Ekonomi
İş dünyasından BEDAŞ’a önemli ziyaret
İslam Kalkınma Bankası Başkanı Dr. Muhammed Al Jasser ile Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası CEO’su İbrahim Halil Öztop, BEDAŞ Genel Müdürü Murat Yiğit’i ziyaret etti. BEDAŞ Genel Müdürü Yiğit, ziyaret sırasında konuklarına İstanbul Avrupa Yakası’ndaki hizmetleri ile arıza ve kesintilere uzaktan müdahaleyi mümkün kılan SCADA sistemi hakkında bilgi verdi.
İstanbul Avrupa Yakası’nda yaşayan 10 milyondan fazla nüfusa kesintisiz ve kaliteli elektrik dağıtım hizmeti sunma hedefiyle faaliyet gösteren Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ), 29 Kasım Salı günü İslam Kalkınma Bankası (İsDB) ve Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB) yetkililerini ağırladı.
İslami İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi Bakanlar Toplantısı (İSEDAK, 26-29 Kasım) için İstanbul’da bulunan İsDB Başkanı Dr. Muhammed Al Jasser ile TKYB CEO’su İbrahim Halil Öztop, BEDAŞ Genel Müdürü Murat Yiğit’i ziyaret etti. BEDAŞ’a, enerji dağıtım hatlarının verimliliği artırmaya yönelik yatırımlarnda, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası aracılığıyla finansal destek sunan İslam Kalkınma Bankası (İsDB)’nın Başkanı Dr. Muhammed Al Jasser, TKYB ile olan başarılı ortaklıklarının Türkiye’deki enerji sektörü üzerindeki olumlu etkisini görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirirken, enerjinin ekonomide üretkenliği ve endüstriyel genişlemeyi yönlendiren birincil faktör olduğuna işaret etti.
YİĞİT, TEKNOLOJİ VE ÇEVRE YATIRIMLARI HAKKINDA BİLGİ VERDİ
BEDAŞ Genel Müdürü Yiğit, ziyaret sırasında konuklarına İstanbul Avrupa Yakası’ndaki hizmetleri ile çevre, sürdürülebilirlik ve teknoloji alanlarındaki yatırımları konusunda bilgi verdi. Şirketin karbon ayak izini azaltacak Ar-Ge yatırımlarına verdiği önemin altını çizen Yiğit, “Hizmet kalitesinden ödün vermeden BEDAŞ’ın karbon ayak izini azaltmak için geliştirilecek proje ve yatırımlar öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor” dedi.
Teknoloji yatırımları arasında öne çıkan SCADA sistemi sayesinde arızalara çok kısa bir sürede uzaktan müdahale edilebildiğini anlatan Yiğit, 3 dakikadan çok daha kısa bir zamanda kesintinin yaşandığı bölgeye yeniden elektrik verilebildiğini dile getirdi. Kasım 2022 itibarıyla 98 istasyon ile SCADA’ya dâhil olan toplam trafo merkezi sayısının da 1.461’e yükseldiğini kaydeden Yiğit, 2022 sonunda SCADA’lı merkez sayısının 1.501 olmasını planladıklarını ve teknolojiye yapılan yatırımlarla Avrupa Yakası’nda kesinti süre ve sayılarında önemli iyileşmeler sağlandığını söyledi.