Bilim
İlk Türk Uzay İnsanının Uçuşu Ertelendi, Sosyal Medya Çalkalandı. Türkiye Neden Uzaya Gidiyor?
Türkiye’nin uzay macerasında önemli bir kilometre taşı olan ilk insanlı uzay yolculuğu, beklenen tarihte gerçekleşmeyecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın açıklamaları ile gündeme gelen erteleme, ülkede ve sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.
Türkiye’nin uzay macerasında önemli bir kilometre taşı olan ilk insanlı uzay yolculuğu, beklenen tarihte gerçekleşmeyecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın açıklamaları ile gündeme gelen erteleme, ülkede ve sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.
Uçuşun Ertelenme Nedeni
Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) yolculuğunun başlangıç tarihi, önceden planlanan 9 Ocak 2024’ten 17 Ocak 2024’e ertelenmişti. Bakan Kacır, bu ertelemenin nedenini, olumsuz hava koşulları ve SpaceX’in planlamalarındaki değişiklikler olarak açıkladı.
Yeni yapılan açıklamada ise uçuşun 18 Ocak 2024’e ertelendiği açıkladı. Erteleme nedeni olarak yapılması gereken bazı teknik kontroller gerekçe gösterildi.
Türkiye Neden Uzaya Gidiyor?
Türkiye’nin uzay yolculuğuna olan ilgisi, bilimsel araştırma ve teknolojik gelişmelerin yanı sıra, ulusal gurur ve prestij amacı taşıyor. Uzay yolculuğu, ülkenin bilimsel ve teknolojik yeteneklerini sergilemek için önemli bir fırsat sunuyor.
Türk diasporasının ABD Bilim Çevrelerindeki önemli isimlerinden Profesör Derya Unutmaz sosyal medya hesabında Türkiye’nin uzaya astronot göndermesinin faydalarını sosyal medya hesabında özetledi. Unutmaz’ın vurguladığı yedi fayda şu şekilde:
1.Bilimsel İlerleme: Uzay görevleri genellikle fizik, biyoloji ve yer bilimleri gibi alanlarda bilimsel bilgiye katkıda bulunabilecek araştırmaları ve deneyleri içerir.
2.Eğitsel İlham: Astronotlar, genç insanları bilim, uzay teknolojileri, mühendislik, fizik ve matematik alanlarında kariyer yapmaya teşvik eden rol modeller olarak hizmet ederler.
3. Kamu Katılımı: Uzay keşfi, halkın hayal gücünü yakalayabilir, ulusal gurur ve birlik duygusunu teşvik eder.
4. Ulusal Prestij: Uzay keşfinin bir parçası olmak, bir ülkenin uluslararası duruşunu ve prestijini artırabilir, teknolojik yeteneklerini ve hırsını, azmini arttırır.
5. İş Birliği ve Diplomasi: Uluslararası uzay görevlerine katılmak, küresel teknolojik & bilimsel iş birliğini teşvik eder.
6. Savunma ve Güvenlik: Uzay yetenekleri, ulusal güvenlik için önemli sonuçlar doğurabilir, gözetleme, iletişim ve navigasyon teknolojilerindeki ilerlemeleri içerir.
7. Ekonomik Faydalar: Bu ilham ve azmin yaratarcağı Uzay endüstrisi, uzun vadede iş yaratma, ticari fırsatlar ve yeni pazarlar ve teknolojilerin geliştirilmesi yoluyla ekonomik büyümeyi teşvik edebilir.
Unutmaz bir başka paylaşımında ise Atatürk’ün savaş yıllarında harap düşmüş Türk toplumu içinden seçilen sayılı öğrencilerin o günkü olumsuz şartlara rağmen yurtdışına eğitime gönderilmesini hatırlatarak, bu girişimlerin ülkenin geleceği konusunda dönüm noktası olabileceğini vurguladı.
Öte yandan son yıllarda uzay alanında önemli gelişmeler yaşanıyor. 2000’li yıllara kadar süper güçler ABD ve Rusya ile kısmen Avrupa Birliği, Kanada ve Japonya ile kısıtlı kalan uzay çalışmaları, ABD’de özel sektörün uzay sektörüne giriş yapması ile başka bir boyuta ulaştı.
SpaceX başta olmak üzere çok sayıda özel şirketin çalışmaları ticari uzay çağını başlatmış oldu. Maliyetler düşerken pek çok ülkenin de bu yeni dönemde uzaya adım atması mümkün oldu.
Hali hazırda aralarında Türkiye’nin de olduğu pek çok ülkede özel şirketler uzay aracı tasarlayıp, uzaya gönderiyor. Yakın zamanda Hello Space isimli Türk şirketinin geliştirdiği uydu, uzaya yerleştirilmişti. Hello Space dışında, Kontrolmatik girişimi olan Plan S gibi şirketlerin de ticari uzayla ilgili pek çok ticari projesi bulunuyor.
Diğer taraftan Türkiye, kendi imkanlarıyla da uzaya erişmek için çalışmalara devam ediyor. Roketsan’ın haricinde Delta V de ilk kez ay görevinde kullanılacak ve sonradan ticari uzay yarışında önemli bir rolü üstlenmesini hedefleyen bazı projeler geliştiriyor.
Alper Gezeravcı ve Görevi
Alper Gezeravcı, Türkiye’nin uzaydaki ilk temsilcisi olma şerefini taşıyacak. 1979 Mersin doğumlu olan Gezeravcı, Hava Harp Okulu Elektronik Mühendisliği Bölümü mezunu ve ABD Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsünde yüksek lisans yapmış bir F-16 pilotu. Görevi sırasında, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 14 gün boyunca çeşitli bilim misyonlarını yürütecek. Bu misyonlar arasında, kanserden bağışıklık hücrelerine kadar bir dizi deney yer alacak.
Uçuşun Detayları
Gezeravcı’nın yolculuğu, SpaceX Falcon 9 roketi ve Dragon uzay aracıyla gerçekleşecek. Mürettebatı taşıyacak araç, Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatılacak. Uçuşun 1,5 gün sürmesi ve 20 Ocak saat 13.15’te ISS’e kenetlenmesi bekleniyor. Uzay yolculuğu ekibinde Gezeravcı’nın yanı sıra ABD, İspanya ve İtalyan Hava Kuvvetlerinden astronotlar yer alacak.