Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

İzin Parası Zamana Koşuyor! 5 Yıl Sonrası Çok Geç!

İşçi, işten ayrıldığında kullanılmayan yıllık izin ücretini alabilir, ancak bu süreçte 5 yıllık zamanaşımı süresine dikkat edilmesi gerekiyor.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

İşçi, işten ayrıldığında kullanılmayan yıllık izin ücretini alabilir, ancak bu süreçte 5 yıllık zamanaşımı süresine dikkat edilmesi gerekiyor.

İşveren, işçinin yıllık izin kullandığını belgelemekle yükümlüdür. Kullanılmayan izin paraları işçi çalışırken ödenmez; ancak işten ayrılma durumunda ödeme yapılabilir. Beş yıllık süre kaçırılmamalıdır. İşten ayrıldığınızda bu süre içinde izin paralarınızı talep etmeniz gerekmektedir.

İzin Paralarındaki 5 Yıl Şartı: Süreyi Aşanlar Ödeme Alamayacak

İşçi, yıllık izinlerini kullanmadığında işten ayrıldığında izin parası ödemesi yapılabilir. Ancak, işveren ödemeyi yapmaktan kaçınabilir veya çeşitli yöntemlerle kullanılmayan izinleri kullanılmış gibi gösterebilir. İşçinin, izinlerini kullandığını ispat yükü işverene aittir.

Yıllık İzinlerde 5 Yıl Süre Kısıtlaması: Hakların Korunması İçin Bilmeniz Gerekenler

İşçilerin kullanılmayan izin paralarını işten ayrıldıktan sonra 5 yıl içinde talep etmeleri gerekir. Beş yıllık süreyi geçiren işçiler, haklarını kaybetmiş olur. İşveren ödemediği takdirde işçiler, bu süre içinde dava açarak haklarını arayabilir.

İşverenlerin İzin Parası Üzerindeki Yükümlülükleri: 5 Yıl Şartına Dikkat

İşverenler, işçilerin yıllık izinlerini kullandığını ispatlamak zorundadır. İşçiler, işten ayrıldıklarında kullanılmayan izin paralarını talep edebilirler, fakat beş yıllık zamanaşımı süresi içinde bu talebin yapılması gerekmektedir.

İzin Parası Talebinde Kanıt Toplamanın Önemi

İşçilerin, izin paralarını almak için kanıt toplaması önemlidir. İşverenin baskısıyla imzalanan belgeler olsa dahi, işçi fiilen kullanılmayan izinler için dava açabilir ve hakkını arayabilir.

İzin Parası Hesaplama: Net Tutar ve Vergi Kesintileri

Kullanılmayan yıllık iznin parası, ödemenin yapıldığı aydaki prime esas kazanç matrahına dahil edilir. Aylık matrah asgari ücretin 7,5 katına kadar olan kısmı için sosyal güvenlik primi, işsizlik sigortası primi, gelir vergisi ve damga vergisi kesildikten sonra net ödeme yapılır.

Yıllık İzinlerin Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yıllık ücretli izinler, işveren tarafından bölünemez. Ancak tarafların anlaşması halinde bir bölümü on günden az olmamak kaydıyla bölümler halinde kullanılabilir. Diğer ücretli veya ücretsiz izinler yıllık izne mahsup edilemez.

İzin Süresinin Hesaplanmasında Deneme Süresi de Dahil

İzin süresi, işçinin hizmet süresine göre belirlenir. Deneme süresi de dahil olmak üzere en az bir yıl çalışmış işçiler izin hakkına sahiptir. Çalışma süresine göre izin günleri farklılık gösterir.

18 Yaş Altı ve 50 Yaş Üstü İşçilerin İzin Hakkı

18 yaşından küçük ve 50 yaşından büyük işçiler, çalışma sürelerine bakılmaksızın yıllık en az 20 gün izin hakkına sahiptir. İşçilerin izin süreleri, aynı işverenin işyerlerindeki hizmet süreleri dikkate alınarak hesaplanır.

Vergi Borçlarına Ek Yük: Gecikme Faizi Oranları Artırıldı!

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam