Türkiye
İZMİR Şair ve Ressam Altan Çiloğlu son yolculuğuna Foça’dan törenle uğurlandı
ŞAİR ve Ressam Altan Çiloğlu, bir süredir tedavi gördüğü hastanede dün, 88 yaşında hayatını kaybetti. Çiloğlu, yaşadığı İzmirin Foça ilçesindeki bir kafeteryada düzenlenen törenin ardından son yolculuğuna uğurlandı. Törende Çiloğlunun şiirleri, sevdiği şarkılar, türküler okundu, anıları paylaşıldı.
İzmirin Foça ilçesinde yaşayan Şair ve Ressam Altan Çiloğlu, bir süredir kanser ve böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü İzmir Şehir Hastanesinde, dün hayatını kaybetti. Çiloğlu için son yıllarda zamanının önemli bir bölümünü geçirdiği ve Foçanın sanat merkezi gibi çalışan bir kafede tören düzenlendi. Törende Çiloğlunun şiirleri, sevdiği şarkılar, türküler okundu, anıları paylaşıldı. Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan törende yazar şair Ataol Behramoğlu, Foça eski Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, yerel tarih araştırmacısı turizmci Sebahattin Karaca, mimar Aksel Ağan, ressam Leyla Buhara, eğitimci Yılmaz Mızrak, müzisyen Haluk Çetin, dostları Levent Onan, Özgül Turunçoğlu, Emine Deniz Başkurt, Mukaddes Yarba, Güler Sandallı, Mehmet Gümüş ve eşi Nuray Çiloğlu yaptıkları konuşmalar, okudukları şiirler ve sevdiği şarkılarla Altan Çiloğlunu selamladı. Konuşmacıların dışında bazı belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları, birçok sanat dalından sanatçı arkadaşları, Sanat Sokağı müdavimleri, yakınları ve sevenlerinden oluşan onlarca kişi de törende yer aldı.
ÖLÜM VE YAŞAM BİR BÜTÜNÜ OLUŞTURUR
Şair Ataol Behramoğlu yaptığı konuşmada, John Steinbeckin bir eserine gönderme yaparak bir yerde bir ölen olduğunda oranın yurt olduğunu, sanat faaliyetleriyle tanınan kafenin de bu ölüm ve uğurlamayla kendileri için bir yurt gibi olduğunu söyledi. Behramoğlu; “”Burası bizim için artık bir yurt gibi oldu. Çünkü çok değerli bir insanımızı buradan uğurluyoruz. Yaşam ne kadar hakiki ise ölümde o kadar hakikidir. Ölüm ne kadar hakiki ise yaşam da o kadar hakikidir. Ölüm ve yaşam bir bütün oluşturur. Bu uğurlayış bana bu duyguyu da yaşattı. Sevgili Altanda Erzurumlu olduğu kadar birazda deliydi. Deli bir Erzurumlu idi. Ölümle sona erecek hayatta çok fazla akıllı olmaya da gerek yok. Biraz deli olmak iyidir. Altan böyle biriydi. Uğurlar olsun sevgili kardeşim” dedi.
Törenin ardından alkışlarla omuzlara alınan Altan Çiloğlunun tabutu cenaze aracına taşındı. Çiloğlunun arkasında oluşturulan kortejle Fatih Camiine götürülen cenazesi, burada kılınan namazın ardından Foça Yeni Kabristanında toprağa verildi.
Haber – Kamera: Seyfi GÜL / FOÇA (İzmir),