Sosyal medyada bizi takip edin

Güvenlik

İzmir – Karşıyaka yangını davasında tanık orman muhafaza memuru : Alevlere müdahale ederken karşıma yanmış jeneratör çıktı

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

İZMİRin Karşıyaka ilçesindeki Yamanlar Dağında çıkan ve 2 bin 196 hektar alanda etkili olan orman yangınını, tarihi eser bulmak için kaçak kazı yaparken çıkardıkları iddiasıyla 5i tutuklu 8 sanığın yargılandığı davada orman muhafaza memuru tanık olarak dinlendi. Alevlere ilk müdahaleyi yapan orman muhafaza memuru H.A., “Müdahale için hortumlarla alevlere doğru giderken karşıma yanmış jeneratör çıktı. Yanmış vaziyetteydi. 40 metre mesafede kırıcı ve delici vardı. Kazılı çukurlar vardı. Kazı yapıldığı belliydi” dedi.

Yamanlar Dağından geçen TRT vericisinin alt tarafında 13 Ağustos 2024te saat 21.30 sıralarında yangın çıktı. Yoğun çalışmalarla 15 Ağustosta yangın büyük ölçüde söndürüldü. Ancak aynı gün saat 21.00 sıralarında, söndürülen alanda kalan büyük odun ve kütüklerde, hızı 70-80 kilometreyi bulan rüzgarın etkisiyle alevler tekrar canlandı ve yangın geniş bir alana yayıldı. 17 ev yandı, 105 ev boşaltıldı, 44 iş yeri de tahliye edildi. Karşıyakada çıkan, Bayraklı ile Çiğli ilçelerine de yayılan orman yangını nedeniyle kentin birçok noktası duman altında kaldı. 5 günde kontrol altına alınan yangında 2 bin 196 hektar alan zarar gördü.

5 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI

Yangınla ilgili Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında İl Jandarma Komutanlığı ekipleri çalışma yaptı. Yangının çıktığı TRT vericisinin alt tarafında detaylı araştırma yapan ve 150 saatlik kamera görüntüsünü inceleyen ekipler, bölgede tarihi eser kaçakçılığı amaçlı kaçak kazı yaptıkları ve yangına sebebiyet verdikleri gerekçesiyle 8 şüpheliyi gözaltına aldı. Şüphelilerin adreslerindeki aramalarda tarihi eser olduğu değerlendirilen 40 obje ve imitasyon banknotlar ile polis emeklileri derneği üyelik kartı, polis gazetesi kimlik kartı, polis araç tanıtım kartı ve sahte olduğu değerlendirilen pasaportlar da ele geçirildi. Adliyeye sevk edilen Emre Yaşartürk, Süleyman Kaytan (41), Münir İyem (56), Derya Yüce (41) ve Abdülhamit Sain tutuklandı; T.A. (41), S.K. (51) ve M.A. (47) ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturmanın ardından 5i tutuklu, 8 kişi hakkında Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Kültür varlıkları bulmak amacıyla, izinsiz olarak kazı veya sondaj yapmak ve Taksirle orman yangını çıkarmak, tutuksuz sanıklar hakkında ise Kültür varlıkları bulmak amacıyla, izinsiz olarak kazı veya sondaj yapmak suçlarından 6 aydan 18 yıla kadar hapis cezaları istendi.

KAZI YAPILDIĞI BELLİYDİ

Sanıkların yargılanmalarına bugün Karşıyaka 7nci Asliye Ceza Mahkemesinde devam edildi. Davaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar katıldı. Duruşmada tanıklar dinlendi. İlk olarak söz verilen orman muhafaza memuru A.Ç., “Ormanları kontrol ederken sahayı geziyorduk. Soğutma sırasında yangının çıktığı yerde bulunan jeneratörü çalışma arkadaşım görmüş bize bilgi verdi. Oraya gittiğimizde yanmış bir jeneratör ve kablosu, kırıcı ile uçlarını gördük. Durumu jandarmaya bildirdik. Orada kazı çalışması yapıldığı belli oluyordu” dedi.

Olay yerine ilk giden orman muhafaza memuru tanık H.A. ise duruşmada “Müdahale için hortumlarla yangına doğru giderken karşıma jeneratör çıktı. Yanmış vaziyetteydi. 40 metre mesafede kırıcı ve delici vardı. Uçları vardı. Kazma ve kürekler vardı. Kazılı çukurlar vardı. Kazı yapıldığı belliydi” diye konuştu.

CAMİNİN KALDIRIM İŞİNDE KULLANACAĞIZ DEYİP, KIRICI VE DELİCİ ALET İSTEMİŞLER

Tanık A.K. ise sanıkların caminin çevresindeki işler için kendisinden kırıcı ve delici aleti istediklerini söyledi. A.K., “Sanık Muzafferi tanırım. Geçmişte yanımda da çalışmıştı. Biz inşaat işiyle uğraşıyoruz. Timuçini de caminin imamı olarak tanırım. Muzaffer, caminin çevresinde kaldırım işleri olduğunu söyleyerek benden kırıcıyı istedi. Ben de verdim. Bir hafta sonra kırıcıya ihtiyacım oldu. O kırıcının işime yarayıp yaramayacağını anlamak için Muzafferden kırıcının fotoğrafını atmasını istedim. Telefonunun arızalı olduğunu söyleyip Timuçinin telefonundan fotoğraf attı” dedi.

ARACIN KLİMASI ÖNEMLİ DEĞİL

Sözkonusu olayda kullanılan aracı kiralayan H.Ş. de duruşmada dinlendi. H.Ş., “Timuçin beni arayıp cemaatten bir arkadaşına araç lazım olduğunu söyledi. Yaz olması sebebiyle elimde eski bir araba olduğunu söyledim. Muzafferin numarasını attı. Şehir dışında olduğum için numarayı kardeşime attım. Aracın klimasız olduğunu söylemiş. Karşı taraf da Önemli değil. Getir götür de kullanacağız demiş. 3 günlüğüne kiralamışlar” diye konuştu.

Tanıkların dinlenilmesinin ardından savcı, mütalaasında sanıkların mevcut tutukluluk ve adli kontrollerin devamı yönünde görüş bildirdi. Tutuklu sanıklar ve avukatları tahliye talebinde bulunurken, tutuksuz sanıklar ile avukatları ise adli kontrol şartlarının kaldırılmasını talep etti. Savunmaların ardından karar açıklandı. Sanıkların tutukluluk ve adli kontrol durumlarının devamına karar veren hakim, dosyadaki eksikliklerin giderilmesine hükmedip davayı 18 Marta erteledi.

Haber – Kamera: Tolga TAHÇI / İZMİR,

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam
Yorum yapmak için tıkla

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir