Sosyal medyada bizi takip edin

Sağlık

“Hijyenik ortamda kesilmeyen ve saklanmayan etler, gıda zehirlenmesine yol açabilir”

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Kurban Bayramı, genellikle aile ve arkadaşlarla bir araya gelerek kurban kesme, et paylaşımı ve yardımlaşma gibi ritüellerle kutlanır. Ancak, bu bayram aynı zamanda mide-bağırsak sağlığı açısından bazı riskleri de beraberinde getirebilir. Özellikle yanlış beslenme alışkanlıkları ve hijyen kurallarına uyulmaması, sindirim sorunlarına neden olabilir. Medicana Ataköy Hastanesinden Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Turan Çalhan, Kurban Bayramı sürecinde mide-bağırsak sağlığınızı korumanın yollarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

“ET TÜKETİMİNDE DİKKATLİ OLUN”

Kurban Bayramının et tüketimi açısından yoğun bir dönem olduğunu ifade eden Prof. Dr. Çalhan, “Çok miktarda et tüketimi sindirim sistemine yük oluşturabilir ve sindirim sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, eti dengeli ve ölçülü bir şekilde tüketmek önemlidir. Her ne kadar günlük yaşamımızda yoğun et tüketiyor olsak da sindirim sistemimiz daha fazlasına uyumlu değildir. Kurban Bayramı gibi dönemlerde günde bir ve daha fazla öğünde aşırı et tüketimi ani kabızlık, şişkinlik, karın ağrısıyla yoğun gaza yol açabilir ve bunların neticesinde hemoroid (basur) ve makat kanamaları gelişebilir” diye konuştu.

Yeterince pişirilmemiş ve çiğnenmemiş et yeme sonucunda ani yemek borusu tıkanmaları ile sık karşılaşıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Çalhan, “Bu nedenle aşırı yağlı ve baharatlı etlerden kaçınılmalı, porsiyon azaltılmalı, et iyice çiğnenmeli ve mümkünse her gün et tüketilmemelidir. Pişirilme derecesi de önemlidir. Tencerelerde pişirilen et yemeklerinde genelde sorun olmaz, ancak ızgarada pişirilen et yemeklerinde hem mikropların ölmesi hem de bazı parazitlerin yok edilmesi için ideal pişirilme şekli orta-iyi arasıdır. Az pişirilen etlerde bazı mikrobik riskler devam ederken, çok pişmiş etlerde ise protein ve gıda değeri azalmaktadır” açıklamasında bulundu.

“KESİLEN ETLERİN SAKLANMASI VE HİJYEN KURALLARINA UYULMASI ÇOK ÖNEMLİ”

Kurban Bayramı sürecinde kesilen etlerin saklanması ve hazırlanması aşamasında hijyen kurallarına dikkat etmenin önemini vurgulayan Prof. Dr. Çalhan, “Etlerin uygun şekilde saklanmaması veya hijyenik olmayan koşullarda hazırlanması, gıda zehirlenmesi riskini artırabilir. Ülkemizde bayram tatili sırasında acillerde en sık rastlanan şikâyetler bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısıdır. Bunun en önemli sebebi, hijyen kurallarına dikkat edilmemesi sonucunda gıdaların bakteri ve virüs toksinleri ile maruziyetidir. Bu nedenle kurbanlar ehil ellerde, temiz ve hijyenik ortamlarda dikkatli kesilmelidir. Etler uygun şekilde paketlenmeli ve bekletilmeden derin dondurucularda saklanmaya bırakılmalıdır” diye konuştu.

“BOL SIVI TÜKETMEYE ÖZEN GÖSTERİN”

Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması için yeterli miktarda su tüketmenin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Çalhan, “Kurban Bayramı sürecinde, özellikle ağır ve yağlı yiyeceklerin tüketimi arttığında, su tüketimine de daha fazla dikkat edilmelidir. Ayrıca et yoğun bir protein olduğundan böbreklerin daha rahat çalışması içinde sıvı tüketimi önemlidir. Günlük olarak en az 8-10 bardak su içmek, taze siyah ve yeşil çay tüketmek sindirim sisteminin iyi çalışması ve böbrek sağlığının korunması açısından önerilmektedir” dedi.

“LİFLİ YİYECEKLERİ TERCİH ETMEYE ÇALIŞIN”

Lifli yiyeceklerin (sebze ve meyveler) sindirim sistemi için son derece faydalı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Çalhan, “Et tüketimi kabızlık, şişkinlik ve gaz gibi şikayetlerin oluşmasına zemin hazırlayabilir. Bu nedenle Kurban Bayramı boyunca, sebze ve meyve tüketimine ağırlık vermek sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayabilir. Lifli gıdalar sindirim sürecini hızlandırır, sindirim sorunlarını önler ve bağırsak sağlığını destekler. Ayrıca yoğun et tüketiminin olduğu bu dönemde sebze tüketimini arttırmak, ekmek, tatlı ve hamur ürünü gibi karbonhidratları azaltmak hem metabolizma hem de bağırsak düzeni açısından sağlığı korumaya yardımcı olur” diye konuştu.

“FİZİKSEL AKTİVİTEYİ İHMAL ETMEYİN”

Kurban Bayramı sürecinde fiziksel aktiviteyi ihmal etmemenin sindirim sağlığı için önemine dikkat çeken Prof. Dr. Çalhan, “Düzenli egzersiz yapmak sindirim sistemini canlandırır, sindirim sürecini hızlandırır ve kabızlık, şişkinlik, gaz ve ağrı gibi sorunların az oluşmasını sağlar. Bayram boyunca yürüyüş veya hafif egzersizler yapmak sindirim sisteminizi destekleyebilir” ifadelerini kullandı.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam