Ekonomi
Hürriyet ve İZTO iş birliği ile İzmir’de ‘Sürdürülebilirlik Zirvesi’ düzenlendi
Hürriyet Gazetesi ve İZTO iş birliğiyle İZTO Meclis Salonunda Sürdürülebilirlik Zirvesi düzenlendi. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Yazarı Noyan Doğanın moderatör olduğu ilk oturumda, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ve Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, iş dünyasında sürdürülebilirlik konusunda görüşlerini paylaştı. Sürdürülebilirlik konusunun son 5 yıldır işletmelerin, şirketlerin ve KOBİlerin gündeminde bir konu olduğunu söyleyen Hürriyet Gazetesi Ekonomi Yazarı Noyan Doğan, “Temel sorun şu; sürdürülebilirliği toplum olarak çok fazla bilmiyoruz. Yayınlananlar şeklen mi yayınlanıyor, yayınlananlara ne kadar uyuluyor? Bilmiyoruz. Zincir iklim değişikliğinden başlıyor, sürdürülebilirliğe, yeşil ekonomiye kadar uzuyor” dedi.
EN BÜYÜK EKSİKLİK FARKINDALIK
İZTO Yönetim Kurulu Başkan Mahmut Özgener, İzmirde büyük şirketler ve holdinglerin çevre dostu üretim, enerji verimliliği ve sosyal sorumluluk projeleriyle sürdürülebilirlik hedeflerini iş modeline dahil etme konusunda çok daha hızlı ve etkin hareket edebildiğini belirtip, “İş dünyasının çok büyük kesimini temsil eden KOBİlerin ise özellikle finans kaynak eksikliği ve bilgiye erişim zorlukları ve bu konuda teknik kapasitelerinin sınırlı olması nedeniyle yoğun desteğe ihtiyaç duyduklarını gözlemliyoruz. Bu nedenle KOBİlerimizin gelişimi konusunda önemli çalışmalar organize ediyoruz. KOBİlerimizle yaptığımız iş birliği çerçevesinde sürdürülebilirlik konusunda bilgi düzeylerini geliştirme imkanı bulduklarını gözlemliyoruz” ifadelerini kullandı. Özgener, Türkiyede sürdürülebilirlik alanındaki en büyük eksikliğin farkındalık olduğunu söyleyerek, “Özellikle KOBİlerimiz gelecekte sürdürülebilirlikte neyin beklediğini tam kavrayabilmiş değil. Finansal kaynaklara ulaşım da etkili ama her şeyin temelinde farkındalığı artırmamız gerekiyor” dedi. Türkiyede çevre mevzuatının hazır olmadığını belirten Özgener, sözlerini şöyle sürdürdü: “ABye ihracat yapan firmalar sürdürülebilirlik kriterlerini yerine getirerek rekabet avantajı sağlayabilirler. Özellikle Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının mevzuatları detaylı irdeleyip, işlerlik ve uyum sağlama açısından kolaylık sağlayıcı unsurlarla desteklemesi gerekiyor. Bakanlık ve devlet tarafından hala atılması gereken önemli adımlar olduğunu düşünüyoruz.”
KOBİLERİN DE HAZIR OLMASI GEREKİYOR
Eğitimin önemine dikkati çeken EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Karbon ayak izini azaltmak önümüzdeki yeşil duvar diye tabir ettiğimiz Gümrük Birliği ile karşılaşmamak açısından güncellememiz gereken bir süreç. Burada da eğitim başta geliyor. Birleşmiş Milletlerin sürdürülebilirlikle ilgili açıkladığı 17 kalkınma hedefi var. 3 tanesi ön plana çıkıyor; enerji, hammadde ve işgücü. Sürdürülebilirliğe sadece kurumsal firmaların değil, KOBİlerin de hazır olması gerekiyor. Bunun için ikiz dönüşümün gerekliliklerine odaklanmamız gerekiyor” dedi. Kesintisiz üretimin tamamen sağlanabildiği bir enerji sisteminin oluşması gerektiğini vurgulayan Yorgancılar, “Yenilenebilir enerjilerin daha çok teşviklerden yararlandırılması gerekiyor. Türkiyede bulunan trafoların hiçbirinde boş kapasite yok. Trafoların 3te birinden fazlası boş, bu kapasiteler depolama alanları için rezerv edildi. Güneş enerjisi yapmak isteyen yatırımlara, trafolardaki kapasite dolu olduğu gerekçesiyle maalesef imkan verilemiyor. Temiz enerji, güneş enerjisi imkanı var, yapılması gerekiyor. Dışa bağımlılığı azaltacak ama trafo nedeniyle sıkıntısını yaşıyoruz. Bir başka konu da hammadde. Birçok sektörde hammaddeyi tedarik edememe ve doğru hammadde bulamama, geç temin gibi sıkıntıların karşısında üretimimizi aksattığınıyaşadık. Türkiyede sorun hammaddedeki temin ve çeşitliliğin az olması. İşgücünün de sürdürülebilir olması lazım. Ülkemizin en büyük ihtiyacı eğitim 5.0” açıklamalarında bulundu.
TARIM POLİTİKALARI SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ODAKLI YAPILANDIRILMALI
İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Türkiyede sürdürülebilir tarım konusunda çeşitli adımların atıldığını söyleyerek, “Organik tarım alanlarının artırılması, iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması ve kırsal kalkınma projeleri bu çerçevede değerlendirilebilir. Ancak, kimyasal gübre ve pestisit kullanımının halen yüksek olması, toprak ve su gibi doğal kaynakların yanlış kullanımı ve üreticilerimizin yaşadığı ekonomik sorunlar sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmada engel oluşturuyor. İklim değişikliği ile mücadeleye yönelik politikalar geliştirilmesi ve gıda tedarik zincirlerinin dayanıklı hale getirilmesi elzem bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Sürdürülebilir tarımsal üretim ekonomik ve sosyal açıdan da önemli kazanımlar sağlar. Bu kazanımlara doğal kaynakların verimli kullanılması, biyolojik çeşitliliğin korunması, karbon salınımının azaltılması ve kırsal bölgelerde yaşam kalitesinin artırılmasını örnek verebiliriz. Sürdürülebilir tarım sistemlerinin tüm dünya için ortak bir sorumluluk haline geldiği yadsınamaz bir gerçek” dedi. Kestelli, ülkemizde tarım politikalarının sürdürülebilirlik odaklı olarak yeniden yapılandırılması gerektiğini dile getirdi.
İŞLETMELERİN YEŞİL YAKA İHTİYACI DOĞACAK
Türk ihracatçısının sınırda karbon düzenlenmesine hazır olmadığını söyleyen EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “İhracatçının karbon emisyonunu ölçmek ve raporlamak için ne olduğunu anlaması, nasıl olduğunu anlaması için eğitimler verilmesi lazım. Eskiden fabrikalarda mavi yaka, beyaz yaka vardı, şimdi yeşil yaka istihdam etmemiz gerekecek. Bu kolay bir iş değil ve bu işi yapanların devamlı kayıt altına alması lazım. Bunun için işletmelerin yeşil yaka ihtiyacı doğacak” dedi. Farkındalığın eksikliğinin eğitimlerle giderilmesi gerektiğini söyleyen Eskinazi, “Farkındalığı artırmamız lazım. İhracatçılara karbon vergilerinin nasıl etkileyeceğini, nelerle karşılaşacağını açıklanması gerekiyor” diye konuştu. EİBde bulunan 12 birliğin sürdürülebilirlik konusunda Ur-Ge projesi geliştirdiğini aktaran Eskinazi, firmaların eksikliklerini tespit edip yol haritalarını çizdiklerini belirtti.
TÜRKİYEDE KARBON VERGİSİNİN YÜRÜRLÜĞE GİRMESİ GEREKİYOR
İkinci oturum Karbon Emisyonlu Döneme Hazırlık başlığıyla gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Leventin yaptığı oturuma CarbonCost Consulting CEO-Founder Mehmet Ali Öztopçu, KMD Karbon ve Maliyet Danışmanlığı Co-Founder İlkay Yücebilgiç ve Uluslararası Ticaret Uzmanı Murat Erdoğan konuşmacı olarak katıldı. Karbon emisyonunun yeni bir maliyet sistemi olduğunu, bu maliyet sisteminden kurtulmak için ekstra maliyete girmek gerektiğini söyleyen Erdoğan, “Makina, çevre ve kimya mühendisine ihtiyaç var. Hepsinin ortak gözüyle yapılmalı. Üretimde açığa çıkan karbonu sadece makine, çevre, kimya mühendisi tek başına hesaplayamaz. O nedenle grup çalışması yapmak gerekir. Ciddi bir maliyet bizi bekliyor. Emisyon ticaret sistemlerinin devreye girmesiyle sistem değişecek” dedi.
EMİSYON TİCARET SİSTEMİ KURULMALI
Karbon vergisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan CarbonCost Consulting CEO-Founder Mehmet Ali Öztopçu, “Avrupa Birliği (AB) 2050 yılına kadar nötr kıta olma yolunda hedef koydu. 2030da yüzde 55 karbon ayak izini azaltma ara hedefini koydu. AB dünyada rol model olmaya başladı. Karbon vergisi Avrupada zaten mevcuttu, enerji birim fiyatının yüzde 10u karbon vergisi” dedi. AB Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) finansmanının yurt dışından Avrupaya ihracat yapan şirketlerin karşılayacağını bu nedenle Türkiyede bir an önce emisyon ticaret sisteminin kurulması, karbon vergisinin yürürlüğe girmesi gerektiğini belirten Öztopçu, şu ifadeleri kullandı: “SKDMde kendi ülkemizde ödediğimiz vergi ABde ödememiz gereken vergiden düşürülüyor. O yüzden karbon vergisinin Türkiyede bir an önce uygulamaya geçmesi gerekir. AB elde ettiği gelirleri inovasyon teşvikleri, şirketlerin yapacakları yeşil yatırımlar için finansman kaynağı olarak sunuyor. Türkiyede de bu şekilde devreye girmesi gerekir. Elde edilen karbon vergileri amacına uygun şekilde şirketler tarafından kullanılmalı.”
KAZAN-KAZAN ŞEKLİNDE BİR FORMÜL
KMD Karbon ve Maliyet Danışmanlığı Co-Founder İlkay Yücebilgiç yeşil dönüşüme geçişin maliyetli olduğunu belirtip, “Yatırımı sokağa atmıyorsunuz kendi işinize yatırıyorsunuz makinaları yeniliyor, sistemleri kuruyorsunuz. Kazan-kazan şeklinde bir formül. Başta maliyetli gözüküyor ama getirdiği üstünlük karşınıza çıkacak” dedi. Avrupa Kalkınma Bankası, Avrupa Yatırım Bankası gibi bankalarda ciddi anlamda yeşil fonlar olduğunu belirten Yücebilgiç, belli bir süre sonra alınan kredilerin yeşil kredi olacağını söyledi.
STKLARIN EN BÜYÜK GÖREVİ FARKINDALIK YARATMAK
Zirvenin Sürdürülebilirlik ve İzmir başlıklı üçüncü oturumunda Ege Sanayicileri ve İşinsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, Sürdürülebilirlikte Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) Rolü başlıklı bir konuşma yaptı. Zorlu, ABnin 2050ye kadar karbon sıfır kıta olmak hedefi ortaya koyduğunu söyleyerek, Türkiyenin sürdürülebilirlik eylem planı ile 2053 yılına kadar karbon sıfır ülke olma yolunda ilerlediğini ifade etti. STKların en büyük görevinin farkındalık yaratmak olduğunun altını çizen Zorlu, gelişmeleri üyelerine aktarmaya ve farkındalık yaratmaya çalıştıklarını belirterek, “Yenilenebilir enerji tarafında rüzgar, güneş enerjileri konusunda etkinlikler gerçekleştirdik. Atık yönetimi bu yılın en flaş konularından biri. Su kaynaklarını korumak önemli bir konu, bu nedenle mart ayında sürdürülebilirlik su zirvesini gerçekleştirmek istiyoruz” dedi.
İZMİR VE İSTANBUL 112 KENTİN İÇİNDE
İklim Şehir Sözleşmesi ve Misyon Şehir İzmir başlıklı bir sunum gerçekleştiren İzmir Planlama Ajansı Başkanı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu, enerji, gıda ve suyun bir arada çalıştığı bir sistemin sürdürülebilirliğin temel taşını oluşturduğunu belirti. ABnin 2050de karbon nötr kıta hedefi olduğunu, 2030un da önemli olduğunu belirten Velibeyoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Avrupa İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonunda 112 kentin 2030da yüzde 100 hedefe ulaşabilecek bir aşamayı göstermesi, örnek olması hedefleniyor ki 2050deki hedef başarılabilsin. İzmir ve İstanbul bu 112 kentin içinde. İddiamız bütün Avrupanın yeşil mutabakatla uğraştığı işin öncülerinden biri olma gibi önemli bir pozisyon.”
FARKINDALIK ARTMALI
Hürriyet Gazetesi Ekonomi Yazarı Noyan Doğan moderatörlüğünde gerçekleştirilen Yeşil Dönüşüm başlıklı dördüncü bölümde ise Kordsa Sürdürülebilirlik Müdürü Birce Pirinç, Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Danışma Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin ve Sürdürülebilirlik Akademisi Başkanı Murat Sungur Bursa yer aldı. Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Danışma Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin, BMnin açıkladığı sürdürülebilirlikle ilgili ulaşılmak istenen 17 ana maddede ilerlemenin yüzde 25-30larda olduğunu söyleyerek, “2030a gelindiğinde hedefe ulaşılamayacağı aşikar. Ülkelerin, şirketlerin, bireylerin biraz daha aktivist olması lazım” dedi. Türkiyede toplumsal farkındalığın hedeflenenden az olduğunu belirten Edin, şirketlerin varlığını devam ettirmesi için farkındalığın artması gerektiğini dile getirdi.
YEŞİL DÖNÜŞÜM TÜRKİYE İÇİN RİSK DEĞİL FIRSAT
Sürdürülebilirlik Akademisi Başkanı Murat Sungur Bursa ise “Ülkenin ekonomisini yeşil mutabakata hazırlayacak olan aynı anda birden farklı içinde eğitimi, üretimi, yatırımı olan kuruluşların iş birliği içinde yönetilmesi. Yeşil mutabakatla ilgili doğru organizasyonun ülke içinde kurulması gerekir. Bunu mevzuat ve mevcut organizasyon biçimiyle çözemeyiz, devletsiz hiç çözemeyiz. ABde yeşil mutabakat devlet üstü bir konu. Devletimiz bu konularda liderlik yapmak zorunda. Yeşil dönüşüm Türkiye için risk değil fırsat” dedi.
Kordsa Sürdürülebilirlik Müdürü Birce Pirinç da düşük karbonlu ekonomiye geçişte malzeme teknolojilerinin önemli rol oynayacağını düşündüklerini belirtip, “Her türlü malzeme teknolojileri geliştirme, uygulama aşamasında önemli yer tutacak” diye konuştu.