Ekonomi
İsteğe Bağlı Sigorta ile Çalışmadan Emeklilik: Kimler, Nasıl ve Ne Kadar Prim Ödemeli?
Sosyal güvenlik mevzuatına göre emeklilik için bazı şartlar bulunuyor.
Sosyal güvenlik mevzuatına göre emeklilik için bazı şartlar bulunuyor.
Sigortalılık süresi, prim gün sayısı ve yaş şartlarını yerine getirenler emekli olabiliyor. Ancak prim ödemek için çalışmak zorunlu değil. Çalışmadan da prim ödeme ve borçlanma yöntemleri ile emeklilik hakkı kazanmak mümkün.
Prim Ödeme Yöntemleri
Bir işyerinde çalışanların prim ödemelerini işveren yaparken, kendi işini kuranlar Bağ-Kur kapsamında primlerini kendileri ödüyor. Çalışamayan ya da kendi işini kuramayanlar ise isteğe bağlı sigorta ile prim ödeyebiliyorlar. Bu sayede çalışmadan emeklilik hakkı elde edilebiliyor.
İsteğe Bağlı Sigorta ile Emeklilik
18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek emeklilik için ilk adımı atabiliyor. İsteğe bağlı sigortalı olmak için Türkiye’de ikamet eden ya da Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde yaşayan Türk vatandaşları başvurabiliyor. Sigortalı olarak çalışmayan, ayda 30 günden az çalışan veya tam gün çalışmayanlar bu kapsama dahil oluyor.
Başvuru Süreci
İsteğe bağlı sigortalı olmak isteyenler, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nde belirtilen “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” ile ikametgahlarının bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine başvuru yapabiliyorlar. Prim ödemeleri ise prime esas kazancın alt sınırı ile üst sınırı arasında belirlenen kazancın %32’si olarak hesaplanıyor. Bunun %20’si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları, %12’si ise genel sağlık sigortası primlerinden oluşuyor.
Sigortanın Başlangıcı ve Sona Ermesi
İsteğe bağlı sigortalılık, başvurunun SGK’ya ulaştığı tarihten itibaren başlar. Sigortalılık, prim ödenmediği takdirde belirlenen süre sonunda sona erer.
BİZİ TAKİP ETMEYİ UNUTMAYIN