Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

İstanbul- Bakan Uraloğlu: Denizcilikte Türkiye İlk 10’da

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Esra GÜNTEPE – Doğukan YİLMAZ / İSTANBUL ( DHA)- DÜNYA Denizcilik Günü Programında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, “Bin groston ve üzeri Türk sahipli deniz ticaret filomuz, 53,1 milyon dedveyt kapasitesiyle dünya sıralamasında 11inci sıradan 10uncu sıraya yükseldi. Ve bir kez daha tekrarlıyorum Denizcilikte Türkiye ilk 10da. 2002 yılında 8,9 milyon dedveyt ile 17inci sırada yer alan filomuz, 2025 yılının ilk yarısında 2 bin 203 gemiye ulaşarak dünya deniz ticaretinde ilk 10a yerleşti. Bu, 2002ye göre dedveyt bazında yaklaşık 6 kat büyüme anlamına geliyor” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye Yüzyılı Buluşmaları kapsamında Büyükadada düzenlenen 25 Eylül Dünya Denizcilik Günü programına katıldı. Programda Uraloğlunun yanı sıra Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar, Türkiye Hudut ve Sahiller Genel Müdürü Osman Kan, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Salih Tan, Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan ile birçok sektör temsilcisi yer aldı. Programda konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, “Bugün, İstanbul Adalarda, Dünya Denizcilik Gününü kutlamak ve denizciliğimizin parlak geleceğini konuşmak üzere bir araya geldik. Uluslararası Denizcilik Örgütünün bu yıl Dünya Denizcilik Günü için belirlediği tema, sadece denizcilik için değil, tüm dünya için önemli bir hususu özetliyor: “Okyanusumuz, Yükümlülüğümüz, Fırsatımız.” Evet, denizler bizim sorumluluğumuzdur ama aynı zamanda büyük fırsatımızdır. Denizcilik, sadece bir meslek değil, aynı zamanda bir yaşam biçimi, bir kültür, küresel ticaretin omurgası ve dünya ekonomisinin can damarıdır. Dünyanın en önemli boğazları arasında bulunan İstanbul ve Çanakkale Boğazlarının kontrolünü elinde tutan ülkemiz Akdeniz ve Karadeniz havzasındaki deniz ulaşımı ve uluslararası ticaret faaliyetleri açısından anahtar konumdadır” dedi.

LİMANLARIMIZDA ELLEÇLENEN YÜK MİKTARI 366 MİLYON 799 BİN TONA ULAŞTI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, “Bilindiği üzere 2024 yılında dünya yük taşımacılığının yüzde 88i denizyollarıyla gerçekleşmiş, küresel denizyolu yük trafiği yüzde 2,4lük bir artışla 12 milyar 643 milyon tona ulaşmıştır. Ülkemizde de dış ticaret taşımalarının yüzde 86sı denizyoluyla yapılmaktadır. Bu rakamlar, denizciliğin uluslararası ticaretteki stratejik önemini bir kez daha ortaya koymaktadır. Bakın, 2002 yılından bu yana limanlarımızda elleçlenen yük miktarı yüzde 180, konteyner miktarı ise yüzde 443 arttı. 2024 yılında limanlarımızda elleçlenen yük miktarı yaklaşık 532 tona, konteyner miktarı ise 13 milyon 529 bin TEUya ulaştı. Bu yılın Ocak-Ağustos döneminde de; limanlarımızda elleçlenen yük miktarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,0 artarak 366 milyon 799 bin tona ulaştı. Elleçlenen konteyner miktarı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,5 artarak 9 milyon 381 bin TEU oldu” ifadelerini kullandı.

LİDER 10 ÜLKE ARASINDA YERİMİZİ ALDIK

Bu artışların önemli bir başarı getirdiğinin altını çizen Bakan Uraloğlu, “Uzun yıllardır dünyanın en fazla konteyner elleçleyen ilk 100 limanı arasında olan Ambarlı, Kocaeli, Tekirdağ ve Mersin limanlarımızın yanına bu yıl ilk kez listeye giren Aliağa limanımızı da ekledi. Böylece dünyanın en fazla konteyner elleçleyen 100 limanı arasında 5 limana sahip olmamız ülkemizin gücünü küresel arenada tescil etti. Şimdi, bugün burada, Türk denizciliğinin tarihi bir başarısını daha sizlerle paylaşmanın heyecanını yaşıyorum. Deniz ticaretindeki yükselişimizi bir kez daha ortaya koyan ve bu sefer adeta ülkemize sınıf atlatan bir başarıya daha imza atmış olmanın gururunu ve sevincini yaşıyoruz. Bakın denizcilikle ilgili yaptığımız son programlarımızda dile getirdiğimiz bir vaadimiz vardı. O da Türk deniz ticaret filomuzu dünya sıralamasında ilk 10a taşımaktı. Hiç şüpheniz olmasın ilk 10a uzanan son dalgayı aşmak için kararlıyız ve Türkiye olarak ilk 10daki lider denizci ülkeler arasında sancağımızı çok yakında dalgalandıracağız. Ülkemize denizci ülkeler arasında sınıf atlattık ve lider 10 ülke arasında yerimizi aldık. Bin groston ve üzeri Türk sahipli deniz ticaret filomuz, 53,1 milyon dedveyt kapasitesiyle dünya sıralamasında 11inci sıradan 10uncu sıraya yükseldi. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Ve bir kez daha tekrarlıyorum Denizcilikte Türkiye ilk 10da. 2002 yılında 8,9 milyon dedveyt ile 17inci sırada yer alan filomuz, 2025 yılının ilk yarısında 2 bin 203 gemiye ulaşarak dünya deniz ticaretinde ilk 10a yerleşti. Bu, 2002ye göre dedveyt bazında yaklaşık 6 kat büyüme anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

BU YIL İLK KEZ ÇAMLICA KULESİNİ DE MAVİ IŞIKLA AYDINLATACAĞIZ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, “Dünya Denizcilik Gününü kutlamak ve farkındalık oluşturmak adına bu akşam Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi Köprülerimizin yanı sıra bu yıl ilk kez Çamlıca Kulesini de mavi ışıkla aydınlatacağımızı hatırlatmak istiyor, Tüm İstanbulluları bu görsel şöleni izlemeye davet ediyorum. Bu düşüncelerle denizlerde hayatını kaybeden tüm denizcilerimizi rahmetle anıyor, hayatta olan tüm denizcilerimize sağlık, huzur ve güvenli seyirler diliyorum. Tekrardan Dünya Denizcilik Gününüz kutlu olsun. Pruvanız neta, rüzgarınız kolay, yelkenleriniz daima rüzgârla dolsun. Allaha emanet olun” dedi.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
  • Bakan Uraloğlu: Denizcilikte Türkiye İlk 10’da Fotoğraftaki: Esra Güntepe Fotoğraftaki:Abdulkadir Uraloğlu

  • Bakan Uraloğlu: Denizcilikte Türkiye İlk 10’da Fotoğraftaki: Esra Güntepe Fotoğraftaki:Abdulkadir Uraloğlu

  • Bakan Uraloğlu: Denizcilikte Türkiye İlk 10’da Fotoğraftaki: Esra Güntepe Fotoğraftaki:Abdulkadir Uraloğlu

Continue Reading
Reklam