Connect with us

EKONOMİ

IBAN’da Dolandırıcılık Tehlikesi! Açıklama Kısmına Bunu Yazın!

Bankacılık ve Finans Hukuku Uzmanı Arabulucu Avukat Emin Saygın, IBAN üzerinden para gönderenleri bekleyen büyük riski açıkladı.

Yayınlanma tarihi:

Bankacılık ve Finans Hukuku Uzmanı Arabulucu Avukat Emin Saygın, IBAN üzerinden para gönderenleri bekleyen büyük riski açıkladı.

Yüksek enflasyon ve zamlar nedeniyle birçok ürünün fiyatı hızla artarken, yüksek meblağların ödenmesi için nakit yerine IBAN numaraları tercih edilmeye başlandı.

Açıklama Kısmının Önemi

Alışveriş ve ödemelerde IBAN numarası üzerinden yapılan transferlerin yaygınlaşması, açıklama kısmının önemini de artırdı. Açıklama kısmına gerekli bilgileri yazmayanlar ciddi sorunlarla karşılaşabilir.

Açıklama Kısmına Ne Yazılmalı?

Avukat Emin Saygın, IBAN kullanarak banka hesabına para gönderen vatandaşları uyardı. Saygın, açıklama kısmına “borç ödemesi”, “hizmet ödemesi” gibi ifadelerin mutlaka yazılması gerektiğini belirtti.

Yasal Dayanak

Saygın, mobil bankacılığın gelişmesiyle birlikte IBAN hesabına para gönderme işlemlerinin arttığını ve Borçlar Kanunu’nun 1002. maddesine göre, açıklama yapılmadan gönderilen paranın borç ödemesi olarak kabul edileceğini vurguladı.

Açıklama Yoksa Borç Sayılır

Saygın, “Eğer bir açıklama yapmıyorsanız, bu para karşı tarafa borcunuz olduğu ve bu borcu ödemek için gönderdiğiniz olarak kabul edilir,” diyerek vatandaşları uyardı.

Kira Ödemelerinde Ne Yazılmalı?

Saygın, IBAN ile kira ödeyenlere de önemli bilgiler verdi: “IBAN üzerinden kira ödemesi yapan kişilerin açıklama kısmına sadece ‘kira’ yazması yeterli olmayacaktır. Bunun yerine, ‘2024 Ocak ayı kirası’ veya ‘2024 Şubat ayı kirası’ gibi kiranın hangi aya ait olduğunu belirten ifadeler eklenmelidir. Bu şekilde yapılan açıklamalar, ileride yaşanabilecek olası sorunların önüne geçilmesini sağlayacaktır.”

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla