Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

– ATIK SUDAN ‘SALGIN ERKEN UYARI’ SİSTEMİ

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Koronavirüsün atık sulardaki varlığının araÅŸtırılma çalışmaları yaklaşık 3 yıldır devam ediyor. İstanbul ve diÄŸer illerdeki atık sularda hala görülmeye devam eden Covid-19 için erken uyarı sistemi de geliÅŸti. Bu sistemin deprem bölgesinde farklı salgın hastalıkların erken tespiti için uyarlanabileceÄŸine dikkat çeken Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilge Alpaslan Kocamemi,  “Deprem olduÄŸundan beri bunun üzerine yoÄŸunlaÅŸmış vaziyetteyiz. Koronavirüsün herhangi bir ilimizde ani bir artışı olması durumunda biz bunu zaten en az 5 gün öncesinden atık sularda görebiliyoruz. Bunu erken uyarı olarak nitelendiriyoruz” dedi.  

Türkiye’nin koranavirüsle mücadeleye başladığı 2020 yılından itibaren, Türkiye Su Enstitüsü Başkanlığı koordinatörlüğünde atık su arıtma tesisleri giriş ve çıkışlarında kompozit atık su numunelerinde koronavirüs taramaları devam ediyor. 3 yıldır süren çalışmalar kapsamında 21 pilot şehir ve İstanbul’da incelemeler devam ederken, atık sularda koronavirüsün hala görüldüğü de ortaya çıktı. Bölgelerdeki hastalıkta artış, azalış, sabit gidiş takibinin yapıldığı çalışmaları, hazırlanan haritalar üzerinden de takip etmek mümkün hale geldi. Geliştirilen sistemin, deprem bölgelerinde olası salgın hastalıklarının tespiti için kullanılmasıyla ilgili de girişimler başladı.  

Çalışmalarda görev alan Marmara Üniversitesi Çevre MühendisliÄŸi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilge Alpaslan Kocamemi, devam eden çalışmalar ve geliÅŸmeler hakkındaki detayları paylaÅŸtı.  Türkiye genelinde ocak ayında, koronavirüsün en yoÄŸun görüldüğü ilin İstanbul olduÄŸuna dikkat çeken Kocamemi, “Herhangi bir ilimizde ani bir artış olması durumunda bunu zaten en az 5 gün öncesinden atık sularda görebiliyoruz. Türkiye genelinde Covid-19 var ama çok yüksek ya da pandeminin başındaki gibi deÄŸil” ifadelerini kullandı. 

ATIK SULARDAKİ YAYILIM SÜRÜNTÜ TESTLERİNE GÖRE ÇOK DAHA GERÇEKÇİ  

Prof. Dr. Bilge Alpaslan Kocamemi, “Covid-19 tam olarak bitmedi ama toplumda yaklaşım deÄŸiÅŸti. Artık Covid’i grip olarak algıladığımız için çok da ağır semptomlar göstermediÄŸi için hastanelere sürüntü testleri için baÅŸvurular azaldı. Raporlanan hasta sayısı da giderek düşüş gösterdi. Aslında bu noktada çalışmamız önem kazandı çünkü çok hafif semptom gösteren, hiç semptom göstermeyen kiÅŸilerin de idrar ve dışkılarında Covid-19 virüsü olduÄŸu için, ÅŸu anda atık sularda gözlemlenilen Covid-19 yayılımı, sürüntü testlerine göre raporlanandan çok daha gerçekçi bir durumu yansıtıyor. Bu testlere göre bazı dönemlerde artışlar, bazı dönemlerde azalışlar gözlemliyoruz ama Covid-19 kesinlikle tamamen bittiyi, atık sulardaki gözlemlerimizde diyemiyoruz. Covid hala devam ediyorö ifadelerini kullandı.  

ARTIŞ EN AZ 5 GÜN ÖNCESİNDEN GÖZLEMLENEBİLİYOR 

Prof. Dr. Kocamemi, “Covid-19 atık sularda hala görülüyor ve bu görülmenin dışında biz atık sulara bakarak toplumda koronavirüs sayısı artıyor, azalıyor, sabit gidiyor yorumunu çok saÄŸlıklı olarak yapabiliyoruz. Bu 3 senelik tecrübenin neticesinde herhangi bir ilimizde ani bir artış olması durumunda biz bunu zaten en az bir 5 gün öncesinden atık sularda görebiliyoruz. İstanbul’u her hafta gözlemliyoruz. Ülkede ani bir artış yeni bir pandemi dalgası var mı diye rutin olarak takip etmiÅŸ oluyoruz. Toplumdaki artışı gözlemlemenizle, atık sudaki artışı gözlemlemeniz arasında en azından 5 günlük bir fark oluyor biz de bunu erken uyarı olarak nitelendiriyoruz” diye konuÅŸtu.  

BAYRAM DÖNEMİNE DİKKAT 

Prof. Dr. Kocamemi, “3 seneki ölçümlere baktığımızda koronavirüsün oldukça düşük seyrettiÄŸini söyleyebiliriz. Özellikle bayramlardan sonra Türkiye’de çok ciddi artışlar olur. Bayramlarda örf adetlerimiz gereÄŸi Anadolu’ya çok fazla bir hareketlenme oluyor. Biz 3 senedir hep bunu gördük. Bayram dönemlerinde hemen bir ‘koyu yeÅŸil’e dönüş oluyor. Özellikle Anadolu ÅŸehirlerimizde. Bu bayram ne göreceÄŸiz bilmiyorum ama ÅŸu an için baktığımızda Türkiye genelinde Covid-19 var ama çok yüksek, pandeminin başındaki gibi deÄŸil” dedi. 

İSTANBUL’DA VAKA YAYILIMI FARKLI SEYREDİYOR 

Ocak ayında koronavirüsün en yoÄŸun görüldüğü illerden biri olan İstanbul için Prof. Dr. Kocamemi, “İstanbul’un kendi içinde bile vakalarının yayılımı farklı olabiliyor. Tuzla bölgesinde vaka sayısı azken, Kadıköy ilçesindeki vaka sayısı, Tuzla’daki vaka sayısından daha fazla. Ambarlı bölgesindeyse yine Kadıköy’e göre daha az. Ocak ayında, İstanbul en yoÄŸun, onu Ankara Konya, Mersin ve Adana takip ediyor. DiÄŸer illere baktığımızda koronavirüs tabi ki var ama çok az diyebiliriz. İstanbul’daki Covid-19 sayısıyla Samsun’daki sayı aynı deÄŸil. İstanbul’da çok daha yoÄŸun bir Covid var. Haritaların da maksadı bu. Sayı veremeyiz ama bu bize Türkiye genelinde hangi bölgelerde yoÄŸun olduÄŸunu gösterdiÄŸi için gerekli önlemlerin alınması için çok faydalı bir araç” diye konuÅŸtu. 

DEPREM BÖLGESİNDE SALGIN HASTALIK TAKİBİ  

6 Åžubat’ta yaÅŸanan depremden etkilenen ÅŸehirlerde de bu çalışmanın uygulanması için adımlar atıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Kocamemi, “Çok yeni bir deprem oldu, üzücü bir ÅŸekilde pek çok insan ÅŸu an geçici çadır kentlerde ya da konteyner kentlerde yaşıyorlar. Burada da bir geçici mobil tuvalet sistemi var. Bu tip yerlerde atık hiçbir ÅŸeyle karışmadığı için oradaki atık suyun takibiyle, herhangi bir olası salgın hastalığı takip etmeniz mümkün. Bu yönde de bakanlıklarla görüşmelerimiz devam ediyor. İlerleyen zamanlarda böyle bir risk oluÅŸması halinde bunu önceden kontrol edebilmemiz için bu yöntem çok verimli bir ÅŸekilde kullanılabilir. Geçici tuvaletlerden alınacak örnekte olası salgın hastalıklara sebep olacak virüs ya da patojenlerin, Kolera, Dizanteri, Hepatit A, Rota Virüsü gibi bir sürü hastalık olabilir yaÅŸam koÅŸulları gereÄŸi. Bu takiple biz bunun bir salgın boyutuna gelmeden o topluluk içerisinde bunda bir artış oluyor kontrolünü yapabilecek bir yöntemden bahsediyoruz. Bu anlamda da bu yöntemin o bölgelerde kullanılmasıyla ilgili giriÅŸimler ÅŸu anda yapılıyor. Biz Covid’de sadece bir virüsü takip ediyorduk, burada takip edilmesi gereken pek çok virüs ve patojen var. Bu yöntemlerin oturtulması anlamında biraz sürece ihtiyaç vardı. Deprem olduÄŸundan beri bunun üzerine yoÄŸunlaÅŸmış vaziyetteyiz. İlerleyen dönemlerde umuyorum ki bu 3 senelik tecrübe o bölgelerde de faydalı bir ÅŸekilde kullanılıyor olacak” diye konuÅŸtu.  

Uluslararası platformda Türkiye’nin çok önemli yere sahip olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kocamemi, mart ayında Birleşmiş Milletler Su Konferansında Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda, dünyanın öncü kuruluşları ile bir etkinlik düzenlediklerini ve dünyaya atık su taramalarının yalnızca covid ile kalmayacağı mesajı verdiklerini söyledi. 

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam