Sosyal medyada bizi takip edin

Dünya

İran Dışişleri Bakanı Arakçi’den BM ve BMGK’ya mektup

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BMGK üyesi ülkeler ve bir kopyasını da Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Başkanı Rafael Grossiye gönderdiği mektupta, ülkesindeki nükleer santrallere yönelik saldırılara tepki gösterdi. Arakçi, ABD ve İsrailin özellikle Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı denetimindeki Buşehr Nükleer Enerji Santraline yönelik saldırılarının tüm bölge için ciddi bir radyoaktif kirlilik riski oluşturduğunu belirterek, “Bu yasa dışı saldırılar, tüm bölgeyi ciddi insani ve çevresel sonuçları olan radyoaktif kirlilik tehlikesiyle karşı karşıya bırakmaktadır ve cezasız kalmamalıdır” ifadelerini kullandı.

Son 9 ayda ülkesine ABD ve İsrail tarafından iki kez savaş dayatıldığını savunan Arakçi, 28 Şubat’tan bu yana nükleer tesislerinin toplam 7 kez saldırıların hedefi olduğunu hatırlattı. BMGKnın ve IAEAnın bu saldırılara karşı etkili bir tedbir almadığını ve hatta kınamadığını vurgulayan Arakçi, bu eylemsizliğin saldırganları daha da cesaretlendirdiğini belirtti.

IAEA BAŞKANI GROSSİYE BİLGİ SIZDIRMA SUÇLAMASI

Mektubunda IAEA Başkanı Grossiyi de eleştiren Arakçi, Grossinin mart ayında verdiği bir röportajda İranın barışçıl nükleer programına dair gizli denetim bilgilerini ifşa ettiğini öne sürdü. Arakçi, “Bu tür bilgilerin düşman taraflarca kötüye kullanılması, koruma altındaki nükleer tesislerimize yönelik daha fazla saldırıyı kolaylaştırabilir” diyerek, IAEAyı uluslararası sorumluluğa davet etti.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam