Bilim

İklimde bir dönüm noktası: En sıcak Ocak ayını yaşadık!

Avrupa İklim Değişikliği Merkezi(Copernicus), raporuna göre en sıcak Ocak ayını yaşadık. Bu durum iklimle ilgili soruları beraberinde getirdi.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Ocak 2024, modern iklim kayıtlarında bir dönüm noktası olarak öne çıkıyor. Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin raporuna göre, Ocak ayı küresel çapta şimdiye kadar kaydedilen en sıcak Ocak ayı oldu. Bu durum, iklim değişikliğinin etkilerini ve acil eylem ihtiyacını bir kez daha gündeme taşıyor.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Ocak 2024, ortalama yüzey sıcaklığının 13.14 derece Celsius ile 1991-2020 Ocak ayı ortalamasından 0.70 derece ve önceki en sıcak Ocak ayı olan 2020’den 0.12 derece daha yüksek olduğu bir ay olarak kayıtlara geçti. Son 12 ay (Şubat 2023 – Ocak 2024), 1991-2020 ortalamasından 0.64 derece daha yüksek bir sıcaklıkla, 12 aylık dönemdeki en yüksek sıcaklığı işaret etti.

Son 12 ayda gözlemlenen önemli sıcaklık artışı, iklim bilimcileri tarafından ‘insanlık için bir uyarı’ olarak nitelendirildi. Şu anki sıcaklık artışı, endüstri öncesi döneme kıyasla 1.5 derece Celsius üzerinde, bu da sera gazı emisyonlarını hızla azaltma ihtiyacının aciliyetini vurguluyor.

Avrupa’da sıcaklıklar ise büyük farklılıklar gösterdi; İskandinavya, 1991-2020 ortalamasının oldukça altında sıcaklıklar yaşarken, güney ülkeleri ortalamanın çok üzerinde sıcaklıklar kaydetti. Avrupa dışında, Kanada’nın doğusu, kuzeybatı Afrika, Ortadoğu ve Orta Asya gibi bölgeler ortalamanın üzerinde sıcaklıklar yaşadı.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Küresel deniz yüzeyi sıcaklıkları, kutup okyanuslarında (60°N-60°S) Ocak 2024’te 20.97°C ile rekor bir seviyeye ulaştı. Bu, ERA5 verilerine göre kaydedilen ikinci en yüksek aylık sıcaklık oldu. Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezinin Ocak Ayı raporuna buradan ulaşabilirsiniz.

Avrupa’nın bölgelerinde farklılık

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Avrupa’nın bazı bölgeleri, kıtanın büyük bir kısmını etkileyen fırtınalarla birlikte ortalamanın üzerinde yağış aldı. Buna karşılık, Avrupa’nın bazı bölgeleri ve Kuzey Amerika’nın parçaları daha kuru koşullar yaşadı.

Ocak ayı, Doğu Avrasya, Güney Amerika’nın güneydoğusu, Afrika’nın güneydoğusu ve Avustralya’nın kuzeyi ve doğusu dâhil birçok bölgede ortalamanın üzerinde yağışlarla geçti. Öte yandan, Batı ve güney Kuzey Amerika, Kanada, Afrika Boynuzu, Arap Yarımadası ve güney-orta Asya’nın bazı bölgeleri daha kuru koşullar yaşadı, bu da Avustralya ve Şili’de ölümcül orman yangınlarına yol açtı.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Kaynak: ECMWF

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version