Ekonomi
İstanbul Enerji SolarEx İstanbul Fuarı’nda yerini aldı
Güneş Enerjisi sektörünü uluslararası pazarlarla buluşturan ‘SolarEx İstanbul’ fuarı dün Expo Center’da yerli ve yabancı yatırımcılara kapılarını açtı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) iştirak şirketi İstanbul Enerji de fuarda yerini aldı. İBB bünyesinde şu ana kadar 10 megawattın üzerinde güneş enerji sistemi kurduklarını söyleyen İstanbul Enerji A.Ş. Genel Müdürü Yüksel Yalçın, “Sanayi sektörü başta olmak üzere kurumsal binaların bilgilendirilerek bu dönüşümlerin hızlı bir şekilde gerçekleşmesi konusunda bir motivasyon unsuru olmaya çalışıyoruz. Çünkü bunun bedelini karbon emisyonunun artışları, atmosferdeki iklim değişikleri ile hep beraber yaşıyor olacağız” dedi.
Bu yıl 15’incisi düzenlenen Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı ‘SolarEx İstanbul’ dün Expo Center’da yerli ve yabancı katılımcılara kapılarını açtı. Dünyanın birçok yerinden güneş enerjisi yatırımcılarını ve sektör profesyonellerini bir araya getiren fuar ekonomiye ve ülke turizmine katkı sağlamayı hedefliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) iştirak şirketi İstanbul Enerji’de fuarda yerini alarak yenilenebilir enerji alanındaki son teknoloji ürünlerini sergiledi. 6 Nisan’da açılan fuar yarın son bulacak.
“SEKTÖRÜN HEM ÜRETİCİLERİ HEM DE GÜÇLÜ AKTÖRLERİ BU FUARDA YER ALIYOR”
Bu tür fuarlara son birkaç yıldır katıldıklarını belirten İstanbul Enerji A. Ş. Genel Müdürü Yüksel Yalçın, “Sektörün hem üreticileri hem de güçlü aktörleri bu fuarda yer alıyor. Burada en son teknolojiyle üretilmiş olan güneş, rüzgar ve diğer enerji alanlarındaki teknolojileri görüyoruz. Aynı zamanda bunların izleme ve kontrol sistemlerini, enerji verimliliği uygulamalarının yazılım ve teknoloji destekli çalışmalarını da burada görebiliyoruz. Böylelikle hem bizler hem de bu fuarı izlemeye gelenler kendi bünyelerindeki enerji yol haritalarını doğru planlamaları adına da referans bir izleme alanı oluşturuyor” dedi.
“TÜRKİYE’DE DE YENİLENEBİLİR ENERJİ PROGRAMLARI HIZLA GELİŞİYOR”
Dünyadaki iklim değişikliğinin nedenlerinden birinin fosil enerji kaynaklarına olan bağımlılıktan ötürü olduğunu söyleyen Yalçın, “Dünyanın politikası ve planı artık yenilenebilir enerji dönüşümüdür. Dolayısıyla biz de bu büyük mega sistemin bir unsuruyuz. Türkiye’de de yenilenebilir enerji programları hızla gelişiyor ama bundan daha da hızlanmamız gerekiyor. Bugün atmosferde gördüğümüz iklim değişiklikleri, seller, yangınlar gibi unsurların altında yatan faktör yenilenebilir enerjiye geç kalmamızdan kaynaklanıyor” diye konuştu.
“İBB BÜNYESİNDE ŞU ANA KADAR 10 MEGAVATIN ÜZERİNDE GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİ KURDUK”
İstanbul Enerji olarak başta sanayi çevresi ve kurumsal binalar olmak üzere güneş enerji sistemlerinin anahtar teslimi kurulumlarını gerçekleştirdiklerini ifade eden Yalçın, “İBB bünyesinde şu ana kadar 10 megawatt üzerinde güneş enerji sistemi kurduk. Ayrıca Silivri Seymende kurulu güç olarak 37 Megawatt enerji üretim kapasitesine sahip çöp gazından elektrik üreten Biyokütle Enerji Santralimiz bulunmakta ve İBB’nin iştirak şirketlerinden İSTAÇ’ında kurulu güç 85 Megawatt enerji üretimi ile Avrupanın en büyük atık yakma tesisi bulunmaktadır. Bunun dışında özel sektör uygulamalarımız da var. Sanayi sektörü başta olmak üzere kurumsal binaların bilgilendirilerek bu dönüşümlerin hızlı bir şekilde gerçekleşmesi konusunda bir motivasyon unsuru olmaya çalışıyoruz. Çünkü bunun bedelini karbon emisyonunun artışları, atmosferdeki iklim değişikleri ile hepimiz beraber yaşıyor olacağız” dedi.
“MOBİL ENERJİ ÇÖZÜMLERİ VE TASARIMLARI YAPIYORUZ”
Son dönemlerde enerji teknolojilerinde de gelişmeler olduğunu söyleyen Yalçın, “Bunlardan bir tanesi de ulaşım sektöründeki teknolojik değişimler. Mesela elektrikli araçlar konusu Türkiye’de de yaygınlaşmaya başladı. Gelecekte kısa ve orta vadede çok hızlı bir yaygınlaşma olacak. İstanbul Enerji olarak Şarj Park markamızla da elektrikli araçlara şarjlanma noktasında çözüm sağlıyoruz. Bunun için başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İSPARK kuruluşu olmak üzere diğer iştirak şirketlerimize, kurumsal binalarımıza, özel sektöre yaptığımız elektrikli araç şarj sistemleri var. Bu noktada da anahtar teslimi kurulumlar gerçekleştiriyoruz. Öte taraftan mobil enerji çözümleri var. Geçtiğimiz Şubat ayında çok büyük etkileri olan bir deprem yaşadık. Enerji olmayınca yaşam ne kadar olumsuz etkileniyor hep beraber gördük. Dolayısıyla mobil enerji çözümleri, tasarımları yapıyoruz. Yani bir otomobilin bagajına sığacak bir güneş paneliyle bir çadırda kesintisiz aydınlatmayı ve şarjlanmayı sağlayacak sistemler var. Bu teknolojileri şu anda tanıtmaya çalışıyoruz. Enerji tüketimlerinde ülke olarak ancak fosil kaynaklı enerji kaynaklarından vazgeçtiğimizde bu işi başarabileceğiz. Bunun için de tek dönüşüm yolu yenilenebilir enerji alanlarına geçmektir” ifadelerini kullandı.
“BU YATIRIMLARI YAPABİLMEK İÇİN GÜÇLÜ KAYNAKLARA İHTİYAÇ VAR”
Enerji yatırımlarındaki en önemli hususlardan birinin enerji finansmanı olduğunu söyleyen Yüksel Yalçın, “Gerek bireyler yani konutlar, gerekse sanayi çevresinde bu yatırımları yapabilmek için güçlü kaynaklara ihtiyaç var. Dolayısıyla firmalar ve kuruluşlar, öz kaynaklarıyla bunu yapmakta zorlandıkları için finansal kuruluşlardan yani bankalardan kredi almak durumundalar. Bankalar da devlet destekli kredi faizlerinde kullanıcıya bir takım avantajlı paketler sunarsa, yani otomobil kredisi, taşıt kredisi gibi enerji kredisini başlıklayıp çok iyi pazarlarlarsa enerji yatırımı yapmak isteyenlerin sayısı artmış olur” diye konuştu.
“DOĞANIN BOZULMASININ ANA SEBEBİ FOSİL KAYNAKLI ENERJİ KAYNAKLARIDIR”
Dünyadaki enerji üretiminin yüzde 60’ının fosil kaynaklı olduğunu söyleyen Yüksel Yalçın şunları ekledi:
“Fosil kaynaklı enerji üretimi karbon salınımına neden oluyor. Dolayısıyla karbon emisyonu dediğimiz bu karbon salınımı atmosferde küresel ısınma, sera gazlarının artışı gibi doğayı bütünüyle bozan bir sistemi oluşturuyor. Biz fosil kaynaklı enerji tüketimlerinden yenilebilir enerji kaynaklarına geçiş sağlayarak karbon emisyonunu azaltabilir, küresel ısınmanın önüne geçebiliriz. Aşırı yoğun yağışlar, orman yangınları, seller gibi doğanın bozulmasının ana sebebi fosil kaynaklı enerji kaynaklarını kullanmaktan geçiyor. Dolayısıyla bu geçişi ne kadar hızlı gerçekleştirirsek gelecekte daha yeşil, daha yaşanabilir, sonraki kuşaklara temiz ve yeşil bir dünya bırakabiliriz.”