Sosyal medyada bizi takip edin

Politika

Bakan Bolat: Irak’a Ocak – Kasım dönemindeki ihracatımız 11 milyar dolara yaklaÅŸtı

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Bağdat ve Basrada 2 gün sürecek olan, Türkiye Irak Genel Ticaret ve Müteahhitlik Heyeti Programı ile B2B Görüşmelerinin ilk gününe katıldı. Programa Bakan Bolatın yanı sıra, Irak Ticaret Bakanı Atir El-Gireyri, TİM Başkanı Mustafa Gültepe, TMB Başkanı Erdal Eren ve çok sayıda firma yetkilisi katıldı.

GEÇEN YIL ÜLKENİZE 1,3 MİLYAR DOLAR İHRACAT GERÇEKLEŞTİRDİK

Programın açılış konuÅŸmasını gerçekleÅŸtiren TÄ°M BaÅŸkanı Mustafa Gültepe, “Dalgalı bir seyir izlemekle birlikte ticaretimiz güçleniyor. Ä°kili ticaret hacmimiz 2023 yılında 14 milyar doları aÅŸtı. Geçen yıl yaklaşık 15 bin firmamız Iraka ihracat gerçekleÅŸtirdi. Yani neredeyse her 10 ihracatçımızdan biri ülkenizle ticaret yapıyor. Bu yıl Ocak-Kasım dönemindeki ihracatımız 11 milyar dolara yaklaÅŸtı. Irak, en çok ihracat yaptığımız dördüncü ülke konumunda. Irakın hizmet sektörümüz için de önemli bir yeri var. Seyahat hariç, geçen yıl ülkenize 1,3 milyar dolar hizmet ihracatı gerçekleÅŸtirdik” dedi

YENİ İŞ BİRLİKLERİ İÇİN DÖNÜM NOKTASI OLMASINI DİLİYORUM

Gültepe konuÅŸmasında, “Sayın CumhurbaÅŸkanımızın Nisan ayındaki ziyaretinde ülkelerimiz arasında iliÅŸkileri güçlendirecek çok önemli anlaÅŸmalar imzalandı. Yine o ziyarette Kalkınma Yolu Projesinin temelleri atıldı. Proje, DoÄŸu ve Batıyı Irak ve Türkiye üzerinden birbirine baÄŸlayacak. Irak tıpkı geçmiÅŸte olduÄŸu gibi yine stratejik bir ticaret güzergahı olacak. BaÄŸdatın ardından Kalkınma Yolunun baÅŸlangıç noktası Basraya geçeceÄŸiz. Basrada da Iraklı dostlarımızla karşılıklı Kazan-kazan temelinde neler yapabileceÄŸimizi konuÅŸacağız. Irakla ticaretimizde genel olarak sorunsuz diyebileceÄŸimiz iÅŸ birliÄŸi var; ama bir konuya dikkat çekmeden geçemeyeceÄŸim. Irak, bazı gıda ürünlerinin ithalatını yasaklamış bulunuyor. Bu yasağın bir an önce kaldırılacağını ümit ediyoruz. Biz ticareti ülkeler arasında yeni dostluk köprüleri inÅŸa etmenin bir aracı olarak görüyoruz. Türkiye Ä°hracatçılar Meclisi olarak bu anlayışla BaÄŸdattayız. Bu buluÅŸmanın, yeni iÅŸ birlikleri için dönüm noktası olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

PROJENİN GÜÇLÜ BİR PARÇASIYIZ

Bakan Bolat, “Geçen Nisan ayında CumhurbaÅŸkanımız tarihi bir ziyareti gerçekleÅŸtirilmiÅŸti. 20ye yakın ikili anlaÅŸma imzalanmıştı. Bu anlaÅŸmalardan bir tanesi de Türkiye ile Irak arasındaki ticaret Bakanlığının sorumlu olduÄŸu JETCO (Türkiye-Irak Ekonomik ve Ticaret Ortak Komitesi) kurulması anlaÅŸmasıydı. Kıymetli meslektaşım iki hafta önce bugün Ä°stanbulda bizim misafirimizdi. Ä°nÅŸallah iki hafta sonra bu JETCO toplantısını ilkini Türkiyede gerçekleÅŸtireceÄŸiz. CumhurbaÅŸkanımızın BaÄŸdat ziyaretinde Irak, Türkiye, Katar ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri ulaÅŸtırma bakanlıkları mutabakat zaptı imzalandı ve proje hazırlıkları baÅŸladı. Bu proje sadece geçiÅŸ yolu deÄŸil dünya ticaretinde özellikle UzakdoÄŸu ve Hint okyanusu ve Pasifik bölgesindeki ticaretin Akdenize Avrupaya ulaÅŸmasında çok önemli bir geçiÅŸ yolu. Aynı zamanda Irakın kendi içinde de kurulacak yeni ÅŸehirler yeni fabrikalar transit merkezleri ile de Irak ekonomisi açısından da çok önemli bir projedir. Biz de inÅŸallah bu projenin güçlü bir parçasıyız” dedi

YATIRIMLAR İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARET HACMİ ÖNEMLİ KATKILAR VERMEKTEDİR

Ãœlkelerimiz arasında vize konusunda 15 yaşına küçük ve 50 yaşının büyükler için muafiyet getirilmesi önemli olmuÅŸtur diyen Bolat, “Turizmde artan bir trafiÄŸimiz vardı. 1 milyondan fazla Irak vatandaşının Türkiyede turizm eÄŸitim ve saÄŸlık için ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Türkiyenin saÄŸlıklı ve eÄŸitimdeki güçlü, baÅŸarılı kuruluÅŸları Irak halkı için Irak öğrencileri için her zaman için katkı verme ev sahipliÄŸi yapmaya hazırdır. Bunun yanında ticaret arttıkça müteahhitlik arttıkça Türkiyeden Iraka yatırımlar da artmaktadır. Bu noktada yarım milyar dolara yakın yüzlerce Türk firması artık Irakta yatırım yapıyorlar. Ä°stihdam ve yatırım kazandırıyorlar. Bu yatırımlar iki ülke arasındaki ticaret hacmine de önemli katkılar vermektedir” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
  • Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Irak BaÄŸdat'ta düzenlenen, Türkiye Irak Genel Ticaret ve Müteahhitlik Heyeti Programı ile B2B görüşmelerine katıldı. (DHA)

  • Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Irak BaÄŸdat'ta düzenlenen, Türkiye Irak Genel Ticaret ve Müteahhitlik Heyeti Programı ile B2B görüşmelerine katıldı. (DHA) (FotoÄŸraftaki: TÄ°M BaÅŸkanı Mustafa Gültepe)

  • Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Irak BaÄŸdat'ta düzenlenen, Türkiye Irak Genel Ticaret ve Müteahhitlik Heyeti Programı ile B2B görüşmelerine katıldı. (DHA)

  • Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Irak BaÄŸdat'ta düzenlenen, Türkiye Irak Genel Ticaret ve Müteahhitlik Heyeti Programı ile B2B görüşmelerine katıldı. (DHA)

Continue Reading
Reklam
Yorum yapmak için tıkla

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir