Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

İş dünyası nükleerde ihracatçı olmayı hedefliyor

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Nükleer Sanayi DerneÄŸi (NIATR) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Alikaan Çiftçi ve Müstakil Sanayici ve Ä°ÅŸ adamları DerneÄŸi (MÃœSÄ°AD) Enerji ve Çevre Sektörü Kurulu BaÅŸkanı AltuÄŸ KarataÅŸ, Mersin’in Gülnar ilçesinde inÅŸa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ndeki (NGS), son durumu deÄŸerlendirerek Türkiye’ye katkısına yönelilk bilgi verdi. Ä°ÅŸ insanları Türkiye’nin nükleer altyapısını geliÅŸtirerek, uluslararası tedarik zincirinde ihracatçı duruma gelebileceÄŸinin altını çizdi.

Nükleer Sanayi DerneÄŸi (NIATR) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Alikaan Çiftçi, Türk ÅŸirketlerinin ülkenin ilk nükleer santralinin tedarik zincirinde yer alarak, büyük bir tecrübe kazandıklarını kaydederek, “Bu proje doÄŸrudan ve dolaylı olarak, istihdam, ekonomide verimlilik, nükleer sektör deneyimi açısından önemli bir adım oldu. Nükleer altyapımızı geliÅŸtirerek, uluslararası tedarik zincirinde ihracatçı durumuna gelebiliriz. Åžimdiden baÅŸlattığımız uluslararası iÅŸ birliklerimizi bu alanda da global ölçeÄŸe taşıyabiliriz” dedi.

Müstakil Sanayici ve Ä°ÅŸ adamları DerneÄŸi (MÃœSÄ°AD) Enerji ve Çevre Sektörü Kurulu BaÅŸkanı AltuÄŸ KarataÅŸ da Akkuyu NGS sayesinde Türkiye’nin müthiÅŸ bir öğrenme sürecini deneyimlediÄŸini ve nükleer santralin saÄŸladığı istihdamın, tedarik zincirinin muazzam bir ekonomik etkisi olduÄŸunu belirtti. KarataÅŸ, Akkuyu NGS’nin dünyanın en büyük inÅŸaat sahalarından biri olduÄŸuna dikkati çekerek “İnÅŸaatında 25 binden fazla Türk vatandaşının çalıştığı, yaklaşık 400 ÅŸirketin tedarik zincirinde yer aldığı büyük bir ekonomik projeden bahsediyoruz” diye konuÅŸtu.

KAR GETÄ°REN BÄ°R PROJE

Büyük proje yatırımlarının istikrar aradığını kaydeden Karataş, projenin ülke ekonomisine katkısını şöyle anlattı:

“Türkiye’ye tek seferde yapılmış 20 milyar dolarlık bir Rus yatırımından bahsediyoruz. Bu kolay alınabilecek bir karar deÄŸildi. Türkiye’nin nükleer hikayesi 1956 yılında baÅŸladı. Akkuyu NGS’nin yer lisansı 1976’da alındı. Ne hikmetse defalarca giriÅŸimde bulunulsa da bu projenin hikayesi hep baÅŸarısızlık üzerine geliÅŸmiÅŸ. Türkiye’nin son 10 yılda karşı karşıya kaldığı bir dizi zorluÄŸa raÄŸmen, bu karar güçlü bir iradeyle alındı. Dünyadaki ilk defa ‘Yap-Sahip Ol- Ä°ÅŸlet’ modeliyle yapılan bir nükleer santral bu. Bu açıdan da dünyaya örnek bir santral. AnlaÅŸmaya göre 15 yıl boyunca ilk iki güç ünitesinden elde edilen elektriÄŸin yüzde 70’i 12.35 cent’ten alınacak. Bu anlaÅŸma ile belirlenen fiyat Türkiye’deki güncel elektrik fiyatlarından daha düşüktür. DiÄŸer iki güç ünitesinde ise yine yüzde 30’unun 12.35 cent’ten alınmasına dair bir anlaÅŸma var. Geriye kalan enerji miktarı ise serbest piyasada satılacak. 15’inci yıl bittiÄŸi zaman da Türkiye burada net elde edilmiÅŸ karın yüzde 20’sini de alacak. Yani bu yatırımın Türkiye’ye kazandıracağı ekonomik boyutu çok önemli. Bu yatırımla 400’ün üstünde firmanın bu projede çalıştığını, santralde kullanılacak çok sayıda ekipmanın yerli firmalar tarafından üretildiÄŸini, Türk firmalarının bu konuda ciddi bir tecrübe kazandığını da söylemeliyim. Projedeki yerelleÅŸtirme hedefi, yatırım bedelinin ortalama yüzde 40’ı. Yani Türk firmaları projeden yaklaşık 6,5 milyar dolar kazanabilecek” ifadelerini kullandı.

DÃœNYAYA AKKUYU NGS Ä°LE ‘BÄ°Z DE VARIZ’ DEDÄ°K

Türkiye’nin Akkuyu projesi ile dünyaya niyetini duyurduÄŸunu ifade eden KarataÅŸ, “Her ÅŸeyin baÅŸlangıcının olması lazım. Siz nükleer güce sahip olmadan, ülkenizde herhangi bir nükleer tesis kurulmadan, bunun iÅŸletmesinin içinde olmadan, böyle bir teknolojiyi elde edeceÄŸiz diyemezsiniz. Ä°ÅŸe sadece enerji açısından da bakmayalım. Bu iÅŸin tıbbı var, sanayi tarafı var, teknoloji tarafı var. Türkiye’nin amacı, birinci nükleer santralinin ardından gelecek yeni projelerle bu teknolojiyi dünyaya ihraç etmek. Türkiye, Akkuyu NGS projesini hayata geçirerek ‘nükleer kulüpte varım’ dedi” diye konuÅŸtu.

NÜKLEER SEKTÖR TECRÜBESİ KAZANIYORUZ

Akkuyu NGS’nin Türk nükleer sanayinin geliÅŸmesi önemli bir aÅŸama olduÄŸunun altını çizen NIATR BaÅŸkanı Alikaan Çiftçi, bu sektörden Türk iÅŸ dünyası olarak alacakları payın artacağını söyledi. Çiftçi ÅŸunları kaydetti:

“Biz sanayi altyapısı olarak deÄŸerlendirdiÄŸimizde; daha nitelikli yüksek teknoloji ürünlerin üretimiyle alakalı ÅŸimdiden çalışmalara baÅŸladık. Sanayimiz günden güne bu alanda daha fazla tecrübe kazanıyor. Santralde faaliyet gösteren firmalarımızın sayısı hızla artıyor. YerlileÅŸme potansiyeli olarak 6,5 milyar dolara ulaÅŸması bekleniyor. Nükleer santral projesini deÄŸerlendirdiÄŸimiz zaman 550 bin komponentten bahsediyoruz. Bunların bir anda yerlileÅŸmesi tabii ki mümkün deÄŸil. Ancak zaman içerisinde nükleer enerjiyle ilgilenen ve sektöre yön verecek olan önemli firmalarımızın da katkılarıyla, nükleer endüstriden alacağımız payın günden güne daha da artacağını öngörüyoruz ve bu doÄŸrultuda çalışmalar yürütüyoruz.”

Ä°LERÄ° NESÄ°L ÃœRÃœNLERÄ° GELÄ°ÅžTÄ°RMEMÄ°ZÄ° DESTEKLEYECEK

Çiftçi, Akkuyu NGS ile başlayan süreçte firmaların uluslararası iş birlikleri sayesinde endüstrinin gelişmesine de katkı sağlayacağını ifade ederek, önümüzdeki dönemdeki hedeflerini şöyle aktardı:

“Daha ileri zamanlarda farklı ürünlerin, servislerin veya projelerin de altyapısını oluÅŸturabilir durumda olacağız. ÖrneÄŸin tarım, tıp, uzay endüstrisi gibi alanlarda da faaliyet gösterebiliriz. Burada yerlileÅŸmeyi mümkün olduÄŸu ölçüde fazla ve hızla tamamlamalıyız. Önceliklerimizi belirleyerek, yeni yatırımlarla 10 yıl içerisinde SMR dediÄŸimiz küçük modüler reaktörler gibi yeni projeler üstlenebiliriz. Nükleer alt yapımızı geliÅŸtirerek, uluslararası tedarik zincirinde ihracatçı durumuna gelebiliriz. Åžimdiden baÅŸlattığımız uluslararası iÅŸ birliklerimizi global ölçeÄŸe taşıyabiliriz. Bu potansiyele sahibiz. Bu bilgi birikim ve tecrübelerimizi nükleer enerji gibi katma deÄŸeri yüksek alanlarda ve sanayide kullanıp bunu önümüzdeki kısa, orta ve uzun vadede ileri nesil sistemlere ve sanayi alanlarına taşımayı hedefleyeceÄŸiz.”

 

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam