Emeklilik
Hükümet Emekliler İçin ÇALIŞMA Başlattı: 2025’te Emekli Olanlar Hak Kaybı Yaşacak Mı?
Emekliler için sevindirici haber tez geldi.
Ankara kulislerinde, 2025 ve sonrasında emekli olacakların emekli aylıklarında meydana gelecek hak kaybının önüne geçilmesi için atılacak adımlar değerlendiriliyor. Nitelikli iş gücünün bir anda azalmasının önüne geçmek için formül arayışı sürüyor.
Erken Emeklilik Beklentileri Artıyor
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin hayata geçirilmesinin ardından, emeklilik hakkı kazanan fakat bu hakkı kullanmayanlar ile yaşını doldurarak emeklilik hakkını kazananlar erken emeklilik hesabı yapmaya başladı. Ancak bu durum, hem nitelikli iş gücü açısından hem de Sosyal Güvenlik Kurumu’na maliyet olarak sıkıntı yaratıyor. Çünkü 2025 yılında emekli olup daha az maaş almak istemeyen işçiler, 2024 yılında emekli olmayı tercih ediyor. 2024 yılında emekli olacak bir sigortalının aylığının 2025’e göre yüzde 30 daha fazla olacağı öngörülüyor, bu da yüz binlerce kişinin yılbaşından önce emeklilik dilekçesi vermesine yol açıyor.
Neden 2024 ile 2025 Emekli Aylıklarında Fark Var?
Emekli aylıkları, güncelleme katsayısı önceki yılın enflasyon verilerine göre hesaplanıyor. 2024 yılında enflasyonun 2023’e göre daha düşük olması bekleniyor, bu nedenle 2024’te hesaplanacak emekli aylığının 2025’e göre daha yüksek olması öngörülüyor. Olağanüstü bir gelişme yaşanmadığı sürece, enflasyon OVP’de öngörülen doğrultuda gerçekleşirse, önümüzdeki yıllarda da benzer hesaplamaların yapılması bekleniyor.
Memurlar Bu Durumdan Etkilenecek mi?
Memur emeklileri ile işçi emeklilerinin emekli maaşlarının hesaplanmasında farklı formüller uygulanıyor. Güncelleme katsayısı sadece işçi emeklileri için geçerli olduğu için, yıllar arasındaki fark durumu memurları etkilemiyor.
Yığılmanın Önüne Nasıl Geçilecek?
Emeklilikte hak kaybı olacağını düşünenlerin emekli dilekçesi vermesini azaltmak için farklı formüller üzerinde çalışılıyor. Bu formüller arasında emeklilik ödeneklerine ilişkin mevzuatta değişiklik yapmak, Meclis’e bir yasa teklifi getirmek ya da idari kararname düzenlemek gibi seçenekler değerlendiriliyor.
Hangi Formül Seçilecek?
Seçilecek formülün belirlenmesi için, öncelikle bu farkın sebepleri ve maliyeti ile ilgili etki analizi çalışması yapılacak. Etki ve maliyet analizinin sonuçlarına göre yeni bir yasa yapılması veya mevzuat değişikliği yöntemine gidilebilecek.
Düzenlemenin İçeriği Ne Olacak?
2025’te emeklilik hakkı kazanacak kişinin dilekçesini 2027 yılında vermesi durumunda bile maaşı, katsayının en yüksek olduğu dönem baz alınarak hesaplanabilir. Bu yöntemle, kişi emeklilik hakkını kazandıktan sonra ne zaman emekli olursa olsun en yüksek katsayı ile emekli olacak. Bu durumda, 2024’te emekli olmak isteyenlerin, yeni formül devreye girdiğinde 2027’de emekli olsalar bile 2024 yılının katsayısı ile maaşları hesaplanacak.
Kaç Kişi Etkilenecek?
Emekli olmak isteyenlerin katsayı hesabından ne kadar etkileneceği, AK Parti tarafından yapılacak olan etki ve maliyet analizi sonrasında netleşecek. Öngörülere göre, bu hesaplamalar sonucunda 100 lira ile 14 bin lira arasında kayıp yaşama riski bulunuyor. Kaç kişinin ne kadar kaybı olduğu da bu analiz ile belirlenecek.
Düzenleme Ne Zaman Yapılacak?
Düzenlemenin yıl sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor. Çalışanlar, bu düzenlemeye göre emekli olup olmayacaklarına karar verecek. Mecliste bir düzenleme yapılması için süre kısıtlı, çünkü bütçe görüşmeleri öncesinde yasa teklifinin Meclis’e gelmesi ve kabul edilmesi gerekiyor.
Bizi Takip Ederek Destek Olun…
KAYNAK: HABER MERKEZİ