Teknoloji
Intel’in yapay zekâ provası: Articul8
Intel, Digital Bridge iş ortağı ile birlikte yeni bir yapay zekâ platformu şirketi kuruyor. Yeni girişim teknoloji dünyasında oldukça ilgiyle karşılandı.
Intel, teknoloji dünyasında önemli bir adım atarak, Digital Bridge ile birlikte Articul8 AI adlı bir platform şirketi kuruyor. Bu yeni girişim, metin ve görüntü okuma yeteneğine sahip üretken yapay zekâ sistemleri geliştirmeyi hedefliyor. Intel’in donanım teknolojileri, açık kaynak ve özel yazılımlarla bütünleştirerek bu girişimi güçlendiriyor. Boston Consulting Group (BCG) ile işbirliği içinde, iki yıllık bir geliştirme sürecinin ardından, özellikle BCG’nin belirli ihtiyaçlarına uygun olarak ayarlanmış bir sistem ortaya çıktı. Başlangıçta sadece BCG’yi hedef alan Intel, şimdi Articul8’i finans, havacılık, telekomünikasyon gibi çeşitli sektörleri de kapsayacak şekilde genişletti.
Peki, Articul8 ne gibi çözümler sunuyor?
Articul8, kurumsal dünyanın ihtiyaçlarına hitap edecek şekilde sıfırdan tasarlanmış Gen AI yazılım ürünleri sunuyor. Bu platform, yüksek hız, ölçeklenebilirlik, güvenlik ve sürdürülebilirlik üzerine odaklanıp bu doğrultuda kullanıcılarına hizmet sunacak. Müşteri verilerinin güvenliği ön planda tutulurken, yapay zekâ yetenekleri bulut, şirket içi ve hibrit ortamlarda sunuluyor. Articul8’in liderliğini, Intel’in Veri Merkezi Yapay Zekâ Grubu’nun eski Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü olan Arun Subramanian üstleniyor.
Articul8 Ne zaman Kullanılabilecek?
Articul8’in piyasaya sürülmesi, Intel CEO’su Pat Gelsinger’in geniş kapsamlı stratejik planının bir parçası. Bu plan, yeni finans kaynakları bulma, ABD ve Avrupa’da yeni yonga fabrikaları inşa etme ve yeni yonga üretim teknolojileri geliştirme gibi hedefleri içeriyor. Gelsinger’in bu stratejisi, Intel’in donanımını çeşitli uygulamalarda daha cazip hale getirmeyi ve Nvidia ile AMD gibi rakiplerle rekabet etmeyi amaçlıyor. Articul8’in GenAI destekli teklifleri, Intel’in yazılım ve hizmetler alanındaki genişlemesine de katkıda bulunacak.