Ekonomi
İşveren ve işçiye yeni destekler: Kısa çalışma ödeneğinden işten ayrılanlara da işsizlik maaşı verilecek
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından, çalışma hayatı ile ilgili yeni düzenlemelerin geleceği açıklandı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından, çalışma hayatı ile ilgili yeni düzenlemelerin geleceği açıklandı. İşsizlik sigortası kanununda yapılacak olan değişikliklerde çalışanlara sağlanan birçok desteğin yanı sıra işverene de destek sağlanacak.
Meclis’e sunulması beklenen teklifin yasalaşması durumunda kısa çalışma ödeneğinin yanı sıra işten ayrılanlara da işsizlik maaşı ödemesi yapılabilecek. Öte yandan işverenlere, sigorta prim teşviği olarak ilave istihdam sağlaması durumunda ödeme yapılacak.
Kısa çalışma ödeneğinden işsizlik maaşı da alınabilecek
Mart 2020’den beri pandemi sebebiyle kısa çalışma ödeneği uygulaması devam ediyor. Bu ödenekten faydalanan çalışan, prim koşullarını sağlaması durumunda işsizlik ödeneği haricinde işsizlik maaşı da alabilecek. Öte yandan kısa çalışma ödeneğinden faydalanan birey işten ayrılması durumunda da bu haktan faydalanabilecek.
İşverenlere ilave istihdam teşviki
İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinde yer alan kısa çalışma ödeneğinin bu kapsamda etkinliğinin arttırılacağı bildirildi. 2011 senesinden beri süre gelen ilave istihdam teşvikinden işveren faydalanabilirken son 6 ay içerisinde kendi şirketinde çalışan sayısına göre teşvik sağlanıyor. Bu kapsamda kadın, genç veya mesleki yeterlilik belgesi sahibi işsizleri de barındırması şartı yer alıyor. Bu şartları taşıyan işverenin ödemekle yükümlü olduğu sigorta primi ve işveren payı devlet tarafından karşılanıyor.
İlave istihdam teşviki süresi uzatıldı
Son dakika açıklanan bilgilere göre, bu teşviğin süresi 2025 yılı sonuna kadar devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talebi doğrultusunda 2026 yılının sonuna kadar uzatılabileceği tahmin ediliyor.
Yeni düzenlemelerin amacı
Bu yeni düzenlemelerin amacı, işsizliği azaltmak, istihdamı artırmak ve işverenin maliyetlerini düşürmek olarak açıklanıyor.