Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

Bakan Kacır: Türkiye milli insansız hava araçlarıyla küresel pazarın yüzde 70’ine tek başına hakim

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Eğitimi Geleceğe Taşımak: Yapay Zeka ve Dijital Beceriler Işığında Eğitim temasıyla Çekmeköyde düzenlenen YETEV Eğitim Teknolojileri Zirvesine katıldı. Programda Bakan Kacırın yanı sıra, Milli Teknoloji Genel Müdürü Sadullah Uzun, Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen, Çekmeköy Kaymakamı Resul Çelik, Çekmeköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Akhan, YETEV Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, YETEV Okulları Genel Müdürü Hayati Oktay ile sektör temsilcileri ve eğitimciler de yer aldı. Zirvede, dijital çağda eğitimin önemi ve yapay zeka ile dijital dönüşümün getirdiği fırsatlar değerlendirildi.

PARASINI ÖDEDİĞİMİZ SİSTEMLERİ DAHİ BİZE VERMEDİLER

Burada sunum yapan Bakan Kacır, “Biz Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiyede bir milli teknoloji hamlesi yolculuğundayız. Milli teknoloji hamlesi, Türkiyenin kritik teknolojilerde tam bağımsızlık yolculuğunu, kendi ihtiyaçlarını kendi evlatlarının alın teriyle, akıl teriyle milli ve özgün sistemlerle görebilmesinin yolculuğudur. Ve nihayetinde milli teknoloji hamlesi Türkiyenin toplumsal refah artışını ortaya çıkarabilecek işleri hep birlikte hayata geçirmenin yolculuğudur. Milli Teknoloji hamlesi, Türkiyede savunma sanayi ile öne çıktı. Savunma sanayinde yerlilik ve millilik Türkiye için mutlak bir zorunluluktu. Biz 40 yıla yakın zamandır terörle mücadele eden bir ülke olarak; bu mücadelemizde ihtiyaç duyduğumuz yüksek teknoloji sistemlerini, savunma sistemlerini dost ülkelerden dahi temin etme imkanına uzunca bir zaman sahip olamadık. Parasını ödediğimiz sistemleri dahi bize vermedikleri çokça tecrübe ettiğimiz bir hakikat oldu” dedi.

TÜRKİYENİN AR-GE İNSAN KAYNAĞI BU DÖNEMDE 29 BİNDEN 291 BİNE YÜKSELDİ

Teknoloji ihracatının 9 milyar doları aştığını belirten Kacır, “Savunma sanayinde yerlilik oranımız yüzde 80in üzerine çıktı. Neredeyse kritik bütün sistemleri milli ve yerli olarak geliştirme, üretme kabiliyetine haiz bir ülke haline geldik. Bugün Türkiyenin savunma sanayinde ortaya koyduğu eserler sadece Türkiyede değil, dünyada harp paradigmalarını değiştiren unsurlar olarak tarif ediliyor. Tabii bizim için önemli hedeflerden biri savunma sanayinde elde ettiğimiz bu başarıyı, sanayinin, teknolojinin diğer alanlarına da hızla yaygınlaştırabilmek. Bunun için de 22 yılda aslında büyük bir altyapıyı hep birlikte inşa ettik. Bugün Türkiyenin dört bir yanında Teknoparklarımız var. Bu Teknoparklarda 11 bin şirketimiz araştırma, geliştirme ve inovasyon odaklı çalışıyor. Bugün, Türkiyede bin 600den fazla Ar-Ge ve Tasarım Merkezimiz var. 200den fazla üniversitemiz var. Türkiyenin dört bir yanında yeni kurulmuş, yeni filizlenen teknoloji girişimlerine hizmet vermek üzere çalışan hızlandırma programları, hızlandırma merkezleri var. Türkiyenin yüksek teknoloji ihracatı bu dönemde 8 misline çıkarak 9 milyar doları aştı. Yani savunma sanayiindeki başarıyı teknolojinin diğer alanlarına yaygınlaştırabilmemiz için ihtiyaç duyduğumuz altyapı ve ekosistemi son 22 yılda büyük ölçüde inşa ettik. Bakınız Türkiyenin Ar-Ge insan kaynağı bu dönemde 29 binden 291 bine yükseldi. Türkiye milli insansız hava araçlarıyla küresel pazarın yüzde 70ine tek başına hakim. Tüm dünyada satılan insansız hava araçlarının yüzde 70ten fazlası, Türkiyeden ihraç ediliyor. Bu Türkiye tarihi açısından aslında bir yüksek teknoloji sisteminde bugüne kadar elde ettiğimiz en büyük başarı” şeklinde konuştu.

BATARYA TEKNOLOJİSİNDE SÜRPRİZ GELİŞMELER ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE YAŞANABİLİR

Bakan Kacır, otonom araçların çok hızlı yaygınlaştığına vurgu yaparak, “İnsansız hava araçlarında yaptık. Bugün insan savaşlarında pazar payımız dünyada yüzde 70. Elektrikli araçlarda da 10 yıl önce yola çıkmış olsaydık, muhtemelen insansız hava araçlarına çok benzer bir başarı hikayesini biz gerçekleştirmiş olacaktık. İnşallah bundan sonra bu öğrenilmiş çaresizliklerden kurtuldukça, özellikle eğitim camiamızın katkılarıyla, çabalarıyla gençlerimizde güçlü bir özgüven oluşturdukça, ben önümüzdeki dönemin bizler için çok daha aydınlık olacağına yürekten inanıyorum. Evet TOGGla bu yola çıkmış olduk ve 1,5 yıldır artık TOGG Türkiyenin yollarında. Bugüne dek de 45 bin TOGG Türkiyede kullanıcılarla sahipleriyle buluşmuş oldu. Tabii daha yapacak çok işimiz var. Bu teknoloji yarışı durmak bilmiyor. TOGGun mutlaka az önce ifade ettiğim tüm paradigma değişimi eksenlerinde bu çabayı ortaya koymaya devam etmesi lazım. Yani hem batarya teknolojisinde sürpriz gelişmeler önümüzdeki dönemde yaşanabilir, belki perspektifi biraz uzattığımızda elektrikli araçlardan sonrasına, bir sonraki teknolojiye insanlık çok hızlı bir geçiş yapabilir. Otonom araçlar çok hızlı yaygınlaşıyor, muhtemelen birkaç yıl içerisinde kullanıcıların temel tercih sebebi haline gelecek otonom seviyesi. Bütün bu teknoloji eksenleri TOGG için rekabet alanları. Dolayısıyla bize düşen milli markamızın, milli girişimlerimizin bütün bu teknoloji eksenlerinde rekabet gücü elde etmesini sağlayacak adımlar atmaya devam etmek olacak” şeklinde konuştu.

KAZANIM TEMELLİ DEĞİL BECERİ VE ETKİNLİK TEMELLİ EĞİTİMİN GEREKLİ OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ

YETEV Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan ise, “Türkiye Maarif Modelinin hayata geçtiği bir noktada gördük ki, gerçekten orada da öncü bir rolümüz olmuş. Belki görünen köy kılavuz istemez 21inci yüzyılda eğitimin gitmesi gerektiği yol ortada. Artık kazanım temelli değil beceri ve etkinlik temelli bir eğitim yaklaşımının gerekli olduğunu görüyoruz. Gerçekten bütün öğrencileri birbirine benzetmeye çalışan değil, bütün öğrencilerin kendine has güçlü yönlerinin, kendine has kıymetlerinin olduğunun farkına varıp onları işlemeye çalışan bir eğitim yaklaşımının gerekli olduğunu gördük” ifadelerini kullandı.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, YETEV Eğitim Teknolojileri Zirvesi'nde Milli Teknoloji sunumu gerçekleştirdi. (DHA)

  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, YETEV Eğitim Teknolojileri Zirvesi'nde Milli Teknoloji sunumu gerçekleştirdi. (DHA)

  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, YETEV Eğitim Teknolojileri Zirvesi'nde Milli Teknoloji sunumu gerçekleştirdi. (DHA)

  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, YETEV Eğitim Teknolojileri Zirvesi'nde Milli Teknoloji sunumu gerçekleştirdi. (DHA) (Fotoğraftaki: YETEV Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan)

Continue Reading
Reklam
Yorum yapmak için tıkla

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir