir araya geldi. Bostanlı, Güzelbahçe 2, Güzelbahçe Yalı, Güzelbahçe 1, Sahilevleri, İnciraltı ve Mavişehir balıkçı barınaklarından sabah saatlerinde denize açılan tekneleri, meydanda toplanan vatandaşlar karşıladı. Sık sık tekbir getiren, aralarında çocukların da bulunduğu topluluk Nehirden denize özgür Filistin sloganları attı. Etkinlikte Gazze ve Filistine destek mesajları verildi. Filistine Destek Platformu adına konuşan İzmir Sivil Toplum Kuruluşları (İSTOK) Dönem Başkanı Gökhan Temur, küresel Sumud Filosunun bir vicdan hareketi olduğunu dile getirdi. Gemilerde silah ve tehdit bulunmadığını söyleyen Temur, “O gemilerde mazlum çocukların sütü, annelerin ekmeği, babaların umudu, kardeşlerimizin vicdanı vardır. Zalim İsrail uluslararası hukuk ve insanlık değerlerini hiçe sayarak sivil inisiyatifi katletti. Bu saldırı yalnızca bir deniz haydutluğu değil insanlığın merhametine ve onuruna vurulmuş bir darbedir. Açlığa, kuşatmaya ve ölüme direnen bir halkın sesini susturmaya yönelik alçakça bir girişimdir. Hepimizin yüreğinde bir daha kapanmayacak derin bir yara açmıştır” dedi. Adaletin, insanlığın ve umudun rotasından hiçbir zaman sapmayacaklarını belirten Temur, Gazze kara sularına fiilen ulaşıldığını hatırlatıp, son gemide İsrailin tutsağı durumunda 2si İzmirden 14 vatandaşın bulunduğunu ifade etti.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

SUSMAYACAĞIZ VE KARDEŞLERİMİZİN YANINDA OLACAĞIZ

Temur, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunlardan sonra insanlık vicdanı bu sızıntıyı bir tufana dönüştürecektir. Gazzeye kesintisiz insani yardım ulaştırılmalıdır. Gazze ablukasını kırmak için yola çıkan cesur yürekli aktivistlere selam olsun. Zulme karşı susmayacak, adaletin ve özgürlüğün her daim yanında olacağız. Filonun maruz kaldığı bu saldırı İsrailin Filistin halkına uyguladığı soykırımın bir parçasıdır. İki yıldır Gazzede topyekun bir zulüm gerçekleştiriliyor. Filistin direnişi Siyonist bir çetenin darbesiyle karşılaştı. 7 Ekim 2023te başlayan Aksa Tufanı bir özgürlük tufanıdır. Susmayacağız ve kardeşlerimizin yanında olacağız. Gazzenin direnişi zulme karşı koymanın mümkün olduğunu kanıtladı. Batı kamuoyu harekete geçti. Avrupada da bunu dalga dalga göreceğiz. Artık hem doğuda hem batıda İsrail istenmeyen bir devlet konumundadır. Savaş suçlusu Netanyahu, Birleşmiş Milletler kürsüsünde boş koltuklara hitap etti. Batılı bazı ülkelerin Filistin devleti tanıma girişimleri kamuoyu baskısı yönünden önemlidir ancak tek başına yeterli değildir. İsrailin soykırım politikaları sona erdirilmeli, ekonomik politik ilişkiler sınırlandırılmalıdır. Unutulmamalıdır ki İsrail sadece Filistinliler için değil Orta Doğu ve tüm bölge için tehdit oluşturmaktadır.”

SESSİZ KALMAYACAĞIZ

Temur, konuşmasının devamında Türkiyenin zalimin karşısında, mazlumun yanında olmayı göstermiş bir millet olduğunu vurgulayarak, “Gazzede her gün çocuklar açlıktan ölürken, hastaneler acımasızca bombalanırken insani yardımları ulaştırmak zorundayız. Bir savaş değil alenen soykırım ve zulüm gerçekleştirildi. Bu direniş sadece bu coğrafyanın değil insanlığın umududur. Sumudun, Filistinin, adaletin, insanlığın ve vicdanlının yanındayız. Zulme sessiz kalmak suça ortak olmaktır. Sessiz kalmayacağız. Bu çağrıyı insanlığın vicdanından yükselen bir çığlık olarak görün. İzmirden Filistine uzanan vicdan zinciri dalgalarla büyüyecek mazlumların duasıyla inşallah neticelenecektir. Tüm cihana sesleniyoruz. İlk kıblemiz Kudüsün şerefini korumak için mücadele eden kardeşlerimizin direnişini ve Haması desteklemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

KORKMAYACAĞIZ

AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı ise konuşmasında Sumud Filosunun vicdanların gür sesi olan o duruşun İzmirdeki yansımasını gözler önüne serdiklerini dile getirip, “Rabb’im birlik ve beraberliğimizi güçlü kılsın. İsrail yaşadığı müddetçe korkacak. Korktukça saldıracak. Saldırdıkça korkacak. Biz korkmayacağız. Ne Türkiye Müslümanları ne dünya Müslümanları korkmayacak. Onlar korkuları Hazreti İsaya saldırırken iyi bilirler, onlar ihanetin ne olduğunu peygamber efendimiz Mekkeden Medineye hicret ettiğinde ihanetlerini çok iyi bilirler. Peygamberimizi zehirlemeye çalıştılar. Peygamberimize büyü yapmaya çalıştılar. Sözleşmelere riayet etmediler. Biz Müslümanlar olarak akıllı olmak zorundayız. Çünkü onlar sözlerini hiçbir zaman tutmayacak. Tutacak gibi gözükecekler. Onların anladığı tek dil karşı tarafın güçlü olmasıdır. Aramıza fitne, gıybet, fesat girerse onlar güçlenir. Oradaki çocukların ağlamaya zamanları yok. Bir yandan ampute olmuş ayağına acırken bir yandan kardeşine moral vermeye çalışıyor bir yandan da anne babasının mezarının başında ağlıyor. Onlar bunu hak etmediler. Dualarımızla gerekirse de gidip orada hareket etmek üzere Hamasın, Filistinlilerin yanında olmakla mükellefiz. Rabbimize verdiğimiz söz budur” diye konuştu.

HEMEN GİDERİM

Tekneleri gözyaşlarıyla karşılayan vatandaşlardan Ayşen Özdemir de “Allahım inşallah onların kurtuluşu olur. Çok perişan olduk. Dönenleri izledim. Oraya gittiklerinde hapishanelerde, işkencelerle onların neler çektiğini anlayabiliyorum. Buraya yetiştim. Çok üzgünüm. Keşke biz de gitsek. Şu an Şu teknelere binip gidiyoruz deseler hemen giderim” diye konuştu.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version