Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

İstanbul – ‘Hattatların Reisi’ Hasan Çelebi, son yolculuğuna uğurlandı

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Dünyanın bir çok yerindeki camilerde sergilenen hat yazılarında imzası bulunan ve Hattatların Reisi olarak bilinen Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi Hasan Çelebi, 88 yaşında hayatını kaybetti. Çelebinin cenazesi, bugün Üsküdardaki üzerindeki hat yazıları Hasan Çelebi tarafından kaleme alınan Büyük Çamlıca Camiinde öğle namazı sonrasında kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığındaki Hattatlar Sofasında defnedildi. Cenazeye Çelebinin ailesi ve yakınları ile birlikte İstanbul Valisi Davut Gül, Sağlık Eski Bakanı Fahrettin Koca, İbn Haldun Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Bilal Erdoğan ve Çelebinin sevenleri katıldı.

HOCAMIZ GÖSTERDİĞİ DEMEÇLERDE BİZE YÖN VERİYORDU

Çelebinin öğrencisi Hanifi Dursun, “Hocamızı kaybettik. Hocamızın yeri doldurulamaz. Hocamızın ancak yazılarını taklit edebiliriz. Dolayısıyla kendisi için söylenecek başka bir şey bulamıyorum. Aynı zamanda iyi bir eğitimci hat sanatı adına. Gösterdiği demeçlerde bize yön veriyordu. Bize hedef belirliyordu. Hedefler doğrultusunda hocamızın yolunda yürümeye devam edeceğiz. Ben hem hattat müzaibiyim, hem de akademisyenim. Ne kadar güzel eğitimci olduğu konusunda, bizleri yetiştirdiğinden dolayı, kendisine Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun” dedi.

‘HOCA DÜNYANIN HER ÜLKESİNDE ÖĞRENCİ YETİŞTİRMİŞ BİRİSİYDİ’

Çelebinin başka bir öğrencisi olan Ahmet Polat ise, “Hocamın 15 yıllık talebesiyim. Bugün hüzünlü bir günümüz, Allah rahmet eylesin. İslam camiasının da başı sağ olsun. İslam camiası diyoruz, çünkü hoca dünyanın her ülkesinde öğrenci yetiştirmiş birisiydi. Medinede yıllarca görev yapmış, yazılar yazmış birisiydi. Dört kıtada talebesi olan birisiydi. Hastalığı 2 hafta devam etti. Ardından vefatıyla buralara kadar geldik. Allah rahmet eylesin diyoruz. Peygamber aşığı bir insandı. İslam dünyasına çok emekler verdi. O Kuranı yüceltti, Allah’da onu yüceltti” şeklinde konuştu.

HASAN ÇELEBİ KİMDİR

Küçük yaşta kendi çabasıyla okumayı öğrendi ve hat sanatına ilgi duydu. 1954’te İstanbul’a gitti, Arapça ve din dersleri aldı. 1956’dan itibaren Üsküdar’da müezzinlik ve imamlık yaptı. Hat eğitimini Halim Özyazıcı ve Hamit Aytaç’tan aldı. 1975’te Hamit Aytaç’tan sülüs ve nesih icazeti, 1981’de Kemal Batanay’dan ta’lik ve rik’a icazeti aldı. 1960 yılında Atik Ali Paşa Camiinde, 1974 yılında Sultanahmet Camiinde restorasyon çalışmaları yaptı. İlk sergisini 1982’de İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi’nde açtı, Suudi Arabistan ve diğer ülkelerde çalışmalar yaptı. 1976’dan beri hat dersleri verdi. 50’den fazla sanatçı yetiştirdi. Kimi anıtsal camilerin tamiratında yazıları ıslah etmiştir. Sultanahmet Camiinin kubbe yazıları, Hırka-i Şerif Camii kubbe yazısı en önemli eserlerindendir. Çelebi, 2011 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülüne layık görüldü ve ödülü Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından takdim edildi.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
  • 'Hattatların Reisi' Hasan Çelebi, son yolculuğuna uğurlandı. Fotoğraf: İstanbul,(DHA)

  • 'Hattatların Reisi' Hasan Çelebi, son yolculuğuna uğurlandı. Fotoğraf: İstanbul,(DHA)

  • 'Hattatların Reisi' Hasan Çelebi, son yolculuğuna uğurlandı. Fotoğraf: İstanbul,(DHA)

  • 'Hattatların Reisi' Hasan Çelebi, son yolculuğuna uğurlandı. Fotoğraf: İstanbul,(DHA)

  • 'Hattatların Reisi' Hasan Çelebi, son yolculuğuna uğurlandı. Fotoğraf: İstanbul,(DHA)

  • 'Hattatların Reisi' Hasan Çelebi, son yolculuğuna uğurlandı. Fotoğraf: İstanbul,(DHA)

  • 'Hattatların Reisi' Hasan Çelebi, son yolculuğuna uğurlandı. Fotoğraf: İstanbul,(DHA)

  • 'Hattatların Reisi' Hasan Çelebi, son yolculuğuna uğurlandı. Fotoğraf: İstanbul,(DHA)

Continue Reading
Reklam
Yorum yapmak için tıkla

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir