Türkiye

DEMİRÖREN MEDYA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ AÇILDI 

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Genel Müdürü Celal Korkut, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mete Belovacıklı, Posta Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Emre İskeçeli, Demirören Medya Eğitim Projeleri Grup Direktörü Nuran Çakmakçı, Demirören Medya İK Grup 

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Başkanı Elif Karacaoğlu, Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni Gökçe Aytulu katıldı. 

“TARİHİ BİR GÜN OLDUĞUNA İNANIYORUM”

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer açılışta yaptığı konuşmada, “Kısa süre önce imzalamış olduğumuz protokolün yürürlüğe girmesini görmekten memnuniyet duyduğumu ifade ederim. İki tane ilk yaşıyoruz. İş birliği neticesindeki Türkiye’nin ilk ve tek medya lisesini, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni açtığımız gibi mesleki eğitim merkezi alanında da ilk sektörün içerisinde bir iş birliği ile medya alanında açıyoruz. Bugün mesleki eğitim alanında kırılma noktası taşıyan tarihi bir gün olduğuna inanıyorum. Tanıtım filmini görünce insanın öğrenci olası geliyor. Yıllardan beri bakanlık olarak yapmak istediğimiz şey tam olarak kendisini gösteriyor” dedi.

“MESLEKİ EĞİTİM ÇOK ZORLU SÜREÇLERDEN GEÇTİ”

Mesleki eğitimin çok zorlu süreçlerden geçtiğini söyleyen Özer, “1999’daki kat sayı uygulamasından sonra mesleki eğitim mezunlarının yükseköğretime erişimindeki engeller, mesleki eğitimin inanılmaz maliyetler ödemesine vesile oldu. 10 yıllardır iş gücü piyasasının ‘aradığımı bulamıyorum’ sözünün bu semalarda yankılandığı döneme tanıklık ettik. Kat sayı uygulaması kaldırıldıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı olarak bu süreci hızlıca toparlayabilmek için çok çaba sarf ettik. Mesleki eğitimdeki paradigma değişimi, iş piyasasının aktif olarak konuya katılmasını sağlamaktır. Bu atmış olduğumuz adımlarla sektörün tüm temsilcileriyle artık müfredatı birlikte güncelliyoruz. Öğrencilerin işletmede beceri eğitimlerini birlikte planlıyoruz. Mesleki alan ve atölye öğretmenlerinin iş gücü piyasası ve mesleki gelişim eğitimlerini birlikte planlıyoruz. En somut vücut bulduğu lise, açılışını yapacağımız lise” diye konuştu.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

“YÜZDE 1’LİK BAŞARI DİLİMİNDEN ÖĞRENCİ ALAN BİR OKULA DÖNÜŞECEK”

Okulların puanının arttığını aktaran Bakan Özer, “Kat sayı uygulamasının algıyla ilgili olumsuz yansımasından sonra en kalıcı etkisi akademik olarak başarılı öğrencileri mesleki eğitimden uzaklaştırması oldu. Giderek, mesleki eğitim hiçbir yere yerleşemeyen, öğrencilerin zorunlu olarak gittikleri bir okul türüne dönüştü. İşte bu sektör temsilcileriyle atmış olduğumuz adımlar bu algıyı tam tersine çevirdi. Mesleki eğitimde yüzde 1’lik başarı diliminden öğrenci alan okullar var. Okullarımız puanı artıyor. Demirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de ben inanıyorum ki bu LGS’den sonra Türkiye’nin en başarılı öğrencilerini, medyaya ilgisi olan, kariyer olarak medyayı gören, Türkiye’nin en başarılı öğrencilerinin geldiği, yüzde 1’lik başarı diliminden öğrenci alan bir okula dönüşecek” şeklinde konuştu. 

“ARTIK MESLEK LİSELERİ ÜRETİYOR”

 Özer, “Yaparak, üreterek öğrenmek, öğrenmeyi kalıcı kıldığı gibi mezun oldukları zaman da istihdam edilebilirliği de yükseltiyor. 200 milyonluk tüm mesleki ve teknik Anadolu liselerindeki üretim kapasitesi 200 milyon lira bandındayken, 2021 yılında 1 milyar 162 milyon lira ile kapattık. Artık meslek liseleri üretiyor, iş gücü piyasasının duyduğu insan kaynaklarını kaliteli bir şekilde yetiştiriyor. Mart 2020 yıllarında ülkelerin ilk şoku atlattıkları zamanlarda ülkeler maske temin edemez haldeydiler. Mesleki eğitimin artan üretim kapasitesi 81 ilde 920 ilçede maskeden dezenfektana, siperliğe tek kullanımlık önlüğe kadar toplumun ihtiyaç duyduğu tüm ürünleri ihtiyaç duyulan noktalara aktarır hale geldi” dedi.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

“DEMİRÖREN MEDYA LİSESİ’NDE 55’İNCİ ARGE’Yİ KURUYORUZ”

Artan üretim kapasitesini fikri mülkiyetle buluşturduğunu söyleyen Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Fikri mülkiyet, patent, faydalı model, marka, tasarım alanı bir ülkenin gelişmişliği ve ekonomik büyümesiyle doğrudan bağlantılı bir alan. Mesleki eğitim okullarımızın içerisinde 54 tane AR-GE Merkezi kurduk. Yılda Milli Eğitim Bakanlığı’nın üretmiş olduğu fikri mülkiyet kapsamındaki patent, faydalı model, marka, tasarım sayısı yıllık 2,9 iken 2022 yılında 7 bin 200 tescil aldık. 2,9’dan 7 bin 200’e. 7 bin 200 patent, marka, faydalı model ve tasarım tescili. Ana uğraşımız bunu nasıl ticarileştirebiliriz. Bugünkü Demirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 55’inci AR-GE Merkezimizi kuruyoruz. Bunun müjdesini vermek istiyorum. Türkiye’de mesleki eğitim merkezleri pek bilinmiyor. Türkiye’deki mesleki eğitim merkezlerinin eğitim aldıkları alanda istihdam oranları yüzde 88. Eğitim aldıkları işletmede istihdam edilebilme oranı yüzde 75” ifadelerini kullandı. 

“1 MİLYON GENCİMİZİ MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİYLE BULUŞTURACAĞIZ”

Mesleki eğitim kanununda önemli değişiklik yaptıklarını ifade eden Özer, “Hem işveren için hem de çalışan için yaptık. Türkiye’nin genç işsizliğini azaltmak için cazip mekanizma oluşturduk. Her ay asgari ücretin yüzde 30’u kadar ödenen payı tamamen devlet olarak üstümüze aldık. 3 yılın sonunda kalfaların aldıkları ücretleri yüzde 30’dan yüzde 50’ye çıkardık. Bu kanun değişikliğinden önce tüm Türkiye’de 159 bin çırak ve kalfa vardı. Bugün itibariyle kanun değişikliğinden 5 ay geçti. Bugün itibariyle 502 bin kalfa ve çırak sistemde bulunmaktadır. 2022’nin sonuna kadar 1 milyon gencimizi mesleki eğitim merkezleriyle buluşturacağız” dedi. 

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

“MESLEKİ EĞİTİM KAT SAYI UYGULAMASINDAN ÖNCEKİ DURUMUNDAN ÇOK DAHA GÜÇLÜ”

“Katsayı uygulamasından önce mesleki eğitim merkezlerindeki çırak sayısı kaçtı” diyen Bakan Özer, “1999’da katsayı uygulaması girdi. 1997-98 eğitim öğretim yılı itibarıyla Türkiye’deki mesleki eğitim merkezlerindeki çırak sayısı 249 bin 779’muş. Mesleki eğitim kanunu çıkartıldığı zaman 80’li yıllarda ulaştığı en yüksek rakammış. Mesleki eğitim bir zamanlar çok iyiydi. Katsayı uygulamasından sonra 74 bine düşmüş. Bugün 502 bin 788’e çıkmış görünüyor. Bugünün anısına şunu söyleyebilirim. 1999 yılında bu ülkeye ödetilen, 28 Şubat sürecinin kat sayı uygulamasının maliyetleri tamir edilmiştir, mesleki eğitim katsayı uygulamasından önceki durumundan çok daha güçlü hale gelmiştir. Bunu tarihe not olarak düşmek isterim. Kıymetli Demirören Ailesi’ne teşekkür etmek istiyorum” diye konuştu. 

“ÖNEMLİ BİR YOLCULUĞUN İLK ADIMINI ATIYORUZ”

Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören ise “Çok heyecanlıyız, coşkumuz ve gururumuz çok büyük. Medya bir ülkenin en önemli güçlerinden biridir. Dünyanın en büyük medya kuruluşlarından biri olan Demirören Medya olarak bu global bilinçle medyanın yarınlarını hazırlamak üzere önemli bir yolculuğun ilk adımını atıyoruz. Sorumluluğumuz çok büyük” dedi.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

“İLK VE TEK MEDYA LİSESİ OLMA ÖZELLİĞİ TAŞIYOR”

Öğrencileri sabırsızlıkla beklediklerini vurgulayan Demirören, “Bugün iki güzel haberimiz var. Türkiye’nin en büyük medya kuruluşunun içerisinde bulunan ilk ve tek medya lisesi olma özelliğini taşıyan Demirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin açılışını gerçekleştiriyoruz. Bugün sektörün kalbinde ve tüm imkanları ile birlikte kapılarını açan okulumuz yarının doğru, ilkeli, dürüst basını için geleceği oluşturacak. 7 Ekim 2021 tarihinde Demirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin protokolünü imzaladığımız törende sizlere okulumuzun alanında bir ilk olduğunu ve özelliklerini detayıyla aktarmıştım. Okulumuzu son derece kısa sürede, büyük bir titizlik ve emekle eğitime hazır hale getirdik. Eylül 2022’de öğrencilerimizle birlikte eğitime başlayacağının müjdesini büyük bir gurur ve mutlulukla veriyorum. İlk öğrencilerimiz 5 Haziran’da yapılacak LGS sınavındaki sonucuna göre okulumuza girme hakkı kazanacaklar. Medya dünyasındaki bu ayrıcalıklı okulumuzda öğrenim görme şansı yakalayacak olan başarılı öğrencilerimizi sabırsızlıkla bekliyoruz. Çünkü biliyoruz ki onlar dünya standartlarında eğitim vermeyi hedefleyen lisemizden mezun olduklarında geleceğin donanımlı ve yetkin medya profesyonelleri olacak” diye konuştu.

“DEMİRÖREN DİJİTAL MEDYA MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ’NİN İLK ADIMI ATILDI”

Yıldırım Demirören, “Öğrencilerimiz ilkeli ve dürüst haberciliği, grubumuzda çalışan duayen isimlerden öğrenecek. İleri seviyede İngilizce eğitimi sayesinde yabancı medyayı kendi dilinde okuma becerisini edinecekler. Henüz lise çağındayken deneyim kazanacaklar. Başarılı öğrencilerimize burs, staj ve istihdam olanakları sağlayacağız. İkinci haberimiz ise Demirören Dijital Medya Mesleki Eğitim Merkezi’nin ilk adımını atmamız. Bakanlığımızla bugün burada imzalayacağımız protokolün ardından Mesleki Eğitim Merkezi’ni kuruyoruz. Son derece mutluyuz. Çünkü okulumuz ile bir ilke imza atmıştık. Şimdi de Mesleki Eğitim Merkezi ile büyük bir eğitim fırsatı sunarak yine bir yeniliğe imza atıyoruz. Medya dünyasının son yıllarda hızla dijitale evrilmesini yakından takip ediyoruz. Dijital dönüşüm projelerini tüm markalarımızda özenle uyguluyoruz. Bakanlığımızın da kıymetli desteklerini alarak kurduğumuz Demirören Dijital Medya Mesleki Eğitim Merkezi ile gençlerimize ve yetişkinlere dijital dünyanın kapılarını açıyoruz. Sertifika programlarını tamamlayanlar arasında ise işe alım kriterlerine uygun öğrencileri Demirören Medya bünyesine kazandıracağız. Mesleki Eğitim Merkezimizin en önemli özelliği Demirören Medya’ya münhasır olması. Müfredatımız medyanın duayen isimleri tarafından bakanlık iş birliği ile özel olarak oluşturuldu. Medya alanında yeni bir meslek sahibi olmak isteyen, farklı alanlarda kendisini geliştirmek ve yeni bir kariyer planı çizmek isteyen kişiler için Demirören Dijital Medya Mesleki Eğitim Merkezi önemli bir fırsat olacak. Hem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz hem de Dijital Medya Mesleki Eğitim Merkezimiz sektörün en önemli donanımlı profesyonellerini yetiştirmekle kalmayacak, aynı zamanda geleceğini de şekillendirecektir” şeklinde konuştu.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

“MESLEKİ EĞİTİM BİR ÜLKENİN GELECEĞİNİN İNŞASIDIR”

Geleceği hep birlikte güçlendireceklerini belirten Demirören, “Bildiğiniz gibi çağımızın hem dünyada hem Türkiye’de en büyük sorunlarından biri bilgi kirliliğidir. Doğru habere erişim ve doğru haberin kaynağı olmak ancak kaliteli profesyoneller sayesinde sağlanabilir. Dolayısıyla bizler doğru haberin kaynağını oluşturacak dürüst ve etik profesyoneller yetiştirerek sektörü iyileştireceğimizi biliyor ve inanıyoruz. Dünyayı okuyabilen, masa başı haberciliği yapmayan, tüm teknik donanımlara sahip, dürüst, ilkeli haberciler yetiştireceğiz. Demirören Medya olarak eğitim alanında bu adımları büyük bir heyecanla atıyoruz. Mesleki eğitim bir ülkenin geleceğinin inşasıdır. Türkiye’nin önemli kuruluşlarında da mesleki eğitim kurumlarının yaygınlaştırılmasıyla geleceğimizi hep beraber, hep birlikte güçlendireceğiz” dedi.

“İLÇEMİZİN İMAJINA DA KATKILARI OLACAK”

Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir de “Bizler de bu ilçenin bir ferdi olarak çok mutlu olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Genç kardeşlerimizin ülkemizin 15-20 yıl sonra çok kıymetli gazetecileri, televizyoncuları, sunucuları, spikerleri olacağına inanıyorum. İlçemiz içerisinde yetişen kıymetli kardeşlerimizin de ilçemizin imajına da katkısı olacağına inanıyorum. Belediye olarak kardeşlerimizle bol bol buluşacağız” ifadelerini kullandı.  Ayrıca açılış töreninde Demirören Dijital Medya Mesleki Eğitim Merkezi’nin de ilk adımı atıldı. Milli Eğitim Bakanlığı ile hayata geçirilen Mesleki Eğitim Merkezi’nin kurulması için protokol imzalandı. 

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Açılış konuşmalarının ardından kurdele kesimine geçildi. Daha sonra Bakan Özer ve beraberindekiler okulu gezdi. Okulu çok beğendiğini söyleyen Özer, lisenin en üst katındaki oyun alanında öğrencilerle masa tenisi ve satranç oynadı. Bu arada Bakan Özer, okul gezi sırasında kendisini takip eden foto muhabirinin fotoğraf makinesini alarak gazetecileri çekti.

BURS VE İSTİHDAM OLANAĞI 

Gazetecilik ve Radyo-Televizyon olmak üzere iki bölümle açılan okul, medya kuruluşu içerisinde bulunan ilk ve tek medya lisesi olma özelliği taşıyor. Öğrenciler, basılıdan dijital medyaya, televizyondan podcast’e, sosyal medyadan Youtube’a kadar kapsamlı bir müfredatla dünya standartlarında çağdaş bir eğitim alacak. Okul, medya sektörüne yetkinlik elemanlar yetiştirecek. Lisede 15 kişilik sınıflarda 1 yılı İngilizce hazırlık olmak üzere 5 yıllık bir eğitim verilecek. Hazırlık sınıfında öğrenciler yabancı dil derslerini ana dili İngilizce olan öğretmenlerden alacak. Başarılı öğrencilere burs ve Demirören Medya içindeki Türkiye’nin en büyük medya markalarında istihdam olanağı sağlanacak. 

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version