Connect with us

YEREL

İstanbul’da Çürüyen Metrobüsler Kurtarılabilir mi?

Yayınlanma tarihi:

Güncellenme tarihi:

İstanbul’un ana ulaşım taşıma omurgası haline gelen metrobüsler sürekli olarak gündeme farklı konularla geliyor. İstanbul’daki pek çok metrodan fazla yolcu taşıyan Metrobüsler olmadan İstanbul’da yolculuk düşünülemiyor.

Hatta alınan en yeni araçlar bile yoğun kullanım sebebiyle milyon kilometrelere ulaştı. İETT’nin motor yenileme tesislerinde pek çok defa elden geçen araçlar ömrünü doldurmak üzere.

Bu noktada satın alındıklarında da yaşadığı sorunlarla ve maliyetleriyle gündeme gelen elektrikli araçlar tekrar gündeme geldiler. Ancak metrobüsteki araç filosundaki sorunlara rağmen bu araçların bir çoğunun garajlarda çürümeye bırakıldığı görülüyor. Daha doğrusu bir çoğu yedek parça olmak üzere parçalanmış ve filoda kalan diğer araçlara yedek parça olarak filoda duruyor.

Araçların 29’u faal 19’u çalışmıyor

Filoda yer aldığı gözüken 48 aracın 19’u pasif gözüküyor. Pasif araçların en son çalışma tarihi 2015 ile 2021 Nisan ayı arasında. Son bir haftada sefere çıktığı görünen aktif araç sayısının ise 29 olduğu gözüküyor. Aktif araçlar metrobüs hattına bağlı Avcılar ve Edirnekapı garajlarında servis sıralarını bekliyorlar. Konunun gündeme gelmesi ise pasif gözüken araçlarının bir kısmının Edirnekapı’dan kamyonlarla Ayazağa Garajı’na naklinin görülmesi üzerine oldu.

Otomobil.gen.tr‘de yapılan değerlendirmeye göre bu araçların tekrar toplanması pek mümkün görünmüyor.

Öncelikle tüm filonun işleyebilmesi için yedek parça bulunması gerekiyor. Fakat araçların üreticisi firma çok uzun zaman önce iflas etmiş durumda. Araçların çok fazla müşterisi olmadığı için ikinci el olarak araç bulunup parça tedariğinin sağlanması da çok mümkün değil.

Bu sebeple araçların devamlılığı için ya içeride farklı çözümler gerekiyor. Parçaların muadillerinin Türkiye’deki yan sanayiiye ürettirilmesi bir çözüm gibi görünse de bunun gerçekleşebilmesi için çok sayıda parça ürettirilmesi gerekiyor. Dolayısıyla pratikte bu çözüm de çok fazla mümkün görünmüyor.

Tek Yol Hurdaya Ayırmak Gibi Gözüküyor

Aynı sebeplerden ötürü araçların bir başka ülkeye satılması ya da hibe edilmesi de mümkün değil. İETT’nin uzun yıllar filosunda bulundurduğu İkarus araçları halen yaygın olarak kullanıldığından parça tedariği sağlanabilmiş, karoser için de İETT garajlarında çalışmalarla araçlar kullanılmıştı. Nihayetinde de araçların bir çoğu satılarak ya da hibe yolu ile başka ülkelere gönderildi.

Dolayısıyla bu araçların filoda tutulabildiği kadar tutulup sonra hurdaya ayrılması dışında başka bir seçenek görünmüyor.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Demirören Haber Ajansı

Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla