Türkiye
PROF. DR. MERİÇ ALBAY: KÜÇÜKÇEKMECE GÖLÃœ’NÃœN CÄ°DDÄ° BÄ°R RESTORASYONA Ä°HTÄ°YACI VAR


 İSTANBUL Ãœniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Meriç Albay, yıllarca atıkların bırakılması nedeniyle Küçükçekmece Gölü’nün ciddi bir restorasyona ihtiyaç duyduÄŸunu vurgulayarak, “Küçükçekmece Lagünü, yaklaşık 20 metre derinliÄŸi, 10 kilometre uzunluÄŸu olan ÅŸehir içerisinde müthiÅŸ bir alan. 1950’li yıllarda 15 bin ton balık avlanıyormuÅŸ, tür çeÅŸitliliÄŸi varmış. Åžu anda sadece birkaç tür var. Geçenlerde yolunu ÅŸaşıran mersin balığı burada ölmüştü” dedi.Â
Avcılar Belediyesi tarafından düzenlenen panele katılarak konuÅŸan Prof. Dr. Meriç Albay Cumhuriyet’in ilk yıllarında ulaşım sorunu nedeniyle tesislerin kurulacağı yerlerin belirlendiÄŸini, bunlar arasında bulunan Konya’da ÅŸeker fabrikası kurulduÄŸunu hatırlattı. Prof. Dr. Albay, günümüzde bu kadar suyu tüketen ÅŸeker pancarının Konya’da ekilmesine gerek olmadığını, ülke genelinde bitki desenini deÄŸiÅŸtirmek gerektiÄŸini ifade etti. Prof. Dr. Albay, Türkiye’de çok sayıda gölün kuruduÄŸunu vurgularken, Küçükçekmece Gölü’nün durumuna dikkat çekti. Burasına göl yerine Lagün denilmesinin daha doÄŸru olacağını vurgulayan Prof. Dr. Meriç Albay, bölgede 40 yıldan bu yana hemen her yıl toplu balık ölümleri görüldüğünü belirtti. Prof. Dr. Albay, şöyle devam etti:
“Küçükçekmece Lagünü, yaklaşık 20 metre derinliÄŸi, 10 kilometre uzunluÄŸu olan ÅŸehir içerisinde müthiÅŸ bir alan. Yıllardır yanlış yönetmiÅŸiz. 1930’lu yıllarda Küçükçekmece’den etkilenen nüfus sadece 850 iken, bugün 1.5 milyonu bulmuÅŸ. Korkunç bir rakam. Küçükçekmece’ye büyük baskı var. 1950’li yıllarda 15 bin ton balık avlanıyormuÅŸ, tür çeÅŸitliliÄŸi varmış. Åžu anda sadece birkaç tür var. Geçenlerde yolunu ÅŸaşıran mersin balığı burada ölmüştü. Derelerden 1 gram atık gelmese bile ciddi biçimde göl kirli kalmaya devam edecek. Küçükçekmece Lagününün ciddi bir restorasyona ihtiyacı var.”
Prof. Dr. Meriç Albay, Türkiye’de su yönetiminin yeniden ele alınması, tarımda gereksiz tüketimden kaçınmak ve ÅŸehirlerdeki nüfus ile su ihtiyacını birlikte deÄŸerlendirmek gerektiÄŸini bildirirken, “Ölçüsüz büyümemeli. Nüfus ile deÄŸil nitelikle övünmek gerek” diye konuÅŸtu.
Geçen yıl uzun süre konuşulan müsilajın şartlar tekrar oluştuğunda yine görülebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Meriç Albay, şunları ekledi:
“50-60 yıldan beri Ä°stanbul çevresini sanayi ÅŸehri yapmışız. Derin dejarj diye bir ÅŸey geliÅŸtirmiÅŸiz. Alttan verilen suyun Karadeniz’e gideceÄŸini düşünmüşüz. Oysa Yenikapı’da verdiÄŸimiz atık, Baltalimanı’na gelmeden yukarı çıkıyor. Azot, fosfor denizlerimizi kirletiyor. Atık tesisler büyük yatırım gerektiriyor. Dolayısı ile bugünden yarına bitmez. Ciddi olarak deÄŸerlendirilirse 10-15 yıl içerisinde Marmara Denizi’nde eko sistemin kendisine geleceÄŸine inanıyorum.”
Avcılar Belediye BaÅŸkanı Turan Hançerli’nin de katıldığı panelde gıda mühendisi Dr. Bülent Şık, Çevre Mühendisleri Odası yöneticilerinden Mahsut Åžeker, Su Bilimleri Mühendisi Aslan Kılınç ve Çevre Mühendisi Emre Remzi GürÅŸen de konuÅŸma yaptı.
