Türkiye
İstanbul- İstanbul merkezli 11 ilde ‘Change araç’ operasyonu: 26 Tutuklama
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından kamu güvenliği ve kamu barışının sağlanması, suç örgütlerinin deşifre edilip çökertilmesine yönelik yürütülen çalışmada, suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme, resmi belgede Sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık, kaçakçılıkla mücadele suçlarını işledikleri tespit edilen şüpheliler hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturmada, M3 kod adlı F.M.nin de liderliğini yaptığı örgütün, yurt dışından getirilen araçların üzerine, depremde hayatını kaybeden veya araçları zayi olan vatandaşlara ait otomobillerin yanı sıra kazalı ya da yangın sonucu kullanılamaz hale gelen araçların motor ve şasi numaralarını özel yöntemlerle uyarlayarak Change yaptıkları belirlendi. Bu araçlara proje araç adı altında sahte uygunluk belgeleri düzenlendiği de tespit edildi. Yapılan incelemelerde, örgütün Change yapılan araçları orijinalmiş gibi gösterip vatandaşlara satarak nitelikli dolandırıcılık suçunu işlediği belirlendi. Örgütün bugüne kadar 50 aracı Change yaptığı, bunlardan 43ünün ele geçirilerek bilirkişi incelemelerinde tamamının Change olduğu kaydedildi. Suç örgütünün hiyerarşik bir yapı içinde emir-komuta şeklinde hareket ettiği, toplam 72 şüphelinin 50 ayrı eyleme karıştığı tespit edildi.
EŞ ZAMANLI OPERASYON
Başsavcılığın talimatıyla İstanbul, Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Batman, Düzce, Kayseri, Kocaeli, Rize, Şırnak ve Vanda eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda 40 şüpheli yakalanırken 4 şüphelinin ise ceza infaz kurumlarında tutuklu veya hükümlü olarak bulunduğu, 5 şüphelinin firari olduğu tespit edildi. Çalışmaların devamında 34 kişinin daha yakalanmasıyla gözaltındaki şüpheli sayısı 74e yükseldi.
26 TUTUKLAMA
Emniyetteki işlemlerin ardından 74 şüpheli Anadolu Adliyesine sevk edildi. Savcılık işlemlerinin ardından hakimlikçe 26 şüpheli tutuklanırken, diğer şüpheliler adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.