Sosyal medyada bizi takip edin

Kültür

İZMİR Egeli kadınlar 8 bin 200 yıl önce de güzelliğine düşkünmüş

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Ä°ZMÄ°Rin Bornova ilçesindeki YeÅŸilova Höyüğünde sürdürülen arkeoloji çalışmalarında 8 bin 200 yıllık taÅŸ malzemeden yapılmış sürme kalemi bulundu. Kazı BaÅŸkanı Doç. Dr. Zafer Derin, “Buluntunun ucunda siyah bir boya kalıntısı var. Bunlara sürme kalemi adı veriliyor. Bir süs aleti. Bu, 8 bin 200 yıl önceki Egeli kadınların da süsüne önem verdiÄŸini, güzelliÄŸine düşkün olduklarını ve kendilerine baktıklarını gösteriyor” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova Belediyesi ve Ege Üniversitesinin desteğiyle Yeşilova ve Yassıtepe höyüklerindeki yürütülen kazılarda yeni sezon çalışmaları sürüyor. Geçmiş kazılarda üst üste 9 köyün gün yüzüne çıkarıldığı, tarihi 8 bin 500 yıl öncesine kadar uzanan kentte, binlerce yıl öncesine ait çipura, öldürücü tür olan zehirli vatoz, deniz kestanesi, istiridye ve midye gibi birçok kalıntıdan, ilk İzmirlilerin de bugünün kent sakinleri gibi başta midye olmak üzere deniz ürünlerini tükettiği tespit edildi. Bu yılki kazılarda ise 8 bin 200 yıllık sürme kalemi bulundu. Taştan yapılmış ve 9,5 santimetre uzunluğundaki buluntunun, bulunan en eski tarihli sürme kalemi olduğu belirtildi.

Kazı BaÅŸkanı Doç. Dr. Zafer Derin, “2005 yılından beri kazı çalışmalarımız sürüyor. Köy yerleÅŸimi olan 8 bin 500 yıllık YeÅŸilova ile yine ilk kent yerleÅŸiminin yapıldığı 5 bin yıllık Yassıtepe höyüklerindeki çalışmalar, kentle ilgili bize yeni bilgiler kazandırıyor. YeÅŸilovada günümüzden 8 bin 200 yıl önceye ait bir köyün içinde taÅŸtan yapılmış ve 9,5 santimetre uzunluÄŸunda ucu sivrilmiÅŸ bir, taÅŸ kalem bulduk. Buluntunun ucunda siyah bir boya kalıntısı var. Benzerlerini günümüzden 4 bin yıl önce Suriyede, Ä°randa, Anadolunun çeÅŸitli yerlerinde bulduk. Bunlara sürme kalemi adı veriliyor. Yani kadınların, güzellik için gözlerine kullandığı boyama kalemleri. Bir süs aleti” ifadelerini kullandı.

DAHA ÖNCE SÜS EŞYALARINI İÇİNE KOYDUKLARI BİR KAP BULMUŞTUK

Doç. Dr. Derin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu, 8 bin 200 yıl önceki Egeli kadınların, süsüne önem verdiÄŸini gösteriyor. Boya konulmuÅŸ bir kabın içine batırılarak kullanılıyor. Kadınlar, boyayı kalemle alıp gözüne sürüyor. Günümüzde de Anadolunun çeÅŸitli yerlerinde bu kullanım mevcut. Bölgede Egeli kadınların üstüne önem verdiÄŸini gösteren ilk eserimiz bu deÄŸil. Hatta süs eÅŸyalarını içine koydukları bir kap da bulmuÅŸtuk. Bu da Egeli kadınların tarihsel süreçte güzelliÄŸine düşkün olduklarını ve kendilerine baktıklarını gösteriyor. Günümüzden en fazla 4 bin yıl öncesine kadar geçtiÄŸimiz dönemlerde benzerlerini bulmuÅŸtuk. Bu da 8 bin 200 yıl önce bu kalemin kullanıldığını gösterdi” diye konuÅŸtu.

Haber: Kadir ÖZEN- Kamera: Tekin GÜRBULAK / İZMİR,

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam
Yorum yapmak için tıkla

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir