Ekonomi
İkinci EYT beklemeye gerek yok! 4500 ve 5400 gün ile emekli olunabiliyor
Türkiye’de emeklilik sistemi oldukça karmaşık ve kafa karıştırıcı bir yapıya sahip.
Türkiye’de emeklilik sistemi oldukça karmaşık ve kafa karıştırıcı bir yapıya sahip. Aynı iş yerinde, aynı işi yapanların emeklilik şartları bile farklı olabiliyor.
İşe giriş tarihlerine göre çalışanların emeklilik koşulları değişebiliyor. 1999 ve 2008 yıllarında yapılan iki büyük yasal düzenleme ile bu emeklilik şartlarında değişiklikler meydana geldi ve sistem adeta karıştı.
1999 öncesi EYT ile çözüldü
1999 öncesi sigortalı olanların yaşa takılanlar sorunu, Mart 2023’te yürürlüğe giren kanuni düzenleme ile çözülmüştü. Bu düzenleme ile 1999 öncesi sigortalı olanlar için emeklilikte yaş şartı kaldırıldı ve 1999 öncesindeki emeklilik prim süreleri uygulandı. Bu durumdaki yaklaşık 2 milyon kişi emekli oldu.
EYT’yi kaçıranlar ne yapacak?
Emekli olmak için EYT’yi kaçıranlar ise ikinci bir EYT düzenlemesi yapılmasını istiyor. Bu kişilere yönelik SGK’dan yeni bir bilgilendirme geldi. EYT’yi kaçıranlar eğer prim şartına takılıyorlarsa onlara bir kolaylık sağlandığı ve bunu da SGK’nın uzun yıllardır uyguladığı bildirildi. Bu imkanı kullananların 7200 prim günü toplamalarına gerek kalmadan emekli olabildikleri belirtildi.
4500 veya 5400 gün yetiyor
EYT’yi kıl payı kaçıran ve 7200 prim günü toplamayı çok külfetli bulan sigortalılar için emeklilik imkanı bulunuyor. Bunun için de SGK’nın bir olanağı olan kısmi emeklilik devreye giriyor. Bu kısmi emekliliğin tek dezavantajı ise yaş şartının uygulanması oluyor. Yaş şartını tamamlayanlar için emekli olmanın şartı sadece 7200 prim günü toplamak olmuyor. 4500 veya 5400 gün ile de emekli olunabiliyor.
SGK’nın yaptığı açıklamaya göre kısmi emeklikte erkekler 60 yaşında, kadınlar ise 58 yaşında emekli olabiliyorlar. Emeklilikte uygulanan prim şartı ise sigorta koluna göre değişiyor. SSK’lılar 4500 gün ile, BAĞ-KUR’lular ise 5400 gün ile emekli olabiliyor.
Emekli maaşı avantajı
4500 veya 5400 gün ile emekli olacakların en büyük çekincesi düşük emekli maaşı almak oluyor. Ancak uygulanan sistemde emekli maaşı da dezavantajlı olmuyor. Çok yüksek prim tutarı ödeyenler hariç olmak üzere asgari ücretten veya bir miktar üstünden prim ödemiş olanların alacakları emekli maaşı zaten en düşük emekli maaşı kadar olabiliyor. Bu durumda kısmi emekliler de aynı maaşı alıyorlar. Bu açıdan da maaştan da bir zarar ile karşılaşılmıyor.
Sonuç olarak, EYT’yi kaçıranlar için 4500 veya 5400 gün ile emekli olma imkanı bulunuyor. Bu imkanı kullanmak isteyenlerin, yaş şartlarını tamamlamış olmaları gerekiyor.